Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με πρόστιμα απειλούνται ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Με πρόστιμα απειλούνται ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Η ΡΑΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός στις τρεις επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία για τις εισπράξεις και τον τρόπο υπολογισμού των συγκεκριμένων χρεώσεων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων στη ΔΕΗ και τους δυο διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, για το ζήτημα των οφειλών ρυθμιζόμενων χρεώσεων, το οποίο διερευνάται από το ΡΑΕ εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες.
Χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πολύωρη ακρόαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη από την Ολομέλεια της ΡΑΕ χωρίς ωστόσο το όλο θέμα να κλείσει, καθώς η ΔΕΗ καλείται σε διάστημα ενός μήνα (μέχρι τις 10 Ιουνίου 2017) να καταθέσει στη ΡΑΕ γραπτό υπόμνημα, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Στα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να περιλαμβάνονται αναλυτικά οι εισπράξεις της ΔΕΗ από τους καταναλωτές για κάθε μια από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, Τέλη Χρήσης Δικτύων κλπ) που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος, για την τριετία 2014 - 2016.
Ανάλογα στοιχεία αναμένει η ΡΑΕ και από τους δυο διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, οι ηγεσίες των οποίων έχουν περάσει ήδη από ακρόαση και έχουν στείλει γραπτά υπομνήματα, δεν έχουν όμως καταθέσει ακόμη στη Ρυθμιστική Αρχή τα αναλυτικά στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί.
Το βέβαιο είναι ότι τα στοιχεία των τριών πλευρών διαφέρουν μεταξύ τους και αυτό που επιδιώκει η ΡΑΕ είναι το ξεκαθάρισμα των σχετικών λογαριασμών οι οποίοι όπως φαίνεται δεν τηρούνται κατά τον ορθό τρόπο.

Παραβιάσεις κωδίκων

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως είναι σαφές ότι υπάρχουν παραβιάσεις των κωδίκων και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν αυτές οι παραβιάσεις είναι δικαιολογημένες και εάν έχουν γίνει λόγω ανωτέρας βίας.
Από αυτό θα κριθεί και το εάν τελικώς θα επιβληθούν από τη ΡΑΕ πρόστιμα στη ΔΕΗ και τους δύο Διαχειριστές, όπως και το ύψος των προστίμων αυτών.
Το βέβαιο εξάλλου είναι ότι υπάρχουν παραβιάσεις στα κοστολογικά στοιχεία και τους λογαριασμού που τηρούνται από τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ και αφορούν τα νησιά.
Πάντως η ΔΕΗ από την πλευρά της υποστηρίζει πως οι οφειλές της προς τους δυο Διαχειριστές προκύπτουν λόγω των οφειλών των καταναλωτών προς την επιχείρηση.
Η ΡΑΕ μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των στοιχείων, κάτι το οποίο τοποθετείται περί τα έλη Ιουνίου θα εκδώσει οδηγίες για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των αποφάσεων της με στόχο αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο να μην ξαναδημιουργηθεί αυτό το κουβάρι των οφειλών μεταξύ των τριών πλευρών αλλά και εν τέλει των οφειλών προς την αγορά.
Μάλιστα όπως φαίνεται η ΡΑΕ θα εκδώσει σταδιακά σειρά αποφάσεων μεταξύ των οποίων θα προβλέπεται και η ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση της αρχής για την εξέλιξη των υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τους διαχειριστές για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Παράλληλα με το ζήτημα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ μελετά και το θέμα των ΥΚΩ για τις οποίες η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ανακτήσει περί τα 735 εκατ. ευρώ.
Και για το ζήτημα αυτό η ΡΑΕ θα υποβάλει την πρόταση της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως το τέλος Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης