Ενέργεια

Οι αναλυτές αμφισβητούν το μέλλον του LNG στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι

Οι αναλυτές αμφισβητούν το μέλλον του LNG στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το LNG θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εκπέμψει 33% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τον άνθρακα 
Ο μακροπρόθεσμος ρόλος του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αποτελεί αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης από τους ειδικούς, καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι το LNG μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές για το κλίμα, σε αντίθεση δηλαδή από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ενώ αυτά τα πρόσφατα ευρήματα έχουν ωθήσει σε σημαντικά βήματα προς την επανεκτίμηση του ρόλου του LNG στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης, υπάρχει επίσης σημαντική αντίδραση ενάντια στον πρόωρο περιορισμό της παραγωγής και των εξαγωγών του, καθώς θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης.

Η παγκόσμια βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει αναπτυχθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, με την πρόφαση κυρίως ότι θα λειτουργήσει ως ένα σχετικά καθαρό «καύσιμο-γέφυρα» μεταξύ του άνθρακα και του πετρελαίου από τη μια και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την άλλη.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το LNG θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εκπέμψει 33% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τον άνθρακα σε μια περίοδο 20 ετών.

Παρόλο που ο άνθρακας είναι το πιο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής του LNG, τότε το φυσικό αέριο κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας.

Η μερίδα του λέοντος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με το φυσικό αέριο αφορά τις δραστηριότητες που προηγούνται, κυρίως τη γεώτρηση και την εξόρυξη, την υπερθέρμανση του αερίου μέχρι να υγροποιηθεί και, στη συνέχεια, τη μεταφορά του.

Τελικά, η πραγματική καύση του φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει μόνο το 1/3 των εκπομπών του καυσίμου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energy Science & Engineering αυτό το μήνα.

«Η ιδέα ότι ο άνθρακας είναι χειρότερος για το κλίμα είναι λανθασμένη - το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Robert Howarth, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell.

«Το να πιστεύουμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε αυτό το αέριο ως λύση για το κλίμα είναι απλά λάθος».

Τα ευρήματα του Howarth, τα οποία κυκλοφόρησαν ήδη νωρίτερα φέτος και τα οποία έχουν πλέον υποστηριχθεί κι από πολλούς ακόμα πανεπιστημιακούς, έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες.

Ο «πόλεμος» του Μπάιντεν στο LNG

Στις 26 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα παύσει επ' αόριστον τις εγκρίσεις νέων αδειών για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να μπορέσει να αφιερώσει λίγο χρόνο για να επανεξετάσει και να αξιολογήσει κατά πόσον οι σημαντικές και ταχέως αυξανόμενες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας «υπονομεύουν την εγχώρια ενεργειακή ασφάλεια, αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές και βλάπτουν το περιβάλλον».

Οι διαφωνίες

Αλλά ενώ ο Howarth υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για το LNG ως γέφυρα στην ενεργειακή πολιτική» και ότι «ο τερματισμός της χρήσης του θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα», άλλοι ειδικοί διαφωνούν έντονα, υποστηρίζοντας ότι ο πρόωρος τερματισμός της χρήσης θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητικός για την ενεργειακή ασφάλεια σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα λόμπι που ονομάζεται «Διεθνής Ομάδα Εισαγωγέων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου» προέβη πρόσφατα σε δημόσια έκκληση κατά την ετήσια γενική συνέλευσή της που πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα, υποστηρίζοντας ότι «η μείωση των επενδύσεων στο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα επηρεάσει τόσο την πρόσβαση σε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια όσο και την οικονομική ανάπτυξη για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές».
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης