Τουρκία: Εδραιώνεται στην κορυφή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα

Τουρκία: Εδραιώνεται στην κορυφή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα

Η Βόρεια Ευρώπη κάνει περικοπές στον κλάδο, ενώ οι Τούρκοι διευρύνουν το προβάδισμά τους (Reuters)

Η Τουρκία πέρασε τους 8 από τους πρώτους 9 μήνες του 2024 ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης με καύση άνθρακα, ξεπερνώντας τη Γερμανία και την Πολωνία καθώς αναζήτησε την καύση άνθρακα για ενέργεια.

Με το πέρασμα του χρόνου θα αυξάνεται η εξάρτησή της από τον άνθρακα (ήδη σημείωσε ρεκόρ στη χρήση και τις εκπομπές).

Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία παρήγαγε ρεκόρ 88 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο (2% περισσότερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2023), σύμφωνα με την ενεργειακή «δεξαμενή σκέψης» Ember.

Αυτό το σύνολο ήταν 28% πάνω από τις 69 TWh που παράγονται στη Γερμανία και 36% πάνω από τις 65 TWh που παράγονται στην Πολωνία, τους επόμενους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με καύση άνθρακα.

Με τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη να προβαίνουν σε περαιτέρω περικοπές στη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, το προβάδισμα της Τουρκίας στην Ευρώπη φαίνεται να διευρύνεται και μπορεί να καθιερώσει τη Νότια Ευρώπη ως σημαντικό κόμβο χρήσης άνθρακα στην περιοχή.

 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_ΤΟΥΡΚΙΑ.png

Ρεκόρ της Τουρκίας στη χρήση και τις εκπομπές άνθρακα  

Οι εκπομπές της Τουρκίας από την ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα κλιμάκωσαν επίσης νέα υψηλά μέχρι στιγμής το 2024, φτάνοντας τους 88,4 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 1,5 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από τους ίδιους μήνες πέρυσι.

Με την παραγωγή άνθρακα και τις εκπομπές να μειώνονται στα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το μερίδιο της Τουρκίας στη χρήση και τις εκπομπές άνθρακα στην περιοχή ανήλθε σε ρεκόρ μόλις πάνω από 19% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ember.

Η συνεχιζόμενη καύση άνθρακα κατά τη διάρκεια του χειμώνα - όταν η ζήτηση για θέρμανση στην Τουρκία κορυφώνεται - μπορεί να ωθήσει το μερίδιο της Τουρκίας στις περιφερειακές εκπομπές πάνω από το 20% για πρώτη φορά, ειδικά εάν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας αλλού συνεχίσουν να περιορίζουν τη χρήση άνθρακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι εκπομπές με καύση άνθρακα στη Γερμανία ήταν 71,5 εκατομμύρια τόνοι CO2 και ήταν 67 εκατομμύρια τόνοι στην Πολωνία οι οποίες και στις δύο περιπτώσεις ήταν οι χαμηλότερες στην ιστορία για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.


35% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας από άνθρακα

Περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας μέχρι στιγμής φέτος παρήχθη από άνθρακα ο οποίος ήταν η μεγαλύτερη ενιαία πηγή καυσίμου ισχύος της χώρας.

Αυτό το μερίδιο μειώθηκε από περίπου 37% το 2023, λόγω της υψηλότερης παραγωγής φέτος τόσο από υδροφράγματα όσο και από ηλιακά πάρκα που επέτρεψαν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας να αυξήσουν την παραγωγή από καθαρές πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, τόσο η υδροηλεκτρική όσο και η ηλιακή παραγωγή αναμένεται να πέσει στα ετήσια χαμηλά τους τον ερχόμενο χειμώνα στην Τουρκία, γεγονός που θα αναγκάσει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να αυξήσουν τη χρήση άνθρακα προς το τέλος του έτους για να καλύψουν τη ζήτηση του συστήματος.

Η Τουρκία πρέπει να εισάγει άνθρακα για να καλύψει περίπου το 40% των αναγκών της για καύση άνθρακα, λόγω της επίμονης έλλειψης στην εγχώρια προσφορά άνθρακα σε σύγκριση με την εγχώρια ζήτηση άνθρακα.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, οι συνολικές εισαγωγές άνθρακα της Τουρκίας ήταν 16,7 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την Kpler.

Αυτό το σύνολο είναι 5% μικρότερο από ό,τι κατά τους ίδιους μήνες το 2023, αλλά οι όγκοι είναι πιθανό να αυξηθούν κατά τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας αποθεματοποιούνται πριν από την αιχμή της ζήτησης θέρμανσης.

 Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής άνθρακα της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% των εισαγωγών άνθρακα της Τουρκίας, ακολουθούμενη από την Κολομβία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τουρκία: Ψηλά στην εξάρτηση από άνθρακα

Η εξάρτηση της Τουρκίας από τον άνθρακα για το 35% της ηλεκτρικής της ενέργειας είναι μεγαλύτερη από το μερίδιο 20% στη Γερμανία και 13% για την Ευρώπη συνολικά, αλλά είναι μικρότερη από το μερίδιο άνθρακα 56% στην Πολωνία.

Ωστόσο, το μερίδιο άνθρακα της Πολωνίας μειώνεται από σχεδόν 74% το 2022 και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται γρήγορα καθώς οι Πολωνικές εταιρείες ενέργειας αναπτύσσουν αυξανόμενους όγκους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα δίκτυα της χώρας.

Αντίθετα, η εξάρτηση της Τουρκίας από τον άνθρακα για ενέργεια φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, ειδικά καθώς η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να αντλήσουν καθαρές προμήθειες.

Μέχρι στιγμής το 2024, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατά 5% από τους ίδιους μήνες του 2023, σε σύγκριση με αύξηση 2,4% για την Ευρώπη συνολικά, 3% αύξηση στην Πολωνία και 0,4% αύξηση στη Γερμανία.

Μακροπρόθεσμα, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας έχει ξεπεράσει τις ομότιμες χώρες σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

 

Θα παραμείνει ο άνθρακας η κύρια πηγή ενέργειας της Τουρκίας

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατά 13,3% από το 2019, γεγονός που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη συρρίκνωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατά 1,7% την ίδια περίοδο και τη μείωση της ζήτησης κατά 8,2% στη Γερμανία.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της μεταποιητικής οικονομίας της Τουρκίας με εξαγωγικό προσανατολισμό φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να συνεχίσουν να αναπτύσσουν φθηνά ενεργειακά αποθέματα.

Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας της Τουρκίας έχει υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους που φαίνεται ότι θα κρατήσει υπό έλεγχο τις δαπάνες της εταιρείας και μπορεί να σημαίνει ότι μόνο περιορισμένες αναβαθμίσεις στα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να παρατηρηθούν βραχυπρόθεσμα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η θέση του άνθρακα ως κύριας πηγής ενέργειας της Τουρκίας μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα και πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά της στη χρήση άνθρακα έναντι των εθνών αλλού στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης