Ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση επενδύσεων
Η κυβέρνηση της Βοσνίας υιοθέτησε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική την Τετάρτη 29/8/2018 μετά από χρόνια πολιτικών διαμαχών, ανοίγοντας το δρόμο για σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους επενδυτές.
"Με αυτή την πράξη, ολοκληρώσαμε την υιοθέτηση ενός πακέτου τεσσάρων πιο σημαντικών στρατηγικών για οικονομικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Denis Zvizdic.
"Σταματήσαμε μια αρνητική τάση που σήμαινε ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αίτηση για ενεργειακά έργα και χάσαμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και επιχορηγήσεων", ανέφερε ο Zvizdic σε συνέντευξη Τύπου.
Η Βοσνία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, προσπαθεί να υιοθετήσει στρατηγικές για τη μεταφορά, τη γεωργία, το περιβάλλον και την ενέργεια, οι οποίες είναι απαιτήσεις για τη χρηματοδότηση αυτών των τομέων από τον πλούσιο μπλοκ.
Οι δύο αυτόνομες περιοχές της χώρας, η Σερβική Δημοκρατία και η Ομοσπονδία που κυριαρχούσαν μουσουλμάνοι Βόσνιοι και Κροάτες, είχαν αποτύχει να εναρμονίσουν τις περιφερειακές τους τομεακές στρατηγικές με αυτές που πρότεινε η κεντρική κυβέρνηση.
"Αυτό το έγγραφο ανοίγει την προοπτική ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα, του ανταγωνισμού και ξεκλειδώνει τα προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ και τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Επενδύσεων των Δυτικών Βαλκανίων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Mirko Sarovic.
Ανέφερε ότι η στρατηγική-πλαίσιο για το 2018-2035, η οποία συντάχθηκε υπό τη χορηγία της ΕΕ και σχεδιάστηκε για την εξασφάλιση του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, προέβλεπε επένδυση περίπου 9 δισεκατομμυρίων βοσνιακών μάρκων (5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Αλλά η Βοσνία πρέπει ακόμα να αλλάξει τους κανονισμούς της για να τηρήσει τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα, πρόσθεσε ο Sarovic.
Σε αντίθεση με τους βαλκανικούς γείτονές της, οι οποίοι βασίζονται στις εισαγωγές για να καλύψουν μεγάλο μέρος της ενεργειακής τους ζήτησης, η Βοσνία είναι σε θέση να εξάγει ενέργεια λόγω της υδροηλεκτρικής ισχύος της, η οποία παρέχει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπόλοιπη ενέργεια της προέρχεται από μονάδες άνθρακα.
Ξεχωριστά, η Σερβική Δημοκρατία και η Σερβία συμφώνησαν την Τετάρτη να κατασκευάσουν από κοινού δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς με συνολική δυναμικότητα 95 μεγαβάτ στον ποταμό Drina που διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Βοσνίας και Σερβίας για να βοηθήσει στη διαφοροποίηση του ενεργειακού τους συνδυασμού.
Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Zeljka Cvijanovic δήλωσε μετά από κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη νοτιοανατολική πόλη της Βοσνίας Trebinje ότι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί Foca και Paunci αναμένεται να κοστίζουν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
www.worldenergynews.gr