Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): Η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα - Αποτελεσματική διαχείριση (μέρος Β)

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): Η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα - Αποτελεσματική διαχείριση (μέρος Β)
Η ορθολογική διαχείριση της ενέργειας μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση μέχρι και της μισής απαιτούμενη ενέργειας για τις ίδιες ακριβώς ανάγκες
H ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα σχετίζεται με την απανθρακοποίηση την οποία εξετάσαμε στο προηγούμενο σημείωμα, αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας.
Οι στόχοι και οι μέθοδοι για να πετύχουμε τον στόχο στην Ελλάδα συνδέονται με την επιτυχία συστημάτων που μεταμορφώνουν τους καταναλωτές ενέργειας σε παραγωγούς (net metering), την εξέλιξη των smart grids, την ενεργειακή αναβάθμιση στις κατασκευές και προϊόντα στην οικονομία μας.
Ένα διαχρονικό ζητούμενο για την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας, με μεγαλύτερη σημασία όμως σήμερα λόγω της συνεχούς αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο σύστημα, είναι η αποθήκευση της.
Σε γενικό επίπεδο η τεχνολογία εξελίσσεται.
Μπαταρίες με μεγαλύτερες αποθηκευτική ικανότητα, και στα ηλιακά και στα αιολικά συστήματα, αξιοποιούν ήδη μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας που μπορούν να παραμένουν στο σύστημα χωρίς να αναλίσκονται όταν παράγονται.
H Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αν και οι εφαρμογές του προβλήματος έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.
Θα άξιζε να δημιουργήσουμε εταιρείες αιχμής που θα επενδύσουν στην τεχνογνωσία για ζητήματα αιχμής που απασχολούν διεθνώς όλους τους μεγάλους προμηθευτές ενέργειες, τα κράτη και την επιστημονική κοινότητα.
Σε επίπεδο policy , τα συστήματα net metering που καλωσόρισε λίγο καιρό πριν η Ελλάδα, όχι μόνο θα αυξήσουν την απορρόφηση της ενέργειας στο σύστημα και την αξιοποίηση της, αλλά θα διαμορφώσουν και συνείδηση παραγωγού ενέργειας στον Έλληνα καταναλωτή.
Γι’ αυτό τα σχετικά οικονομικά κίνητρα στην Ελλάδα πρέπει να έχουν μακρόπνοο σχεδιασμό ώστε να αυξάνουν διαρκώς το αριθμό των πολιτών που θα λειτουργήσουν συνειδητά ως παραγωγοί ενέργειας.
Ο έξυπνος και αποτελεσματικός σχεδιασμός των έξυπνων δικτύων (smart grids) είναι επίσης βασικός μοχλός για την αποτελεσματική διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας στην χώρα.
Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προσαρμόσει το ιδιαίτερο είδος των smart grids τοπικά, με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η κάθε μορφή ΑΠΕ (αιολικά - ηλιακά συστήματα), ώστε να μην χάνονται παραγόμενα φορτία ενέργειας.
Συμπράξεις της πανεπιστημιακής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα, εντός και εκτός Ελλάδος, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα αν συνδυαστούν με ενισχύσεις από το κράτος, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Επενδύσεις στην διαχείριση της ενέργειας

Η Παγκόσμια τράπεζα είναι στην χώρα μας ανενεργή σε προγράμματα αξιοποίησης ανανεώσιμης ενέργειας, αν και υλοποιεί προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλα κράτη.
Από το πρόγραμμα HORIZON της Ε.Ε. εξάλλου μπορεί να αντληθούν πόροι για προγράμματα έρευνας γύρω από τα ζητήματα αιχμής στην αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας.
Αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας όμως σημαίνει πρωτίστως ότι προσαρμόζουμε το σύστημα ώστε να χρειάζεται να παράγουμε λιγότερη ενέργεια σε προϊόντα ή υπηρεσίες για τις ίδιες ή και περισσότερες ανάγκες θέρμανσης ή ηλεκτρισμού.
Η κατασκευή ενεργειακών κτιρίων και ο εξοπλισμός των κατοικιών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης (λάμπες LED, ενεργειακά ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια κ.ο.κ.) μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την απαιτούμενη ενέργεια για τις ίδιες ανάγκες.
Το πρόγραμμα της ενεργειακής αποκατάστασης κτιρίων (μονοκατοικιών και πολυκατοικιών) με κλιμακούμενη επιδότηση μέχρι και 25.000 ευρώ, πρέπει να απλοποιηθεί και να επεκταθεί με ευνοϊκότερους όρους για τους ωφελούμενους.
Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας πρέπει να διευρυνθούν και στα ποσά των ενισχύσεων θα μπορούσαν να αυξηθούν ώστε να πετύχουμε τελικά να καταναλώνουμε για τις ίδιες ανάγκες -στην θέρμανση, την ψύξη ή τον ηλεκτρισμό των χώρων- λιγότερη ενέργεια με οικονομία στις τσέπες μας και με ωφέλεια για το περιβάλλον.
Η ενημέρωση για τα οικονομικά οφέλη στην τσέπη μας είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος για να αποκτήσει κάποιος περιβαλλοντική συνείδηση με αμοιβαία ωφέλη για την κοινωνία.
Η αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση μέχρι και της μισής απαιτούμενη ενέργειας για τις ίδιες ανάγκες.
Green banks ή ειδικά τμήματα σε κάθε τράπεζα μπορούν να σχεδιάσουν προγράμματα για την υποστήριξη πρότυπων ενεργειακά κτιρών με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ή την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν ενεργειακά τουριστικά συγκροτήματα στη νησιωτική ή και την ηπειρωτική Ελλάδα που να συνδυάζονταν με τον τουρισμό και να παρείχαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν το μοναδικό ελληνικό τοπία ζώντας με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Κλιμακούμενα κίνητρα με μεγαλύτερες ενισχύσεις σε ενεργειακά πρύτυπες κατασκευές ή στη χρήση συστημάτων ΑΠΕ για την θέρμανση ή τον ηλεκτρισμό μπορούν να εμπεδώσουν τη συνείδηση ότι η αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας κάνει τις ζωές όλων περισσότερο καθαρές και λίγοτερο ακριβές.
Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι ένα πεδίο στο οποίο τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να σχεδιάσουν προγράμματα, συμπράττοντας κα με τον ιδιωτικό τομέα στις εφαρμογές τους, ώστε να εμβαθύνουμε τις γνώσεις και την πολυποίκιλλη αξιοποίηση τους στο πλούσια διαφοροποιημένο ελληνικό τοπίο.
H ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα συνδέεται αναπόσπαστα με την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας, την απανθρακοποίηση που αναλύσαμε, και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στα οικονομικά της ενέργειας που θα προσεγγίσουμε σε επόμενο σημείωμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης