Ενέργεια

Η Ρωσία μπορεί να καταργήσει την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης  

Η Ρωσία μπορεί να καταργήσει την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης  
Σύμφωνα με κορυφαίο πετρελαϊκό αξιωματούχο της χώρας, οι εξαγωγές του εν λόγω καυσίμου είναι πλέον απαγορευμένες διότι στόχος είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού στην εγχώρια αγορά
Είδηση - «βόμβα» για τα καύσιμα και συγκεκριμένα για τη βενζίνη βγήκε την Πέμπτη 26/9 στο περιθώριο ενεργειακού φόρουμ στη Ρωσία. 

«Η Ρωσία θα μπορούσε να άρει την απαγόρευσή της στις εξαγωγές βενζίνης εάν προκύψει πλεόνασμα καυσίμων στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ.  

Στα μέσα Αυγούστου, η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Μόσχα επεκτείνει την απαγόρευσή της στις εξαγωγές βενζίνης από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2024, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει σταθερή την εγχώρια προσφορά εν μέσω της εποχικής ζήτησης και των προγραμματισμένων επισκευών στα διυλιστήρια. «Η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης τώρα είναι η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης βενζίνης, δήλωσε σήμερα ο Νόβακ στο περιθώριο του φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας. 

Οι εξαγωγές επιτρέπονται πάντα εάν υπάρχει πλεόνασμα του προϊόντος στην εγχώρια αγορά. Για παράδειγμα, δεν έχουμε απαγόρευση εξαγωγής καυσίμου ντίζελ, γιατί υπάρχει πλεόνασμα και πωλείται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγή», όπως μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.  

Σύμφωνα με τον κορυφαίο πετρελαϊκό αξιωματούχο της Ρωσίας, οι εξαγωγές είναι πλέον απαγορευμένες για τη βενζίνη επειδή η Ρωσία στοχεύει να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με βενζίνη στην εγχώρια αγορά, πρόσθεσε ο  Επί του παρόντος, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για την κατάσταση της εγχώριας προσφοράς, καθώς υπάρχουν επαρκή προϊόντα πετρελαίου στο χρηματιστήριο και σταθερές τιμές στα πρατήρια καυσίμων, είπε ο Νόβακ.    

Περιορισμός παραγωγής και εξαγωγών λόγω έργων επισκευής και συντήρησης
Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία έχει δει περισσότερες από τις αναμενόμενες επισκευές στα διυλιστήρια της, αφού η Ουκρανία ενίσχυσε τις επιθέσεις με drone στις αρχές του τρέχοντος έτους στη ρωσική ικανότητα διύλισης.  
Εκτός από τις απρογραμμάτιστες επισκευές για την αποκατάσταση ζημιών από τα drones, ορισμένα διυλιστήρια έχουν υποβληθεί σε προγραμματισμένη συντήρηση. Αυτό περιόρισε την παραγωγή καυσίμων και τις εξαγωγές της Ρωσίας νωρίτερα φέτος.  
Ωστόσο, οι εξαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καθώς οι αποστολές ντίζελ και μαζούτ ανέκαμψαν από τα χαμηλά πολλών μηνών του περασμένου μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa που συγκέντρωσε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης