Ενέργεια

FT: Η Σ. Αραβία ενισχύει την παραγωγή πετρελαίου παρά την πτώση τιμών

FT: Η Σ. Αραβία ενισχύει την παραγωγή πετρελαίου παρά την πτώση τιμών

Η επίδραση της εμπόλεμης κατάστασης στη Μ. Ανατολή - Πτώση αποθεμάτων του «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν την Πέμπτη 26/9 μετά από μια έκθεση που υποδηλώνει ότι η Σαουδική Αραβία (ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο) έχει δεσμευτεί να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο πίσω στην αγορά από τον Δεκέμβριο.

Αυτά συμβαίνουν σε περίοδο εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ στις ΗΠΑ παρατηρείται μείωση αποθεμάτων (4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα) του προαναφερόμενου καυσίμου.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας μειώθηκε κατά 1,81 USD στα 71,65 USD/βαρέλι στο Ice Futures, ενώ το αντίστοιχο του WTI διαπραγματευόταν 1,71 USD χαμηλότερα την ημέρα στα 67,98 USD/βαρέλι. Ο δείκτης αναφοράς Brent έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% από τότε που έφτασε στο υψηλό 3 εβδομάδων στα 75,87 USD/βαρέλι τη Δευτέρα.  

Το άρθρο - «φωτιά» των Financial Times
Οι τιμές έπεσαν μετά από δημοσίευμα των Financial Times (FT) που υποδηλώνει ότι η Σαουδική Αραβία (ηγέτης του ΟΠΕΚ) ήταν έτοιμη να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς.  
Εάν αληθεύει, η κίνηση θα έδειχνε ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο τιμής των 100 USD/βαρέλι. 
Το βασίλειο και άλλα 7 μέλη της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να κάνουν μακροχρόνιες περικοπές παραγωγής από τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά ο όμιλος συμφώνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα για δύο μήνες καθυστέρηση.
Η έκθεση των FT, επικαλούμενη αξιωματούχους κοντά στο βασίλειο, ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να επαναφέρει την παραγωγή όπως είχε προγραμματιστεί την 1η Δεκεμβρίου, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερων τιμών.  

Η κατάσταση του Σεπτεμβρίου
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent έπεσε κάτω από τα 70 USD/βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021. 

Ο Carl Larry (Αντιπρόεδρος πωλήσεων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Marex, εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο), πιστεύει ότι η ισορροπία τιμών τώρα για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές είναι στα 80 USD/βαρέλι.

Συγκεκριμένα είπε: «Η άποψή μου είναι ότι το αργό θα χρειαστεί να φτάσει περίπου τα 80 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι προτού ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να ενεργοποιήσει το πετρέλαιο. Προς το παρόν, το εμπόριο αστάθειας έχει χώρο για τις αρκούδες… να κερδίσουν μερικά δολάρια, αλλά η ανταμοιβή του κινδύνου είναι πραγματικά ανοδική». Περαιτέρω επιβάρυνση των τιμών ήταν η προοπτική της Λιβύης (μέλος του ΟΠΕΚ), να επαναλάβει την παραγωγή και τις εξαγωγές σε κλίμακα μετά την απόφαση για τον διορισμό διοικητή της κεντρικής τράπεζας που φαινόταν επικείμενη. 

Οι έντονες διαφωνίες μεταξύ των αντίπαλων τοπικών φατριών στη χώρα έχουν φέρει σχεδόν σε στάση την παραγωγή αργού για σχεδόν ένα μήνα, ενώ οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά. 

«Η προοπτική να επανέλθει η παραγωγή στη Λιβύη στην κανονική της δυναμικότητα και οι εξαγωγές να επανέλθουν σε κλίμακα θα έχει σίγουρα κάποιο αντίκτυπο στις τιμές, αλλά το μεγαλύτερο βάρος στις αγορές πετρελαίου ήταν η αβεβαιότητα σχετικά με την Κίνα», είπε ο Larry. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε μια σειρά από επιθετικά μέτρα τόνωσης για να αναζωογονήσει την οικονομία της, αλλά οι επενδυτές και οι αναλυτές παραμένουν πεπεισμένοι για μια άμεση ανάκαμψη.   

Ο ρόλος της έντασης στη Μ. Ανατολή - Πτώση αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Ενώ οι ανησυχίες για την Κίνα επιβαρύνουν τους επενδυτές, η εντεινόμενη μάχη μεταξύ του Ισραήλ και της ιρανικής αντιπροσώπου Χεζμπολάχ συνεχίζει να στηρίζει τις τιμές του πετρελαίου. 

Στις 25/9 ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ είπε ότι μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο παραμένει μια επιλογή. Παραμένουν φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή. Οι εντάσεις έχουν ωθήσει τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στον Λίβανο. 
Εν τω μεταξύ, η πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ παρείχε κάποια στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με  αναλυτές.  
Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στις 25/9  έδειξαν ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 413 εκατομμύρια βαρέλια.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης