Διεθνή

Ρωγμές… στους BRICS παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια του Πούτιν (Bloomberg)

Ρωγμές… στους BRICS παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια του Πούτιν (Bloomberg)

Ο διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών είναι διχασμένος  

Τα προσωπικά συμφέροντα φαίνεται να επικρατούν εντός των BRICS (διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από 10 χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική, καθώς και την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία), αποτελούν «τροχοπέδη» στο να έχουν κοινή γραμμή στην παγκόσμια σκηνή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το στοιχείο αυτό εμποδίζει να αμφισβητήσουν την Δύση στην οποία  ηγούνται οι ΗΠΑ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανυπομονούσε (μετά το πέρας της συνάντησης) για την οικογενειακή φωτογραφία των BRICS ώστε να δείξει ότι απέχει πολύ από το να είναι απομονωμένος.

Όμως πίσω από τα παρασκήνια, οι ρωγμές φαίνονται στην ομάδα που παρουσιάζεται ως αντίβαρο στη δυτική τάξη πραγμάτων.

Μαλώνουν για την επέκτασή τους. Η Τουρκία θέλει να μπει, η Αργεντινή είπε όχι ευχαριστώ και η Σαουδική Αραβία δεν είναι σίγουρη για τα πλεονεκτήματα της ένταξης.

Δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα πληρωμών εκτός δολαρίου, κάτι που επιθυμεί η Ρωσία, δεδομένου ότι έχει αποκλειστεί από το SWIFT.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θέλουν και οι δύο να ηγηθούν των BRICS, αλλά είχαν το δικό τους «τσεκούρι να θάψουν» για μια συνοριακή διαμάχη.

Εάν συναντηθούν στο Καζάν, θα είναι η πρώτη φορά μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής των BRICS που φιλοξένησε η Νότια Αφρική πέρυσι.


Τα «μέτωπα»

Ο Βραζιλιάνος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (ο οποίος ακύρωσε αφού τραυματίστηκε στο κεφάλι) και ο Νοτιοαφρικανός Σίριλ Ραμαφόσα έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες να ορίσουν την ατζέντα για τον Παγκόσμιο Νότο.

Θα φιλοξενήσουν την Ομάδα των 20 φέτος και το επόμενο έτος και δεν ντρέπονται να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για υποκρισία επειδή κατήγγειλαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ότι είναι γενικά άκριτες στην υποστήριξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Βραζιλία και η Νότια Αφρική ευθυγραμμίζονται με την Ινδία, επειδή δεν εξαγοράζουν μέρος του αντιδυτικού αισθήματος που προωθείται από την Κίνα και τη Ρωσία.

Διατηρούν το δικαίωμα να επιλέγουν θέματα κατά περίπτωση, αλλά δεν θέλουν να προκαλέσουν οικονομικό αυτοτραυματισμό. Όπως δείχνει αυτή η οπτικοποίηση δεδομένων, η μη επιλογή πλευρών αποδίδει καρπούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Εν ολίγοις, η εσωτερική πολιτική και οι εγωισμοί εμποδίζουν τους BRICS να μιλούν με μία φωνή στην παγκόσμια σκηνή.

Όπως το έθεσε ο Jim O'Neill (πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs) που επινόησε το ακρωνύμιο BRIC το 2001:

«Δεν είμαι σίγουρος ποιος καρποφόρος σκοπός εξυπηρετεί εκτός από το να είναι ένας σύλλογος στον οποίο οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης