Ενέργεια

Τον Οκτώβριο οι εισηγήσεις για τις περικοπες - Προτάσεις για αρνητικές τιμές - Κομβικός ο ρόλος των ΦοΣΕ

Τον Οκτώβριο οι εισηγήσεις για τις περικοπες - Προτάσεις για αρνητικές τιμές - Κομβικός ο ρόλος των ΦοΣΕ
Κύριο ζήτημα ποιός θα αποφασίζει για τις περικοπές
Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθούν στο υπουργείο Ενέργειας οι εισηγήσεις της Ομάδα Έργου για τις περικοπές που έχει αναλάβει να προτείνει λύσεις για το θέμα των περικοπών που απειλεί τη βιωσιμότητα των ΑΠΕ..Η πρόταση της Ομάδας Έργου αφορά στη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών, ώστε να χρεώνονται ισόποσα το κόστος των περικοπών οι παραγωγοί ΑΠΕ ενώ επίσης προτείνει να επιτραπούν αρνητικές τιμές στην αγορά εξισορρόπησης για να μην έχουμε τόσες περικοπές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο επικεφαλής της ομάδας Έργου, καθηγητής Σταύρος Παπαθανασίου όπως είχε πει πρόσφατα σε ημερίδα της ΡΑΑΕΥ "δεν μπορούμε να εγκαθιστούμε ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση και χωρίς μέτρα".
Οι εισηγήσεις της Ομάδας του, που αφού παρουσιαστούν στην πολιτική ηγεσία, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και ακολούθως θα προωθηθούν για να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα τις θέσει σε ισχύ.Στόχος είναι να προλάβουν το επόμενο κύμα περικοπών, που συνοδεύεται από κύμα καταγγελιών στη ΡΑΑΕΥ και αγωγές αποζημιώσεων προς τους Διαχειριστές.

Τι προτείνει η Ομάδα έργου

Προκειμένου να μοιράζονται οι περικοπές στην αγορά με δίκαιο τρόπο, προτείνει την εφαρμογή µηχανισµού αντιστάθµισης περικοπών ενέργειας ΑΠΕ. Ειδικότερα, προτείνεται η θέσπιση µηχανισµού αντιστάθµισης της επίπτωσης στα έσοδα των σταθµών ΑΠΕ από την ασύµµετρη επιβολή περικοπών, όπως ορίζεται στο άρ. 117 του ν. 5106/2024.
Μετά τις περικοπές θα εξετάζεται αν ο βαθμός της περικοπής είναι ορθός. Αν είναι παραπάνω θα πιστώνεται αξία για την παραπάνω περικοπή, την οποία θα καταβάλει το έργο που έχει περικοπεί λιγότερο.

Οι χρεοπιστώσεις έργων θα υπολογίζονται βάσει της διαφοράς διορθωµένης & µετρηθείσας παραγωγής. Η ετήσια αντιστάθµιση υπολογίζεται ως άθροισµα (για κάθε περίοδο εκκαθάρισης αποκλίσεων) των διαφορών διορθωµένης και µετρηθείσας (πραγµατικής) παραγωγής επί την τιµή ενίσχυσης κάθε έργου (ΤΑ – ΕΤΑ για ΣΕΔΠ, ΤΑ για ΣΕΣΤ/ΣΠΗΕ). Σε περίπτωση µερικής κάλυψης των πιστώσεων από τις χρεώσεις, οι ΦοΣΕ που δεν τήρησαν τα Προγράμματα Αγοράς τους αναλαµβάνουν τµήµα του ελλείµµατος.

Οι χρεοπιστώσεις µηχανισµού θα αναλαµβάνονται από ειδικό λογαριασµό που τηρεί ο ΔΑΠΕΕΠ και οι υπολογισµοί προτείνεται να πραγµατοποιούνται σε ετήσια βάση, µε την εκκαθάριση να ολοκληρώνεται εντός του Απριλίου του επόµενου έτους.

Τι ζητά η ΡΑΑΕΥ από τους διαχειριστές - Κεντρικός ρόλος για τους ΦΟΣΕ θέλουν οι δεύτεροι

Επίσης, προτείνεται να γίνουν παρεµβάσεις στις αγορές για τη διαχείριση της παραγωγής ΑΠΕ. Θα προταθούν μέτρα άµεσης εφαρµογής στις αγορές, ώστε να αντιµετωπιστούν τα αίτια που οδηγούν στη διαµόρφωση καταστάσεων υπερπαραγωγής ΑΠΕ στο στάδιο της λειτουργίας και να εξορθολογιστεί η διαχείριση τους.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΑΕΥ σε πρόσφατη συνάντηση με τους Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν στις απορρίψεις «πράσινης» παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι όταν χρειάζεται να επιβληθούν «κόφτες», αυτοί δεν αποσκοπούν στην κάλυψη αναγκών του Διαχειριστή, αλλά στην ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος και την αδιάλειπτη τροφοδοσία του κοινωνικού συνόλου με ηλεκτρική ενέργεια. Κάτι που μεταξύ άλλων σημαίνει επίσης πως δεν είναι υπόλογος για αποζημιώσεις για τους περιορισμούς έγχυσης.

Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ ανέλυσε τον «οδικό χάρτη» που έχει καταρτίσει για την επέκταση του τηλεχειρισμού σε όλα τα έργα στο ΕΔΔΗΕ άνω των 400 κιλοβάτ, με βάση και την υποχρέωση που έχει πλέον θεσπισθεί νομικά, ώστε όλες αυτές οι μονάδες να αποκτήσουν εξοπλισμό «set-point».

Ωστόσο,  η ΡΑΑΕΥ ζήτησε από τους Διαχειριστές να διασφαλιστεί, πως η εφαρμογή του μεταβατικού πλαισίου περικοπών διέπεται από διαφάνεια, καθώς και από κυκλικότητα στα έργα που υφίστανται «ψαλίδι» και ζήτησε δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ποια έργα περικόπτονται. Αίτημα των Διαχειριστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να γίνονται από τους ΦΟΣΕ οι τελικές περικοπές, στους οποίους οι Διαχειριστές να μεταβιβάζουν το αίτημα για την ποσότητα της ενέργειας που πρέπει να περικοπεί. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και κατά πληροφορίες, δεν το βλέπουν θετικά οι ΦΟΣΕ.

Από την πλευρά της Ομάδας Έργου, και σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής Παπαθανασίου, είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα έκτακτης διαχείρισης για το επόµενο κύµα περικοπών ( που αναμένονται το Φθινοπώρου 2024 και κυρίως Άνοιξης 2025) αλλά και να τεθούν ζητήµατα καθολικότητας επιβολής περικοπών και τυχόν εξαιρέσεων. Επίσης, εξετάζονται θέµατα αποζηµίωσης των περικοπών στα διάφορα στάδια εφαρµογής τους.

Διερεύνηση λύσεων αποθήκευσης

Στα επόμενα θέματα που θα απασχολήσουν την Ομάδα Έργου είναι η διερεύνηση λύσεων αποθήκευσης για µείωση των περικοπών ενέργειας ΑΠΕ και ζητήµατα χωρητικότητας δικτύων και αρχών διάθεσης ηλεκτρικού χώρου.

Ο κ. Παπαθανασίου, είπε ότι οι περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ είναι μεν συνυφασμένες με την υψηλή διείσδυση, ωστόσο οφείλουν να διατηρούνται σε λελογισμένα επίπεδα, να είναι προβλέψιμες, να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των συμμετεχόντων και να αποζημιώνονται, όπου αυτό προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο. Τόνισε, επίσης, πως η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την τήρηση των προϋποθέσεων αυτών, όπως και για την κινητροδότηση της ανάπτυξης της αποθήκευσης που θα επιτρέψει τη διατήρηση των περικοπών σε χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι για το 2023 οι περικοπές ήταν ~0.23 GWh ή 1% της διαθέσιµης παραγωγής του συνόλου των έργων ΑΠΕ, και ήταν για 200 Ώρες σε 43 ηµέρες.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί, τo 2023 οι περικοπές στα αιολικά ήταν κάτι παραπάνω από 2% και μέχρι τώρα το τους πρώτους 8 μήνες του 2024, οι περικοπές στα αιολικά είναι μεταξύ 3%-3,5%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης