Αλ. Σδούκου: 14 GW έργα ΑΠΕ είναι ώριμα και 42 GW στην αίτηση

Αλ. Σδούκου: 14 GW έργα ΑΠΕ είναι ώριμα και 42 GW στην αίτηση
Η κ. Σδούκου είπε, ότι ο στόχος που έχουμε στο καινούργιο ΕΣΕΚ είναι να έχουμε ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030 στο 75%
Σήμερα στον ηλεκτρισμό έχουμε μια συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο μίγμα που είναι το 57%, που είναι μια επίδοση ρεκόρ, που έχουμε ως χώρα στις Α.Π.Ε, είπε στην ομιλία της η υφυπουργός Ενέργειας, κυρία Σδούκου.

«Έχουμε σε λειτουργία 13.738 MW σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Από αυτά τα 13.738 MW, τα 7.800 είναι φωτοβολταϊκά, 5.200 περίπου είναι αιολικά, τα υπόλοιπα είναι οι άλλες τεχνολογίες, όπως είναι η βιομάζα, τα μικρά υδροηλεκτρικά, Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης «Σ.Η.Θ.Υ.Α.». Να φανταστείτε, μόνο, το 2024, έχουν ηλεκτριστεί άλλα 1.760 MW», δήλωσε η υφυπουργός.

Έχουμε, όπως το ανέφερε και κ. Υπουργός στο «pipeline», δηλαδή, ώριμα έργα, για να υλοποιηθούν, άλλα 14.000 MW.  

Σημείωσε  ότι θα απαιτηθούν περίπου 95 δισεκατομμύρια επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα μέχρι το 2030. Η πλειονότητα αυτών, δηλαδή, το 68% που είναι περίπου τα 65 δισεκατομμύρια θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση πολλών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς τελικής χρήσης που θα βελτιώσουν σημαντικά και την ενεργειακή απόδοση.

Για την ηλεκτροκίνηση, η κυρία Σδούκου ανέφερε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα και εδώ είχαμε θέσει συγκεκριμένους ετήσιους στόχους για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. «Δημιουργήσαμε πλαίσιο λειτουργίας αυτής της αγοράς. Πήραμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να επιδοτήσουμε την αντικατάσταση συμβατικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ταξί. Ο στόχος των ηλεκτρικών οχημάτων για να έχετε την εικόνα του 2019 μέχρι σήμερα, το 2019 ήμασταν στα 500 αυτοκίνητα».

Σήμερα, τα ηλεκτρικά είναι περίπου 45.000. Δηλαδή, πετύχαμε μια διείσδυση στις νέες ταξινομήσεις που ξεπερνά το 11% και με τους φορτιστές από τους 50 - 60 που είχαμε το 2019, σήμερα έχουμε περίπου 6.500 σημεία.  .

Η κ. Σδούκου είπε, ότι ο στόχος που έχουμε στο καινούργιο ΕΣΕΚ είναι να έχουμε ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030 στο 75%, δηλαδή μέχρι το τέλος της δεκαετίας και στο 95% σε 10 χρόνια από τώρα, δηλαδή μέχρι το 2035. Όπως βλέπετε υπάρχει μία αύξηση στην εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών και πολύ σημαντικό, επίσης, να πω ότι το 2050 η πρόβλεψη με βάση τα μοντέλα που έτρεξαν - εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τους ειδικούς εμπειρογνώμονες που είναι ο Καθηγητής κ. Κάπρος, ο Καθηγητής κ. Παπαθανασίου και ο
Πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Καρδοματέας που βοήθησαν πάρα πολύ, έτρεξαν όλα τα μοντέλα για να βγουν τα νούμερα αυτά στο ΕΣΕΚ - είναι ότι θα έχουμε σχεδόν τριπλάσια εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτροπαραγωγής, θα είναι, δηλαδή, 72GW, σε σχέση με αυτή που έχουμε σήμερα.

Σημείωσε, ότι το 2050 ουσιαστικά τα υπεράκτια αιολικά θα είναι το 1/7 της εγκατεστημένης ισχύος και, όμως, αυτά θα παράγουν το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόμαστε. Το φυσικό αέριο αντίθετα το βλέπουμε να βαίνει μειούμενο, είναι περίπου το 9% της εγκατεστημένης ισχύος το 2050.

Εδώ στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, λοιπόν, υπάρχουν καινούργιοι στόχοι για την αποθήκευση. Μέχρι το 2030 πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει περίπου 6GW σε μπαταρίες. Έχουμε ήδη κάνει βήματα σημαντικά, έχουμε κάνει διαγωνισμούς για μπαταρίες, θα συνεχίσουμε να κάνουμε, έχουμε την Αμφιλοχία, έχουμε νέες πολιτικές γύρω από την αποθήκευση σε νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή και, βεβαίως, πρέπει αυτή η ισχύς της αποθήκευσης να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, αναφέρθηκε και ο Υπουργός, και στη μεταφορά και στην διανομή βλέπετε ότι χρειαζόμαστε σημαντικές επενδύσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το νέο ρόλο, δηλαδή να μπορούν τα δίκτυα να σηκώσουν περισσότερες ΑΠΕ και να μπορούν και να υποδεχτούν αυτό που λέμε διεσπαρμένη ισχύς από ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης