Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τα έργα που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κάθερου Διαδρόμου
Εξαιρετικά ισχυρό παραμένει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Ελλάδας ως hub διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς Βορά έως και την Ουκρανία, ειδικά μετά την εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης, αλλά για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κύπρο και μελλοντικά με το Ισραήλ μέσω του Great Sea Interconnector, καθώς και με την Αίγυπτο μέσω Greece Egypt Interconnector.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και πρώην πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, βρέθηκε χθες για μια ακόμη φορά στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε workshop που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο έως το 2027.
Μεταφορά φυσικού αέριου
Ο κ. Pyatt, στο περιθώριο του workshop συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, στον οποίο υπογράμμισε τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη διαμόρφωση του Vertical Corridor, δηλαδή του Κάθετου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα και το FSRU της Αλεξανδρούπολης στις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης έως την Ουκρανία, η οποία διαθέτει τεράστιους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου. Ο αμερικανικός παράγοντας θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Μάλιστα ο κ. Pyatt στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του workshop κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τα έργα που απαιτούνται για τη δημιουργία του Vertical Corridor, ενώ στο περιθώριο της ημερίδας συναντήθηκε κατ΄ ιδίαν και με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Vladimir Malinov και τον υφυπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Mykola Kolisnyk.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες της ΕΕ για την ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, μετά τη μείωση των εισαγωγών από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και έως το τέλος του 2023 κατά 50%, το 2024 παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών τόσο ρωσικού LNG όσο και αερίου αγωγού γεγονός που ανησυχεί ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά στο ελληνικό μίγμα φυσικού αερίου (LNG και αέριο αγωγού) το 2024, το ρωσικό αέριο θα καλύψει το 67%.
Με δεδομένα όλα αυτά ο κ. Pyatt μίλησε για διάφορους τρόπους με τους οποίους παρακάμπτονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό αέριο, όπως για παράδειγμα να μεταφορτώνεται καύσιμο από το ένα πλοίο στο άλλο και το φορτίο να αλλάζει ταυτότητα, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα και να υποστηρίξουν την ΕΕ για την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων.
Χώρα μοντέλο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών εξήρε το ρόλο της Ελλάδας τόσο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ τομέα στον οποίο όπως είπε έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη και χώρα μοντέλο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι εξίσου εντυπωσιακή είναι η δέσμευση της χώρας για εξαγωγές πράσινης ενέργειας και για την προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο.
Κοινή άποψη όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου θα ενισχύσει σημαντικά τη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, μέσα από την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά και, πιο συγκεκριμένα, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Στην κατεύθυνση αυτή αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή στο workshop εκπροσώπου από την εταιρία Venture Global, η οποία πέρυσι ήταν η πρώτη αμερικανική εταιρία που σύναψε συμφωνία με τη DTEK Group, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ενέργειας της Ουκρανίας για την προμήθεια ποσοτήτων LNG, με χρήση του Κάθετου Διαδρόμου.
Εξάλλου τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε και η πενταετής συμφωνία της Venture Global με την Gastrade για τη δέσμευση δυναμικότητας επαναεριοποίησης έως και 1 εκατ. μετρικών τόνων LNG στο νέο τερματικό της Αλεξανδρούπολης.
www.worldenergynews.gr