Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία πρότεινε η Αίγυπτος και συνδριάζει την Δευτέρα 28/10 το Συμβούλιο Ασφαλείας

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία πρότεινε η Αίγυπτος και συνδριάζει την Δευτέρα 28/10 το Συμβούλιο Ασφαλείας
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο μαζί με τον Αλγερινό Πρόεδρο Abdelmadjid Tebboune, ο Σίσι αποκάλυψε την πρόταση της Αιγύπτου καθώς σήμερα αναμένεται η συνάντηση εκπροσώπων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ στη Ντόχα για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για εκεχειρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα 28/10 για να συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή κατόπιν αιτήματος του Ιράν, ανακοίνωσε η ελβετική προεδρία του Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρός του Ιράν Masound Pezeshkian, σε μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου 26/10 ξεκαθάρισε πως είναι δικαίωμα του Ιράν να απαντήσει και προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον των εχθρών της χώρας ενώ σε νέες του δηλώσεις (27/10) επισήμανε ότι παρότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ισραήλ, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν σε μήνυμά του στην εβραϊκή γλώσσα χαρακτήρισε τα αντοίποινα του Ισραήλ «μοιραίο λάθος» του σιωνιστικού καθεστώτος.

Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, ο Iρανός πρόεδρος Pezeshkian εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της χώρας του.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της  μπαίνει στην εξίσωση της σύγκρουσης με πλήγμα στο Ισραήλ ενώ μια βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ, κοντά στο αρχηγείο του Mossad με ένα νεκρό και 32 τραυματίες συμπληρώνει την εικόνα της έντασης.

Εκεχειρία προτείνει η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος πρότεινε μια αρχική διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για την ανταλλαγή τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς με ορισμένους Παλαιστίνιους ακρατούμενους, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου την Κυριακή, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.gr

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι σύμφωνα με την πρόταση της χώρας του, οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν εντός 10 ημερών από την εφαρμογή της προσωρινής εκεχειρίας προκειμένου να συζητηθεί η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο μαζί με τον Αλγερινό Πρόεδρο Abdelmadjid Tebboune, ο Σίσι αποκάλυψε την πρόταση της Αιγύπτου καθώς σήμερα αναμένεται η συνάντηση εκπροσώπων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ στη Ντόχα για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για εκεχειρία.
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα

Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ πρόκειται να συναντηθεί στην Ντόχα με τον Γουίλιαμ Τζέι Μπερνς, τον διευθυντή της CIA και επικεφαλής Αμερικανό διαπραγματευτή στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Σε ανακοινώσεις που εκδόθηκαν πριν από το Σαββατοκύριακο, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι η συνάντηση της Κυριακής είχε ως στόχο τη συζήτηση πολλών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης εκέινης που προωθείται από την Αίγυπτο, η οποία μαζί με το Κατάρ ενήργησε ως ενδιάμεσος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συζητήσεις είπε ότι η αιγυπτιακή πρόταση περιελάμβανε μια αρχική συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση κάποιων ομήρων στη διάρκεια μιας μικρής παύσης των μαχών στη Γάζα. Η πρόταση, είπε ο αξιωματούχος αποσκοπεί στο να υπάρξει μία πρώτη θετική επανεκκίνηση μετά από μήνες αδιεξόδου.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν «έτοιμες να ηγηθούν μιας προσπάθειας» για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τις επόμενες ημέρες — καθώς και για «να επιτύχουν επιτέλους κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στον θύλακα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης