Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΚ μεν από Κομισιόν για ΑΔΜΗΕ, αλλά έντονος προβληματισμός για το deal με τη CMEC στη Μελίτη

ΟΚ μεν από Κομισιόν για ΑΔΜΗΕ, αλλά έντονος προβληματισμός για το deal με τη CMEC στη Μελίτη
Προβληματισμός στην Χαλκοκονδύλη - Κρίσιμες οι επαφές του προέδρου της ΔΕΗ στην Κίνα
Χειρόφρενο στη συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για το «Project Μελίτη» αλλά και στα σχέδια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη για συμπράξεις με ιδιώτες επενδυτές με στόχο τη δημιουργίας νέων λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο και τον Άγιο Δημήτριο, απειλεί να βάλει το Μνημόνιο.
Ειδικά δε μετά την χθεσινή (11/5) έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εξαγοράς του 24% ΑΔΜΗΕ από την κινεζική State Grid, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το Project Μελίτη παγώνει, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Δυο είναι τα σημεία του Μνημονίου που ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ και έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Οδό Χαλκοκονδύλη, ειδικά εν όψει του ταξιδιού του κ. Παναγιωτάκη στην Κίνα όπου αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της CMEC.
Κατ’ αρχήν η περιγραφή των χαρακτηριστικών των υποψήφιων για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.  
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει «να μην είναι πιθανό να δημιουργήσει, υπό το φως των διαθέσιμων πληροφοριών, εκ πρώτης όψεως, προβλήματα ανταγωνισμού ούτε να δημιουργήσει κίνδυνο για την καθυστέρηση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων».
Όπως είναι γνωστό όμως, τόσο η CMEC, με την οποία η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει τη δημιουργία του Project Μελίτη, όσο και η State Grid στην οποία πωλεί το 24% του ΑΔΜΗΕ, ελέγχονται από το κινεζικό δημόσιο.

Ζητήματα ανταγωνισμού

Το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, αφού η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ εταιριών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού και τα δίκτυα.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην μπλοκάρει στις Βρυξέλλες η απόκτηση του 51% του ΑΔΜΗΕ από το δημόσιο, με το επιχείρημα ότι το δημόσιο είναι ταυτοχρόνως μέτοχος της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ψήφισε τροπολογία που προβλέπει ότι η εποπτεία της ΔΕΣ - ΑΔΜΗΕ θα την ασκείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι τον υπουργό Οικονομικών όπως συμβαίνει για όλες τις κρατικές εταιρίες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα στην Χαλκοκονδύλη θεωρούν σχεδόν βέβαιο, ότι η διατύπωση που συμπεριελήφθη στο Μνημόνιο σχετικά με τους υποψήφιους αγοραστές λιγνιτικών μονάδων, στοχεύει στο να αποτρέψει τη συμμετοχή των κινέζων στο Project Μελίτη.
Μιλούν μάλιστα για μια εξαιρετικά περίεργη διατύπωση που αναφέρεται σε «πιθανότητες», «διαθέσιμες πληροφορίες» και «εκ πρώτης όψεως» προβλήματα ανταγωνισμού μην αφήνοντας καν περιθώριο το θέμα να προχωρήσει σε παραπέρα έλεγχο από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «κινδύνους καθυστερήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων», δηλαδή στην πώληση μονάδων.  
Όμως τα προβλήματα για τους σχεδιασμούς της διοίκησης της ΔΕΗ δεν σταματούν εδώ.
Η αναφορά του Μνημονίου, ότι στο πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων μπαίνουν όχι μόνο οι υφιστάμενες αλλά και οι μελλοντικές, δένει πλήρως τα χέρια της διοίκησης της ΔΕΗ και την υποχρεώνει να εφαρμόσει το Μνημόνιο και μόνον αυτό.  
Με απλά λόγια το Μνημόνιο προβλέπει ότι στο προς πώληση πακέτο θα μπουν η Μελίτη 2 για την οποία η ΔΕΗ διαθέτει ήδη άδεια, η Πτολεμαΐδα 5 που είναι υπό κατασκευή, αλλά και μελλοντικά σχέδια για νέες μονάδες όπως αυτές που παρουσίασε πρόσφατα δια του τύπου ο κ. Παναγιωτάκης καλώντας επενδυτές να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ. Δηλαδή μια μονάδα 350 MW στο Αμύνταιο και άλλη μια 450-500 MW στον Άγιο Δημήτριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης