Ευρώπη

Γερμανική στήριξη στην ανάπτυξη και περαιτέρω επέκταση του Νoτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου

Γερμανική στήριξη στην ανάπτυξη και περαιτέρω επέκταση του Νoτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου

Παράλληλα, η καγκελάριος Μέρκελ τάσσεται υπέρ και του έργου Nord Stream 2, project στο οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ

Σε διπλό ταμπλό επιχειρεί να παίξει η Γερμανία στην σκακιέρα των «δρόμων» του φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να διατηρήσει αλώβητες τις παραδοσιακές σχέσεις της με τη Μόσχα σε ότι αφορά την προμήθεια αερίου, αλλά και να αμβλύνει τις πιέσεις της Ουάσιγκτον στο ζήτημα του αγωγού Nord Stream II.
Στο πλαίσιο αυτό η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, μέσω του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, ενός έργου που υλοποιείται με τις «ευλογίες» τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ.
Έτσι, όπως αναφέρουν οι FT σε σχετικό δημοσίευμα, κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του έχει «σοβαρό ενδιαφέρον» για την ανάπτυξη του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου Αερίου».
Όπως είναι γνωστό ο «Νότιος Διάδρομος» θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη, μέσω μίας σειράς αγωγών, το τελευταίο σκέλος των οποίων είναι ο TAP, που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.
Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο Νότιος Διάδρομος αποτελεί σημαντικό τμήμα των προσπαθειών της ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές αερίου της Ευρώπης και να διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού πέραν της Ρωσίας. 
Επίσης δήλωσε ότι η Γερμανία θα ήθελε να δει τον Νότιο Διάδρομο να επεκτείνεται προκειμένου να μπορεί να δεχθεί αέριο και από άλλες χώρες, όπως το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Ιράκ.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες πριν η Άγκελα Μέρκελ επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και λίγες εβδομάδες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τη Γερμανία αιχμάλωτη της Μόσχας επειδή αγοράζει τόσο πολύ ρωσικό φυσικό αέριο.

Αντιρρήσεις από ΗΠΑ για την επέκταση του Nord Stream

Στο επίκεντρο της αμερικανικής κριτικής προς το Βερολίνο βρίσκεται η στήριξη στο project επέκτασης του αγωγού Nord Stream, o οποίος ενώνει απ’ ευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, με την κατασκευή δεύτερης γραμμής.
Αν υλοποιηθεί το έργο αυτό, προϋπολογισμού 9,5 δις ευρώ, τότε οι δύο γραμμές του Nord Stream θα μπορούν να μεταφέρουν 110 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει σχεδόν το ¼ των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Επιπρόσθετα ο Nord Stream παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας από το Κίεβο (αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ) πολύτιμους πόρους από τα τέλη διέλευσης του αερίου.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Γερμανία χαιρέτησε την πρόσφατη κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν για την οριοθέτηση των συνόρων  στην Κασπία, μιας συμφωνίας που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για τη λήξη μίας διπλωματικής διένεξης που διαρκεί εδώ και 27 χρόνια και που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Διακασπιακού αγωγού (Trans – Caspian Pipeline), o οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν και από εκεί μέσω του Νότιου Διαδρόμου στην Ευρώπη.
Ο Γερμανός αξιωματούχος επισήμανε πάντως τις δυσκολίες ενός τέτοιου project και τόνισε ότι «υπάρχουν άλλα σημαντικά νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».
Επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για τον Nord Stream II και την προσπάθεια διατήρησης των καλών σχέσεων με τη Μόσχα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επιδιώκει να εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση της Ρωσίας ότι θα συνεχίσει να εξάγει αέριο μέσω της Ουκρανίας ακόμα και όταν κατασκευαστεί ο επίμαχος αγωγός.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι έθεσε το θέμα στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέσεμπεργκ της Γερμανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης