Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Νέους δρόμους ανοίγει η επική νίκη του Ντόναλντ

Π. Μπουσμπουρέλης: Νέους δρόμους ανοίγει η επική νίκη του Ντόναλντ
Οι γεωπολιτικές ευκαιρίες για την ελληνική πλευρά
Η επική ανατροπή με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έφερε τα πάνω κάτω και πήρε την προεδρία των ΗΠΑ αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μια νέα τάση κερδίζει έδαφος.
Η τάση αυτή έχει ένα κοινό παρονομαστή,δηλαδή την άμυνα της μεσαίας τάξης απέναντι στον εκφυλισμό του συστήματος της χρηματοοικονομικής φούσκας και της διαπλοκής πολιτικής, media και κεφαλαιαγορών που οδήγησαν στην συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των ολίγων.
Δεν σημαίνει ότι ο Ντόναλντ είναι ο απόστολος της κοινωνικής δικαιοσύνης όμως αποτελεί τον ισχυρό πόλο, που μαζί με την Τερέζα Μέυ και τον πρόεδρο Πούτιν μπορούν να τεθούν απέναντι στους εμμονικούς Γερμανούς, που στην περίπτωση της Ελλάδας δείχνουν σαφές έλλειμα για την ηγεσία της Ευρωζώνης.
Είναι αυτοί εξάλλου που αντί να δώσουν συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ,όπως έκαναν ο Πούτιν και η Μέυ άφησαν να εννοηθεί ότι θα συνεργαστούν υπό όρους.
    
H νέα πραγματικότητα

Η Αμερική των Ρεπουμπλικάνων είναι μια πιο σκληρή πραγματικότητα,όμως ίσως δημιουργεί περισσότερες ελπίδες από το διεφθαρμένο σύστημα Κλίντον και την πολιτική των Δημοκρατικών που υπέστη ήττες και αποτυχίες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Είναι βέβαιο ότι θα φέρει τα πάνω κάτω στο ίδιο το ΝΑΤΟ αποκηρύσσοντας τον ρόλο του χωροφύλακα για τις βαλτικές δημοκρατίες και ανοίγοντας νέες σχέσεις με τους Ρώσους.
Για την μικρή Ελλάδα είναι μια σημαντική ευκαιρία να εκμεταλλευθεί αυτήν την εξέλιξη και ειδικά για αυτήν την κυβέρνηση, ξεφέυγοντας από τους αριστερούς εγκλωβισμούς.
Βέβαια θα απαιτήσει μια οξυδερκή διαχείριση των διπλωματικών ζωνών,όμως ίσως για πρώτη φορά διαμορφώνεται και η ευκαιρία για μια ουσιαστική πίεση στους ετέρους μας και κυρίως στους Γερμανούς από νέα κέντρα βάρους.
Είναι ορατό ότι και μέσα στην Ευρωζώνη η μεσαία τάξη θα βρεί τον τρόπο να εκφραστεί από πολιτικά πρόσωπα, που τα συστημικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν ως ακροδεξιά, επί της ουσίας όμως έχουν αλλάξει τελείως τα πολιτικά και κοινωικά τους πρόσημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης