Ενέργεια

Novak: Στο γήπεδο Ουκρανίας και ΕΕ η μπάλα για τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου

Novak: Στο γήπεδο Ουκρανίας και ΕΕ η μπάλα για τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου

Υπάρχουν προτάσεις ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκές χώρες δήλωσς ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας

 

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Alexander Novak δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν προτάσεις από εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνέχιση των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ουκρανίας και της ΕΕ σύμφωνα με το reuters.
Παρά τον πόλεμο, η Ρωσία συνεχίζει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω αγωγών μέσω της Ουκρανίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Κίεβο δεν θα παρατείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία μετά τη λήξη της στο τέλος του 2024.

Ο Novak, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο μετά τη λήξη της σύμβασης.
«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη θέση μας ότι η μπάλα είναι στην πλευρά, ας πούμε, των αγοραστών εταίρων μας και, κατά συνέπεια, των συναδέλφων μας από την Ουκρανία, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η διαμετακόμιση», είπε ο Novak, στους δημοσιογράφους.
«Έχουμε φυσικό αέριο, θα το προμηθευσουμε», πρόσθεσε.

Αποστολές αερίου

Οι αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έχουν επιβραδυνθεί δραματικά από την έναρξη του πολέμου, γεγονός που ώθησε την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, χώρες όπως η Σλοβακία, η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία συνεχίζουν να λαμβάνουν ρωσικό αέριο.

Ερωτηθείς εάν αγοραστές στην ΕΕ είχαν προσεγγίσει τη Ρωσία για την ανανέωση της συμφωνίας, ο Novak, είπε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις ενδιαφέροντος, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες σχετικά με τη μετατροπή τους σε νομικές ενέργειες ή έγγραφα».
Η ΕΕ και η Ουκρανία ζήτησαν από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου, δήλωσε στο Reuters σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν τον Ιούνιο.
Ο Novak, είπε την Τετάρτη ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις για συμφωνίες ανταλλαγής με το Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης