Ενέργεια

Κίνα και Μέση Ανατολή σπρώχνουν ανοδικά το πετρέλαιο (Reuters)

Κίνα και Μέση Ανατολή σπρώχνουν ανοδικά το πετρέλαιο (Reuters)
Πως κινούνται οι τιμές για brent και WTI
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη μετά την είδηση ότι επίκειται τόνωση της κινεζικής οικονομίας από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αλλά και μετά τις ανησυχίες ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να πλήξουν περαιτέρω την προσφορά του «μαύρου χρυσού».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Νοέμβριο σημείωναν άνοδο 84 σεντς ή 1,14% στα 74,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI για τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 92 σεντς ή 1,31% στα 71,29 δολάρια.

«Το WTI κέρδισε σήμερα το πρωί, αφού η Κίνα προχώρησε σε μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού της. Η αγορά αργού πετρελαίου προσβλέπει απεγνωσμένα στις κινεζικές αρχές για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής της αγοράς στο Reuters.

Συνεχίζει η αδύναμη ζήτηση

Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου μπορεί, ωστόσο, να μην είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, καθώς η εσωτερική ζήτηση μπορεί να συνεχίσει να είναι αδύναμη, ενώ οι νομισματικές πολιτικές που διευκολύνουν την κατάσταση δεν συνδυάζονται με επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε τα μεγαλύτερα κίνητρα από την εποχή της πανδημίας για να βγάλει την οικονομία από την αποπληθωριστική της θέση και να την επαναφέρει προς τον αναπτυξιακό στόχο της κυβέρνησης, αλλά οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι περισσότερη δημοσιονομική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πακέτο που προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση και μειώσεις επιτοκίων σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια του Πεκίνου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά από μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων που προκάλεσαν ανησυχίες για παρατεταμένη διαρθρωτική επιβράδυνση.

Στο μεταξύ στη Μέση Ανατολή, μια κομβική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο τη Δευτέρα (23/9), οι οποίες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, σκότωσαν 492 ανθρώπους και έστειλαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν για ασφάλεια, στην πιο θανατηφόρα ημέρα της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, αντάλλαξαν πυρά μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασύρματων που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.

«Η αγορά πετρελαίου ανησυχούσε ότι η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή έσερνε τον OPEC πιο κοντά στην άμεση εμπλοκή», ανέφερε η τράπεζα ANZ σε report της, αναφερόμενη στο Ιράν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης