Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι ως το 2020, το ΕΤΣΕ αναμένεται να δημιουργήσει 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας
Yπερέβη τον στόχο για επενδύσεις, ύψους 315 δισ. ευρώ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), προσελκύοντας συνολικά επενδύσεις ύψους 335 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι ως το 2020, το ΕΤΣΕ αναμένεται να δημιουργήσει 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, το δε ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 %.
«Έχουμε χρηματοδοτήσει έργα, τα οποία δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς το ΕΤΣΕ, και μάλιστα χωρίς να δημιουργήσουμε νέο χρέος», τόνισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα δύο τρίτα των επενδύσεων προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. «Από τη χρηματοδότηση της επαγγελματικής κατάρτισης για τους πρόσφυγες στη Φινλανδία έως τη χρηματοδότηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και για τη γεωργία στη Βουλγαρία — θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ως καταλύτη για την ανάπτυξη», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Επίσης, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι χάρη στη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση που προσφέρει το ΕΤΣΕ, στα τρία χρόνια λειτουργίας του, ωφελήθηκαν 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ και δημιουργήθηκαν συνολικά 750.000 νέες θέσεις εργασίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Β. Χόγιερ τόνισε ότι μετά από μια τριετία λειτουργίας του ΕΤΣΕ, οι δέκα χώρες της ΕΕ που επωφελήθηκαν από αυτό, με βάση το ΑΕΠ τους, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λετονία και η Ιταλία.
Ο Β. Χόγιερ εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την επιτυχία του ΕΤΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν πέρυσι να παραταθεί η διάρκειά του και να αυξηθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα σε 500 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2020.
«Τα τελευταία τρία χρόνια άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χρηματοδοτεί τις προτεραιότητές της. Διαθέτουμε πλέον τον τρόπο με τον οποίο οι περιορισμένοι δημόσιοι πόροι μπορούν να πετύχουν πολλά για την ευρωπαϊκή οικονομία και για τους πολίτες της, με την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Πολλοί πλέον θεωρούν το μοντέλο του σχεδίου Γιούνκερ κεκτημένο από το οποίο δεν μπορούμε πια να γυρίσουμε πίσω», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.
www.worldenergynews.gr