IEA: Το πλεόνασμα ορυκτών καυσίμων θα οδηγήσει σε επενδύσεις ΑΠΕ

IEA: Το πλεόνασμα ορυκτών καυσίμων θα οδηγήσει σε επενδύσεις ΑΠΕ

Η νέα εποχή της ηλεκτρικής ενέργειας θα ακολουθήσει την κορύφωση των ορυκτών καυσίμων

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας εποχής ηλεκτρικής ενέργειας με τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων να κορυφώνεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αυτό σημαίνει ότι η πλεονάζουσα προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να επενδυθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το 2024 (σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα).

Ωστόσο επισήμανε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας καθώς οι συγκρούσεις εμπλέκουν τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Στο ίδιο καζάνι… μπαίνουν χώρες που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης και έχουν εκλογές το 2024.

«Στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, η προοπτική περισσότερων - ή ακόμα και πλεονασμάτων - προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, θα μας οδηγούσε σε έναν πολύ διαφορετικό ενεργειακό κόσμο.

Οι πλεονασματικές προμήθειες ορυκτών καυσίμων θα οδηγούσαν πιθανότατα σε χαμηλότερες τιμές και θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις χώρες να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην καθαρή ενέργεια, μεταφέροντας τον κόσμο σε μια «εποχή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA).  

Η συγκεκριμένη δήλωση συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του οργανισμού.

ΜΠΙΡΟΛ_ΣΥΝΕΔΡΙΟ_COP29-IEA.jpg

Πιθανότητα μείωσης των προμηθειών λόγω… Μ. Ανατολής

Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει επίσης η πιθανότητα μείωσης των προμηθειών εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή διαταράξει τις ροές πετρελαίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποστήριξε ότι τέτοιες συγκρούσεις υπογράμμισαν την πίεση στο ενεργειακό σύστημα και την ανάγκη για επενδύσεις ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε «καθαρότερες και πιο ασφαλείς τεχνολογίες».

Σύμφωνα με τον IEA, ένα υψηλό επίπεδο ρεκόρ καθαρής ενέργειας κυκλοφόρησε σε παγκόσμιο επίπεδο πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 560 γιγαβάτ (GW) χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Εκτιμήσεις μέχρι το 2050

Περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να επενδυθούν στην καθαρή ενέργεια το 2024 (σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα).

Στο σενάριο που βασίζεται στις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κορυφώνεται πριν από το 2030 σε λιγότερο από 102 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα (mb/d) και στη συνέχεια υποχωρεί στα επίπεδα του 2023 των 99 mb/d έως το 2035, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από τον τομέα των μεταφορών καθώς αυξάνεται η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έκθεση περιγράφει επίσης τον πιθανό αντίκτυπο στις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου εάν εφαρμοστούν παγκοσμίως αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στο σενάριο τρέχουσας πολιτικής του ΙΕΑ, οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν στα 75 δολάρια το βαρέλι το 2050 από 82 δολάρια το βαρέλι το 2023.

Αυτό συγκρίνεται με 25 δολάρια ανά βαρέλι το 2050, εάν οι κυβερνητικές ενέργειες ευθυγραμμιστούν με τον στόχο της μείωσης των εκπομπών του ενεργειακού τομέα στο καθαρό μηδέν μέχρι τότε.

Αν και η έκθεση προβλέπει αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατά 145 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μεταξύ 2023 και 2030, ανέφερε ότι αυτή θα ξεπεραστεί από μια αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας κατά περίπου 270 bcm κατά την ίδια περίοδο.

«Η υπερχείλιση της χωρητικότητας LNG φαίνεται ότι θα δημιουργήσει μια πολύ ανταγωνιστική αγορά τουλάχιστον μέχρι να αντιμετωπιστεί αυτό, με τις τιμές σε βασικές περιοχές εισαγωγής να κυμαίνονται κατά μέσο όρο 6,5-8 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) έως το 2035», ανέφερε η έκθεση.

Οι ασιατικές τιμές LNG, που θεωρούνται διεθνές σημείο αναφοράς, είναι επί του παρόντος περίπου $13 mmBtu.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης