Θ. Κολυδάς: Σημαντικός ο ρόλος των αιολικών για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές

Θ. Κολυδάς: Σημαντικός ο ρόλος των αιολικών για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μετεωρολογικοί σταθμοί 
Ένας άκρως ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο γνωστός μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυβάς, στο οποίο αναφέρεται στην δυνατότητα που προσφέρουν οι ανεμογεννήτριες για προστασία του δασικού οικοσυστήματος από τις πυρκαγιές.

Στο άρθρο, σημειώνει πως στα αιολικά μπορεί να γίνει τοποθέτηση – εγκατάσταση αισθητήρων και καμερών, που θα είναι σε θέση να παρέχουν σταθερά σημεία επιτήρησης και τηλεεπιτήρησης των γύρω δασών και δασικών εκτάσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό των εστιών πυρκαγιάς, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ο κρισιμότερος ίσως παράγοντας για την καταστροφική ένταση μιας πυρκαγιάς.

Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μετεωρολογικοί σταθμοί , δεδομένου ότι αυτές παρέχουν ως μέρος του λειτουργικού τους, απόλυτα αξιόπιστα στοιχεία και μετρήσεις μετεωρολογικού χαρακτήρα σε real time συνθήκες (διεύθυνση και φορά ανέμου, ένταση ανέμου, θερμοκρασία κλπ.)

Ο κ. Κολυβάς, σχολιάζει πως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών -καλώς ή κακώς- από τη στιγμή που έχει λάβει χώρα, μπορεί να δώσει και ορισμένα πλεονεκτήματα, στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε, αντί να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά που προκαλούν στις τοπικές κοινωνίες.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κολυδάς ισχυρίζεται στο άρθρο πως τα αιολικά μπορούν να αξιοποιηθούν και για την υποβοήθηση των μετεωρολογικών υπηρεσιών, καθώς στο λειτουργικό τους περιλαμβάνουν και συστήματα καταγραφής καιρικών δεδομένων.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο εδώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης