Περιβάλλον

Euractiv: Οι ευρωβουλευτές που καθορίζουν την αγροδιατροφική πολιτική της ΕΕ

Euractiv: Οι ευρωβουλευτές που καθορίζουν την αγροδιατροφική πολιτική της ΕΕ
Το Agrifood Hub του Euractiv έχει εντοπίσει όλους τους επανεκλεγέντες και νέους νομοθέτες που ενδέχεται να διαμορφώσουν την αγροτική πολιτική κατά τη διάρκεια της θητείας 2024-2029
Καθώς η ΕΕ μπαίνει σταδιακά μετά τις ευρωεκλογές στην νέα κανονικότητα, το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που ετοιμάζονται να διαμορφώσουν την αγροτική πολιτική για τη νέα θητεία.

Αρκετοί διακεκριμένοι νομοθέτες της αγροτικής πολιτικής δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αρκετά υψηλές θέσεις στις εθνικές λίστες τους ώστε να επανεκλεγούν, όπως για παράδειγμα οι Γάλλοι Benoît Biteau (Greens/EFA), Jeremy Decerle (Renew) και Anne Sander (ΕΛΚ).

Άλλοι, πάλι όπως η Ισπανίδα Clara Aguilera (S&D), επέλεξαν να μην θέσουν καν υποψηφιότητα.

Το Agrifood Hub του Euractiv έχει εντοπίσει όλους τους επανεκλεγέντες και νέους νομοθέτες που ενδέχεται να διαμορφώσουν την αγροτική πολιτική κατά τη διάρκεια της θητείας 2024-2029.

Το ΕΛΚ

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προηγείται με 17 νομοθέτες με αγροτικό υπόβαθρο. Το φιλελεύθερο Renew ακολουθεί με 11, και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) με 10.

Η Ισπανία εξέλεξε τέσσερις κεντροδεξιούς ευρωβουλευτές με προηγούμενη εμπειρία στην επιτροπή AGRI (AGRI): Juan Ignacio Zoido, Esther Herranz, Gabriel Mato και Adrian Vazquez.

Η Carmen Crespo, πρώην υπουργός Γεωργίας της Ανδαλουσίας, είναι πιθανό να ενταχθεί στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη Γερμανία, στα νέα πρόσωπα περιλαμβάνονται οι βαυαροί αγρότες Stefan Köhler (ΕΛΚ) και Christine Singer (Ανανέωση).

Ο Norbert Lins του ΕΛΚ, πρώην πρόεδρος της επιτροπής AGRI, και η Christine Schneider, προηγούμενη αναπληρώτρια της AGRI, εξασφάλισαν άλλη μια θητεία. Η Maria Noichl παραμένει η μοναδική ευρωβουλευτής για τη γεωργία από τους Γερμανούς σοσιαλιστές, όπως και ο συντονιστής των Πρασίνων/EFA κατά την προηγούμενη θητεία, Martin Häusling.

Ο ρόλος των Γάλλων ευρωβουλευτών

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική της Γαλλίας φαίνεται να είναι ένα θολό τοπίο λόγω των πρόωρων εκλογών, η Céline Imart των Les Republicains είναι πιθανό να είναι μεταξύ εκείνων που θα διαδραματίσουν ρόλο στην αγροτική πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ακροδεξιό Rassemblement National (ID) στέλνει τον Gilles Pennelle, δημοτικό σύμβουλο στη Britanny, και τη Valérie Deloge, αιγοπροβατοτρόφο και περιφερειακή πολιτικό στη Bourgogne-Franche-Comté, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην επιτροπή AGRI. Η Maurie Dauchy (ID), αναπληρωτής της AGRI, επανεξελέγη επίσης

Ο Ιταλός Herbert Dorfmann, συντονιστής του ΕΛΚ για τη γεωργία κατά την τελευταία θητεία, θα συνεχίσει πιθανότατα το έργο του για την πολιτική τροφίμων και γεωργίας, όπως και ο συνάδελφός του Salvatore de Meo.  Οι σοσιαλιστές Pina Picierno και Camilla Laureti υπεύθυνη για την πολιτική γεωργίας στο Partito Democratico, επιστρέφουν επίσης.

Η κεντροανατολική Ευρώπη διατηρεί βασικούς ευρωβουλευτές AGRI: Michal Wiezik (Renew) και Katarína Roth Nevedalova (NI) από τη Σλοβακία, και Martin Hlaváček (Renew), Veronika Vrecionová (ECR) και Ivan David (ID) από την Τσεχία. Το νέο κόμμα Tisza της Ουγγαρίας, με επικεφαλής τον Péter Magyar, θα εκπροσωπηθεί από την αγρότισσα και συγγραφέα Gabriella Gerzsenyi.

Το Fidesz (NI) επίσης περιλαμβάνει τον Győrffy Balázs, αγρότη και πρόεδρο του Ουγγρικού Γεωργικού Επιμελητηρίου.

Στην Πολωνία, τουλάχιστον 40 αγρότες και άτομα που σχετίζονται με τη γεωργία έθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΕ, αλλά κανένας από αυτούς δεν συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη για να εξασφαλίσει μια έδρα στις Βρυξέλλες.

Μόνο δύο ευρωβουλευτές από το πολωνικό ακροδεξιό κόμμα Konfederacja, η Anna Bryłka και η Ewa Zajączkowska-Hernik, η οποία έχει εργαστεί στην εκτροφή ζώων για την παραγωγή γούνας, βρίσκονται κοντά σε γεωργικά θέματα.

Μια άλλη κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται με τη γεωργία είναι η ισχυρή Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI), η οποία έχει επεξεργαστεί αρκετούς γεωργικούς φακέλους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φυτοφαρμάκων, του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης (NRL) και των νέων κανόνων για τις εκπομπές από τη γεωργία.

Τα πρόσωπα-κλειδιά

Προσωπικότητες-κλειδιά, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής ENVI, Pascal Canfin (Renew), και οι ευρωβουλευτές Cesar Luena (S&D) και Jessica Polfjärd (EPP), οι οποίοι ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης και τους κανόνες για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, αντίστοιχα, επανεξελέγησαν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος και Αλιείας Virginijus Sinkevičius, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τους γεωργικούς κανονισμούς κατά την προηγούμενη θητεία, είναι ο μόνος ευρωβουλευτής που εκλέγεται από τη νεοσύστατη Δημοκρατική Ένωση για τη Λιθουανία και θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα των Πρασίνων/EFA.

Για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, από τους επανεκλεγέντες ευρωβουλευτές που ήδη συμμετείχαν στην Επιτροπή AGRI είναι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) και ο Εμμανουήλ Φράγκος του ακροδεξιού κόμματος της Ελληνικής Λύσης (ECR). Ο τελευταίος μάλιστα ήταν και μέλος και της δεύτερης σχετιζόμενης με την ΚΑΠ επιτροπής, της ENVI.

Μια άνοδο στα ποσοστά της ακροδεξιάς, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εδρών της Ελληνικής Λύσης, εκλέγοντας τελικά και μία γυναίκα προερχόμενη από τον αγροτικό κόσμο, τη Γαλατώ Αλεξανδράκη, συνταξιούχος κτηνοτρόφος.

Ένας ακόμα πολιτικός που σχετίζεται άμεσα με τα περιβαλλοντικά ζητήματα λόγω του ακαδημαϊκού και πολιτκού του υποβάθρου είναι ο νεοεκλεγείς Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (S&D) Γιάννης Μανιάτης. Είναι πρώην υπουργός περιβάλλοντος  και καθηγής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για θέματα κλιματικής κρίσης  και ενέργειας.

Η νέα νομοθετική θητεία θα ξεκινήσει επίσημα στις 16 Ιουλίου με την ολομέλεια στο Στρασβούργο, όπου οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν για τις επιτροπές και τις υποεπιτροπές. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής AGRI, οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τους αντίστοιχους προέδρους και αντιπροέδρους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης