Απόψεις

Η Ε.E. χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την άμυνα - Bloomberg

Η Ε.E. χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την άμυνα - Bloomberg

Η δημοσιονομική δύναμη πυρός του μπλοκ είναι θλιβερά ανεπαρκής για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σύμφωνα με το Bloomberg

 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πολλά να επιτύχουν τα επόμενα πέντε χρόνια: Αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, μείωση των εκπομπών άνθρακα, μεταμόρφωση της ενέργειας και της ψηφιακής υποδομής, δημιουργία αξιόπιστης αμυντικής ικανότητας και αποτροπή οποιουδήποτε απροσδόκητου κλονισμού συμβεί.
Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, η ΕΕ θα χρειαστεί έναν προϋπολογισμό ανάλογο προς το καθήκον της σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο προϋπολογισμός είναι ίσως η πιο συνεπής έκφραση της συνοχής και των προτεραιοτήτων ενός πολιτεύματος. Στις ΗΠΑ, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός —περίπου 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος— υπερβαίνει κατά πολύ εκείνον των πολιτειών, διασφαλίζοντας την παροχή ζωτικής σημασίας δημόσιων αγαθών. Αν και απέχει πολύ από ένα μοντέλο δημοσιονομικής σύνεσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει για πράγματα όπως η άμυνα, οι διακρατικοί αυτοκινητόδρομοι και η βασική έρευνα. Αναδιανέμει αυτόματα τα κεφάλαια κατά τη διάρκεια κρίσεων, βοηθώντας στη σταθεροποίηση σημείων που έχουν πληγεί σοβαρά.

Η ΕΕ δεν έχει τίποτα τέτοιο. Ο τακτικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέρχεται σε μόλις 1% του ΑΕΠ. Έχει καθοριστεί εκ των προτέρων για περιόδους επτά ετών. Το επόμενο θα είναι το 2028 έως το 2034. Εξαρτάται κυρίως από τις συνεισφορές των κρατών μελών, τα οποία δεν διαθέτουν επαρκή κίνητρα για να δαπανήσουν σε έργα που προσφέρουν οφέλη πέρα ​​από τα σύνορά τους. Το αποτέλεσμα είναι ο ανεπαρκής συντονισμός και η ανεπαρκής παροχή όλων, από πυρομαχικά έως συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Οποιαδήποτε σημαντική αντιμετώπιση κρίσεων απαιτεί τη συμφωνία και των 27 μελών: ένα ταμείο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο αύξησε προσωρινά τις δαπάνες της ΕΕ στο 1,6% του ΑΕΠ, θεωρείται κατόρθωμα.

Αύξηση εσόδων

Η ΕΕ στερείται σοβαρά χρηματοδότησης για δημόσια αγαθά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Έχουν προτείνει την παροχή περισσότερων εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, από πηγές όπως οι δασμοί που σχετίζονται με το κλίμα ή ο φόρος προστιθέμενης αξίας. Σε μια πρόσφατη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υποστήριξε την έκδοση ομολόγων της ΕΕ, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις τόσο απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις, να συμβάλουν στη σύνδεση των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης και να τονώσουν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Οι σχετικά πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ανησυχούν ότι ένας μεγαλύτερος κοινός προϋπολογισμός και δανεισμός θα ωφελήσουν τις φτωχότερες χώρες σε βάρος τους. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα περίεργη θέση για τη Γερμανία, όπου η δυσαρέσκεια για την οικονομία και η κυβερνητική αδράνεια τροφοδοτούν την υποστήριξη των εξτρεμιστικών κομμάτων. Αν μη τι άλλο, η Γερμανία πρόκειται να κερδίσει από την καλύτερη ασφάλεια, τις βελτιωμένες υποδομές και τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας που θα μπορούσε να προσφέρει ένα καλά εκτελεσμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ.

 Μεταξύ των πιο φιλόδοξων ιδεών που έχουν διατυπωθεί από τους αξιωματούχους μέχρι στιγμής: η επανεστίαση των υφιστάμενων δαπανών σε προτεραιότητες όπως η άμυνα και η αναχρηματοδότηση μέρους του χρέους του ταμείου πανδημίας για να αναβληθεί η δημοσιονομική πίεση που θα συνεπαγόταν η αποπληρωμή.

Αυτό δεν είναι αρκετό. Η οικονομική στασιμότητα, η κλιματική αλλαγή, η επιθετικότητα της Ρωσίας και ο αυξανόμενος λαϊκισμός απαιτούν πιο αποφασιστική δράση. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δείξουν ότι είναι ικανοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων — και να βάλουν πραγματικά χρήματα πίσω από τις πεποιθήσεις τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης