Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Αναζητεί λύση win win με τους μεγάλους πελάτες για το πρόστιμο της BOTAS, όταν η Prometheus χτυπά με discount

ΔΕΠΑ: Αναζητεί λύση win win με τους μεγάλους πελάτες για το πρόστιμο της BOTAS, όταν η Prometheus χτυπά με discount
To θέμα τέθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κιτσάκο στον κ. Σταθάκη
Μια λύση Win-Win με τους μεγάλους πελάτες της για τον επιμερισμό του «προστίμου» ύψους 160 εκατ. ευρώ,  που με απόφαση Διαιτησίας θα πρέπει να καταβάλλει στην τουρκική Botas, αναζητάει η διοίκηση της ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα έχει να διαχειριστεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην χονδρική αγορά από την ρωσική Gazprom.
Tα κρίσιμα αυτά θέματα,  τέθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο υπ’ όψη του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
Το τοπίο που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου μετά την δραστηριοποίηση της Gazprom μέσω της Προμηθέας Γκάς,  δυσκολεύει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις που είχε ξεκινήσει η εταιρία με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς για την μετακύλιση μέρους του προστίμου της Botas, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και τα πιεστικά αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση των μεταξύ τους συμβάσεων προμήθειας.

Μπιλετάκια για ανάκτηση 80 εκατ ευρώ

Η ΔΕΠΑ πατώντας στις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους μεγάλους πελάτες της και στους όρους περί αναπροσαρμογής της τιμής φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι προμηθευτές της αναπροσαρμόσουν την τιμή, έχει ήδη αποστείλει τα «μπιλιετάκια»,  μέσω των οποίων επιδιώκει να ανακτήσει τα 80 περίπου από τα συνολικά 160 εκατ. ευρώ του προστίμου.
Το ενδιαφέρον είναι, ότι κανένας από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς δεν αποδέχεται να πληρώσει το λογαριασμό και όλοι στο σύνολό τους έχουν αναθέσει την υπόθεση στις νομικές τους υπηρεσίες.
Το επιχείρημα των ηλεκτροπαραγωγών είναι ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε από λάθος χειρισμούς της ΔΕΠΑ, ενώ αναφέρουν και προηγούμενο δεδικασμένο που κέρδισε η Elpedison.
H πλευρά της ΔΕΠΑ φέρεται διατεθειμένη να αποφύγει τη νομική οδό και έχει καλέσει τους πελάτες της σε διαπραγματεύσεις για μια λύση ¨ Win Win” , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι της εταιρίας. 
Εκτός χρεώσεων για το πρόστιμο της Botas μένουν η ΔΕΗ και οι τρεις ΕΠΑ και αυτό γιατί η απόφαση της Διαιτησίας αφορά καταναλώσεις για το διάστημα 2008-2012, στο οποίο δεν χρεώνονταν με ποσότητες που προμήθευε η Botas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης