Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Νίκη χωρίς αυτοδυναμία των συντηρητικών στη Βρετανία με 318 έδρες - Στον αέρα το Brexit

Νίκη χωρίς αυτοδυναμία των συντηρητικών στη Βρετανία με 318 έδρες  - Στον αέρα το Brexit
Τα exit polls έδειξαν καθαρή υπεροχή της May - Η αρχική καταμέτρηση αποδείχθηκε θρίλερ με προβάδισμα των εργατικών, αλλά με βάση την ροή των αποτελεσμάτων κερδίζουν τελικά οι συντηρητικοί
Upd Πύρρειο νίκη, χωρίς αυτοδυναμία, πέτυχαν οι Tories στη Βρετανία με 318 έδρες σε σύνολο 650 εδρών, με το Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και την αβεβαιότητα για το Brexit στο ζενίθ.
Ωστόσο η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν προτίθεται να παραιτηθεί παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται.
Από την αρχή της βραδιάς επρόκειτο για ένα εκλογικό θρίλερ, καθώς αρχικά τα exit polls έδειξαν νίκη της May χωρίς αυτοδυναμία με 48% και 314 έδρες, ενώ όταν ξεκίνησε η ροή των αποτελεσμάτων πέρασαν μπροστά οι Εργατικοί του Jeremy Corbyn.
Με βάση τη ροή των αποτελεσμάτων στις 09:40 οι Συντηρητικοί συκγεντρώνουν 315 έδρες, οι Εργατικοί 261 έδρες, το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 12 έδρες, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας 10 έδρες, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 35 έδρες, καμία έδρα δεν κέρδισε το UKIP, ενώ μία έδρα συγκεντρώνουν οι Πράσινοι.
Σε δηλώσεις της η May, εμφανώς απογοητευμένη, τόνισε ότι θα διατηρήσει την σταθερότητα στην Βρετανία ενώ ο Corbyn ζήτησε την παραίτηση της.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν με 43% - 44% ενώ οι Εργατικοί θα λάβουν 40%.

Νωρίτερα

Νίκη των Tories, των συντηρητικών της Theresa May με 318 έως 323 έδρες σε σύνολο 650 εδρών προβλέπεται με βάση την ροή των αποτελεσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία.
Στη χθεσινή (8/6/2017) εκλογική αναμέτρηση θρίλερ, αρχικά τα exit polls έδειξαν νίκη της May χωρίς αυτοδυναμία με 48% και 314 έδρες.
Όταν ξεκίνησε η ροή των αποτελεσμάτων αρχικά πέρασαν μπροστά οι εργατικοί του Jeremy Corbyn. 
Ο Ιαπωνικός οίκος Nomura προέβλεψε ότι η May θα κερδίσει με 323 έδρες ενώ το BBC προέβλεψε ότι θα κερδίσει η May με 318 έδρες έναντι 267 εδρών των εργατικών.
Σε δηλώσεις της η May τόνισε ότι θα διατηρήσει την σταθερότητα στην Βρετανία ενώ ο Corbyn ζήτησε να παραιτηθεί και να φύγει η May.
Με βάση τα exit polls η Theresa May η πρωθυπουργός της Βρετανίας  και επικεφαλής των Συντηρητικών εμφάνιζε ποσοστό 48% και 314 έδρες στις βουλευτικές εκλογές στις 8 Ιουνίου 2017 οι Εργατικοί έλαβαν ποσοστό 41% και 266 έδρες, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, «αφαιρώντας» ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα (πλην των κυβερνόντων).
Στην τρίτη θέση με μεγάλη διαφορά οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 34 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 14.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα exit polls, το εθνικιστικό Ukip, το οποίο ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit, δε λαμβάνει ούτε μία έδρα!
Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να κριθεί το τελικό αποτέλεσμα στην εκλογική αναμέτρηση στην Μεγάλη Βρετανία.  
Οι Εργατικοί μπορεί να έχουν ξεκινήσει δυναμικά, καθώς στις 05:00 ώρα Ελλάδος τα ξημερώματα έχουν κερδίσει τις περισσότερες έδρες σε σύνολο 650 εδρών ωστόσο… "δεν είναι αυτό που φαίνεται".
Βρετανοί αναλυτές τονίζουν πως υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες οι Εργατικοί κέρδισαν μεν, ωστόσο πήραν λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ παρατηρήθηκαν και «διαρροές» προς τους Συντηρηριτικούς.
Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως κάποιες από τις κερδισμένες περιφέρειες αποτελούσαν "προπύργια" των Εργατικών, τότε αυτά τα αποτελέσματα μπορεί και να μην έχουν μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της εκλογικής βραδιάς.
Αυτό φαίνεται να παρατηρούν και οι αναλυτές με έδρα το Λονδίνο της ιαπωνικής τράπεζας Nomura που έδωσαν στην δημοσιότητα εκτίμηση με βάση τα αποτελέσματα του exit poll και την ανάλυση των δύο πρώτων εδρών που κρίθηκαν από την καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με την οποία το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει 331 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Nomura δηλώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσουν ακριβή εκτίμηση του αποτελέσματος.
«Όταν θα έχουμε το αποτέλεσμα του 10% των εδρών... τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα», αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Nomura.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Sinn Fein της Βόρειας Ιρλανδίας Tzeri Adams δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.
Εάν το Sinn Fein διατηρήσει τις 4 έδρες που είχε κερδίσει το 2015, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 324 αντί των 326 εδρών για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.
Παράλληλα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.
Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.
Τέλος, ο Τzefri Donaldson, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.
Από την πλευρά της η Nicola Stertzonν, πρωθυπουργός της Σκωτίας, τόνισε ότι προτίθεται να βοηθήσει τον Corbyn να γίνει πρωθυπουργός δίνοντας εντολή στο SNP (Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας) να τον στηρίξει αν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν οδηγήσουν σε αυτοδυναμία.
Παρόλο που απέρριψε έναν επίσημο συνασπισμό, ανέφερε ότι θα ήθελε οι Εθνικιστές να είναι μέρος μιας προοδευτικής εναλλακτικής αντί μιας συντηρητικής κυβέρνησης, που θα στείλει τον Κόρμπιν να εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Jeremy Corbyn: Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, έχουμε ήδη αλλάξει το πρόσωπο της βρετανικής πολιτικής σκηνής

Στην πρώτη δήλωση μετά το κλείσιμο της κάλπης προέβη ο ηγέτης των Εργατικών T. Corbyn εμφανίζεται συγκρατημένος.
Ειδικότερα, ευχαρίστησε τα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος του, σημειώνοντας:
«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές μας που εργάστηκαν σκληρά σε αυτή την καμπάνια χτυπώντας πόρτα πόρτα, μέσω των social media και εκείνους που ψήφισαν για ένα μανιφέστο που προσφέρει πραγματική αλλαγή για την χώρα μας.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, έχουμε ήδη αλλάξει το πρόσωπο της βρετανικής πολιτικής σκηνής».

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης