Ενέργεια

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος ανεβάζει πάλι τις τιμές του πετρελαίου-Oilprice.com

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος ανεβάζει πάλι τις τιμές του πετρελαίου-Oilprice.com

Ισραήλ και Χεζμπολάχ επηρεάζουν την πορεία του «μαύρου χρυσού» - Παραμένει όμως το κλίμα αβεβαιότητας

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα για τις τιμές του αργού πετρελαίου καθώς η ένταση συνέχισε να κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή μετά την ανταλλαγή πυραύλων από το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Παρόλα αυτά το πτωτικό συναίσθημα… στις αγορές πετρελαίου απέχει πολύ από το να σβήσει και οι τιμές υποχώρησαν ελαφρά μετά τα αρχικά κέρδη.

Την περασμένη εβδομάδα, το αργό Brent και η West Texas Intermediate κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη τους από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Bloomberg, ενισχυμένα από την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,50% και την είδηση ​​ότι το Πεκίνο σχεδιάζει περισσότερα κίνητρα για την οικονομία.

Το έγκριτο Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι το αργό Brent έχει ανέβει 9% από τότε που έπεσε σε χαμηλό 3 ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του κινήτρου στην κινεζική ζήτηση πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη τιμών, μαζί με το γεγονός ότι αναμενόταν η λεγόμενη τζάμπο περικοπή από τη Fed.

Με την τιμή σε υψηλά επίπεδα, οι έμποροι σύντομα θα στρέψουν την προσοχή τους πίσω στη ζήτηση (Κίνα).

«Η Κίνα ήταν προφανώς η βασική ανησυχία όσον αφορά τη ζήτηση, αλλά υπήρξαν επίσης αναφορές για τα διυλιστήρια στην Ευρώπη μείωσαν τα επιτόκια λειτουργίας λόγω των φτωχών περιθωρίων», έγραψαν οι αναλυτές εμπορευμάτων της ING την περασμένη εβδομάδα.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν φτάσει σε ένα σημείο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να στηρίζονται καλά στους κινδύνους μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Ωστόσο, τα κέρδη των τιμών είναι κάπως πιο μετρημένα, κάτι που μπορεί να αντανακλά κάποιες επιφυλάξεις για τον πραγματικό αντίκτυπο στις προμήθειες πετρελαίου, δεδομένου ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή σέρνεται εδώ και αρκετό καιρό με μικρές διακοπές μέχρι στιγμής», δήλωσε στο Reuters ο Yeap Jun Rong (αναλυτής της IG).

«Το αργό μπορεί να μπει σε ένα μοτίβο διακράτησης για λίγο, παγιώνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Σε κάποιο σημείο, θα μπορούσαμε να δούμε το αργό υπό ανανεωμένη καθοδική πίεση καθώς η λάμψη της Fed εξασθενεί και η προσοχή της αγοράς πετρελαίου επιστρέφει στην επιδεινωμένη εικόνα της ζήτησης», δήλωσε στο Bloomberg η Vandana Hari από την Vanda Insights.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης