Ενέργεια

E.Μυτιληναίος: Oι αγοραστές παίρνουν το πάνω χέρι στην ενέργεια - Τριπλασιασμός της Metlen μέσα στην 5ετία

E.Μυτιληναίος: Oι αγοραστές παίρνουν το πάνω χέρι στην ενέργεια - Τριπλασιασμός της Metlen μέσα στην 5ετία
Για την ενέργεια το μεγαλύτερο outlet είναι τα μέταλλα τόνισε στην ομιλία του ως τιμώμενο πρόσωπο στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο

Το πάνω χέρι στην ενέργεια αποκτούν οι αγοραστές αλλά και η πρόβλεψη ότι στην προσεχή τριετία - πενταετία η Metlen θα τριπλασιαστεί ήταν τα δύο πιο ενδιαφέροντα σημεία από την ομιλία του κ. Ε. Μυτιληναίου στην ετήσια εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Back to Business υπο την αιγίδα της Βρετανικής Πρσβείας στην Μεγάλη Βρετανία.

Αναφορικά με ερώτηση που έγινε,  για το τι θα κάνει η Metlen στην δεκαετία, ο κ. Μυτιληναίος ήταν φειδωλός, "δεν μπορώ να προβλέψω τόσο μακριά είπε, γιατί η ζωή μας έχει διδάξει ότι υπάρχει volatility.Οι στόχοι μου συνήθως είναι τριετείς και μετά ανανεώονται. Όμως μπορώ να σας πω ότι στην τριετία - πενταετία τα μεγέθη της Metlen θα τριπλασιαστούν.

Παράλληλα ένα νέο μήνυμα πέρασε ο κ.Μυτιληναίος για τη νέα εποχή της ενεργειακής αγοράς κατά την ομιλία του, αναφέροντας ότι είχαμε συνηθίσει τη μεγάλη δύναμη να την έχει ο supplier, αυτός δηλαδή που την προσφέρει και οι αγοραστές ζητούσαν καλύτερες τιμές και συμφωνίες για να είναι ανταγωνιστικοί, όπως συνέβαινε και με τον Όμιλό μας, στο παρελθόν .Τα  πράγματα όμως τώρα έχουν αλλάξει και το upper hand, το πάνω χέρι δηλαδή, το έχει ο καταναλωτής της ενέργειας, αυτός που την αγοράζει.

Γιατι η ενέργεια είναι abundant, δηλαδή άφθονη εξήγησε. Και τα solar parks out there, δηλαδή τα φωτοβολταϊκα πάρκα παράγουν μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που μπορούν να καταναλώσουν, άρα υπάρχει υπερπροσφορά. Αυτό το shift of power σε supply & demand το πιάσαμε από πολύ νωρίς. Δηλαδή το γύρισμα από την απλή παραγωγή στην εναλλαγή προσφοράς και ζήτησης.

Το μοντέλο της Metlen

Δεν μπορεί πια να κάνει κανείς μεγάλα συμβόλαια πχ 20ετιας, επεσήμανε, αλλάζουν όλα τόσο γρήγορα . Εμείς έχουμε στον όμιλό μας ένα συμβούλιο ενέργειας κάθε μήνα, προκειμένου να μην χάνουμε τις εξελίξεις. Κάθε μήνας στην ενέργεια όμως είναι διαφορετικός, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση. Καταλαβαίνετε αυτό τι συνεπάγεται για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων και πόσο ρίσκο μπορούν να κρύβουν οι αποφάσεις ;

Αυτό όμως σημαίνει METLEN energy and metals, πώς δένεις αυτά τα δύο. Για αυτό εμείς μπορούμε να κάνουμε πολύ επιθετικές κινήσεις στον ενεργειακό τομέα, γιατί πάντα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής που θα πάρει την ενέργεια άμεσα, υπονοώντας το Αλουμίνιο. Γιατί για την ενέργεια το μεγαλύτερο outlet είναι τα μέταλλα .

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ThyssenKrupp στην Γερμανία ακολουθεί πια το δικό μας μοντέλο, όπως είπε, για την διασφάλιση του ανταγωνιστικού ενερεγιακού κόστους. Το ‘22-‘23 το πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις μεταλλουργικές εταιρίες οδήγησε σε κλείσιμο αερκετά μεγάλα ονόματα στην Ευρώπη και επιτρέψτε μου να σας πω, ότι οι περισσότερες δε θα ξανανοίξουν. Γιατι η ενέργεια θέλει πολύ μεγάλα skills και αν δεν τα έχεις δε θα πετύχεις ποτέ.

Η έλλειψη επάρκειας δικτύων το μεγάλο πρόβλημα

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Metlen τόνισε την σημασία των δικτύων: Νομίζαμε ότι φτιάχνοντας αιολικά πάρκα και solar parks θα λύναμε το decarbonisation, δηλαδή την απανθρακοποίηση και δε θα είχαμε πρόβλημα . Ξεχνάμε ότι χτίζονται σε νησιά και βουνά και δεν έχουν σύνδεση καμιά με το δίκτυο . Αντί να φτιάξουμε πρώτα τα δίκτυα και πάνω σε αυτά να χτίσουμε τα RES parks (πάρκα ΑΠΕ) κάναμε το αντίθετο. Φέραμε δηλαδή το κάρο μπροστά από το άλογο. Και τώρα δυστυχώς ο πολίτης δεν μπορεί να δει το όφελος της πράσινης ενέργειας .

Επεσήμανε δε και την τεράστια σημασία του IRA τονίζοντας: Τι έκαναν οι Αμερικανοί, πρώτα αποφάσισαν πόσα χρήματα έχουν για να χρηματοδοτήσουν την βιομηχανία και πράσινη ανάπτυξη. Τώρα αυτά τα λεφτά που είναι καλύτερο να τα διοχετεύσουμε διερωτήθησαν και άρχισαν να τα διοχετεύουν. Στην Ευρώπη τι κάναμε ; Είπαμε ότι δε μπορεί η Κίνα να μας εκβιάζει, πρέπει να κάνουμε την  λίστα critical raw materials και όντως ένα χρόνο μετά είπαμε αυτή είναι η λίστα. Κανεις δεν είπε τι θα κάνουμε όμως με αυτά. Αυτή είναι η διαφορά της Ευρώπης με την Αμερική.

Η τελευταία διαπίστωση που απεικονίζει και ανάγλυφο το πρόβλημα της Ευρώπης επιδοκιμάστηκε από τους συνδαιτυμόνες της μεγάλης αίθουσας της Μεγάλης Βρετανίας.

Αναφερόμενος στην εταιρική διακυβέρνηση ενόψει της εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, χαρακτήρισε σαν τον πιο σκληρό τρόπος διακυβέρνηση τον εγγλέζικο και εμείς ως εταιρία, ανέφερε, χωρίς να μας επιβληθεί από κανέναν υιοθετήσαμε αυτόν του UK από το 2018. Από τότε είχαμε σχεδιάσει το relisting και θέλαμε να το προχωρήσουμε αλλά μεσολάβησε ο Covid και η ενεργειακή κρίση.

Δεν δίστασε να πει πάντως, ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα ανακτήσει την πλήρη δυναμική του, καθώς κανένα ευρωπαϊκό δεν κατάφερε να το υποκαταστήσει παρά το Brexit.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης