Χρηματιστήριο & Αγορές

Η Wall ανοδικά χάρη σε ΑΕΠ και αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Η Wall ανοδικά χάρη σε ΑΕΠ και αγορά εργασίας στις ΗΠΑ
Ρεκόρ στον S&P 500 - Οι χρηματιστηριακές αγορές στη Νέα Υόρκη συνεχίζουν να αγνοούν την τεράστια γεωπολιτική αβεβαιότητα
Σε νέο επίπεδο - ρεκόρ έκλεισε σήμερα 26/9 ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 στη Wall Street στο +0,4% στις 5745,37 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκλήρωσε την ημέρα ελαφρά χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά της Τρίτης 24/9/2024.
 
Σημειώνεται πως ο τεχνολογικός Nasdaq απέχει ακόμη περίπου 500 μονάδες από το ρεκόρ του Ιουλίου 2024 στις 18.187 μονάδες +0,58% .

Ο DOW στο +0,62% στις 42.175 μονάδες.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα 26/9 για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και την εγχώρια αγορά εργασίας, αντιστάθμισαν τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία των περασμένων ημερών αλλά και την τεράστια γεωπολιτική αβεβαιότητα. 

Συγκεκριμένα, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 3% το β' τρίμηνο 2024, σε ετήσια βάση, όταν το α' τρίμηνο τους έτους αναπτύχθηκε κατά 1,6%.
«Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, η επιτάχυνση του πραγματικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο αντανακλά κυρίως την άνοδο των ιδιωτικών επενδύσεων σε μετοχές και την επιτάχυνση των καταναλωτικών δαπανών. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την κάμψη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 2,5%, αντιστοιχώντας στο ποσοστό της προηγούμενης εκτίμησης. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 2,8%, όπως και στον δεύτερο υπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, αναπάντεχη μείωση παρουσίασε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, την προηγούμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 218.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου από 222.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 225.000.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, υποχώρησε στις 224.750 από 228.250.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στο 1,834 εκατ. από 1,821 εκατ.

Νομισματική πολιτική

Οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από πλευράς Federal Reserve (Fed)
, στον απόηχο της απόφασης (την Τετάρτη 18/9) για δραστική περικοπή επιτοκίων (κατά 50 μ.β.) στο εύρος 4,75% με 5%. 
Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας

Το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών δεν διαταράχθηκε από τα στοιχεία που έδειξαν πως ο δείκτης PMI (S&P) μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στις 47 μονάδες
 τον Σεπτέμβριο (από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.
Ο δείκτης PMI του τομέα των υπηρεσιών διολίσθησε στις 54,4 τον Σεπτέμβριο από 55,7 τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, ο σύνθετος δείκτης PMI κινήθηκε χαμηλότερα στις 54,4 μονάδες από 54,6 τον Αύγουστο.

Ούτε τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη επηρέασαν την ευφορία στις αμερικανικές αγορές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 98,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο 2024 (μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2021), από 105,6 μονάδες τον Αύγουστο.
«Η αξιολόγηση των τρέχοντων επιχειρηματικών συνθηκών από τους καταναλωτές έγινε αρνητική, ενώ οι απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω. Οι καταναλωτές τον Σεπτέμβριο, ήταν πιο απαισιόδοξοι για τις μελλοντικές συνθήκες στην αγορά εργασίας και λιγότερο θετικοί για τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνθήκες και το εισόδημα», δήλωσε η Dana Peterson, επικεφαλής οικονομολόγος στο Conference Board.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο 2024 σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος αξιολογεί τις τιμές σε 20 μητροπολιτικές περιοχές, ενισχύθηκε 0,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 5,9%.
Ο ευρύτερος εθνικός δείκτης κατέγραψε άνοδο των τιμών κατά 5% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 4,7%, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 716.000 κατοικιών τον Αύγουστο από 751.000 τον Ιούλιο.
Τον Ιούλιο οι πωλήσεις είχαν καταγράψει άλμα 10,3%.
Ο εν λόγω αριθμός προσαρμόζεται εποχιακά και αναφέρεται στο πόσα σπίτια θα πωλούνταν σε έναν ολόκληρο χρόνο, εάν οι κατασκευαστές συνέχιζαν με τον ίδιο ρυθμό κάθε μήνα.
Η μέση τιμή πώλησης μιας νεόδμητης κατοικίας σημείωσε πτώση 4,6% στις 420.600 δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης