Ενέργεια

Βαθαίνει το πρόβλημα για τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Β. Θάλασσας (Oilprice)

Βαθαίνει το πρόβλημα για τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Β. Θάλασσας (Oilprice)

Δυσκολεύονται να λάβουν δάνεια από τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου - Ο δανεισμός στη βρετανική χώρα μειώθηκε 40-50% από την εισαγωγή του φόρου απροσδόκητων κερδών

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όχι μόνο αντιμετωπίζουν την προοπτική φόρων (υψηλότερων και απροσδόκητων), αλλά δυσκολεύονται και να λάβουν δάνεια από τράπεζες της βρετανικής χώρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σχετικό δημοσίευμα του Oilprice.com το οποίο αναφέρει τι συνέβη, αλλά και τι πρόκειται να συμβεί αν παραμείνει σε ισχύ η συγκεκριμένη φορολογία.

Ο φόρος απροσδόκητων κερδών που επιβλήθηκε στην ενεργειακή βιομηχανία το 2022 εν μέσω κερδών ρεκόρ που προέκυψαν από την αβεβαιότητα εφοδιασμού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, πλέον τους δυσκολεύει.

 

Το χρονικό της φορολόγησης

Όταν το Εργατικό Κόμμα ήρθε στην εξουσία, υποσχέθηκε να φορολογήσει περισσότερο τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι προειδοποιήσεις που μπορεί να αποβούν μπούμερανγκ, έπεσαν σε κωφά χρόνια.

Τώρα, οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν σε φορείς της Βόρειας Θάλασσας. Μπορεί κάλλιστα να τελειώσει με ελλείψεις ενέργειας.

«Για να επιτύχουμε την αποστολή καθαρής ενέργειας, οι Εργατικοί θα συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για να διπλασιάσουν την ξηρά αιολική ενέργεια, την τριπλασιασμό της ηλιακής ενέργειας και τον τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030», ανέφεραν οι Εργατικοί σε ένα μανιφέστο πριν από τις εκλογές. Αντίθετα, το σχέδιό τους για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν μια αυξημένη συμπίεση μέσω της φορολογίας και της ρύθμισης.

Πράγματι, μόλις σχηματίστηκε η κυβέρνηση Keir Starmer, η πίεση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκε.

Ο απροσδόκητος φόρος που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση των Τόρις έμεινε σε ισχύ, με ένα επενδυτικό κίνητρο που είχαν εφαρμόσει οι Τόρις για να αποτρέψουν την άνοδο και την αποχώρηση της βιομηχανίας.

Οι Εργατικοί ήθελαν ξεκάθαρα να έχουν μια μετάβαση. Μάλιστα την ήθελαν γρήγορα και να τη χρηματοδοτούν με χρήματα από τους φόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, αυτός ο φόρος προκάλεσε αντίδραση στον κλάδο και εμφανίζεται πλέον και στον τραπεζικό τομέα.

Για αρχή, οι αερομεταφορείς της Βόρειας Θάλασσας προειδοποίησαν ότι μπορεί να αναγκαστούν να μετεγκατασταθούν για να επιβιώσουν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον δημοσιονομικά πιο ασταθές από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Αυτό σημαίνει ότι αναζητούμε νέα μέρη για να επενδύσουμε τα χρήματά μας. Και η Νορβηγία είναι ένα μέρος όπου δυνητικά θα μπορούσαμε να αναδημιουργήσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Serica Energy (από τις μεγαλύτερες περιφερειακές παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου).

 

Τι μέλλει γενέσθαι

Τώρα, φαίνεται ότι οι τράπεζες θα παρακινήσουν ακόμη περισσότερες ενεργειακές εταιρείες να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή έχουν μειώσει το χρηματικό ποσό που είναι διατεθειμένες να δανείσουν στη βιομηχανία, λόγω του απροσδόκητου φόρου κερδών.

Αυτός είναι ο ίδιος φόρος κερδών που η κυβέρνηση των Εργατικών θέλει να χρησιμοποιήσει ως πηγή μετρητών για την ενεργειακή μετάβαση, ένας από τους απώτερους στόχους της οποίας είναι να σκοτώσει κυριολεκτικά τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, ιδιαίτερα στη Σκωτία, στερείται χρηματοδότησης», δήλωσε στους Financial Times (FT) την περασμένη εβδομάδα ένας από τους γνώστες της ενεργειακής βιομηχανίας.

«Αυτή η οικονομική πίεση εκτείνεται πέρα ​​από τις παραδοσιακές τράπεζες, επειδή ακόμη και οι ασφαλιστικές εταιρείες αρχίζουν να αποσύρουν την υποστήριξη, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων», δήλωσε ο David Larssen (Διευθύνων Σύμβουλος της Proserv η οποία παρέχει στους υπεράκτιους φορείς με συστήματα υποθαλάσσιου ελέγχου).

 

Η φοροαπαλλαγή στα απροσδόκητα κέρδη

Ο φόρος απροσδόκητων κερδών επιβλήθηκε στην ενεργειακή βιομηχανία το 2022 εν μέσω κερδών ρεκόρ που προέκυψαν από την αβεβαιότητα εφοδιασμού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Αρχικά, το μέγεθος αυτής της πρόσθετης εισφοράς ήταν 25%, για να αυξηθεί το επόμενο έτος στο 35%. Αυτό έθεσε τη συνολική φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αρκετά μεγάλο 75%.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των Τόρις επέτρεψε μια απαλλαγή από τον φόρο απροσδόκητων κερδών σε περίπτωση που η εταιρεία επανεπενδύσει τα κέρδη της σε περισσότερη προσφορά. Οι Εργατικοί αφαίρεσαν αυτήν την επιλογή εξαίρεσης. Επίσης, αύξησε τον φόρο κερδοφορίας στο 38%. Τώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός πρόκειται να χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες - και η χώρα πρόκειται να χάσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της SpareBank 1 Markets (νορβηγική επενδυτική τράπεζα), ο δανεισμός με βάση τα αποθεματικά σε φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά περίπου 40-50% από την εισαγωγή του φόρου απροσδόκητων κερδών.

Αυτό είναι ένα είδος δανεισμού με υποστήριξη περιουσιακών στοιχείων, όπου οι εταιρείες πετρελαίου λαμβάνουν χρήματα με βάση τις μελλοντικές ταμειακές ροές, εξηγούν οι FT.

«Πρόσφατα δυσκολευτήκαμε πολύ γιατί οι άνθρωποι που παρέχουν κεφάλαια είναι πολύ αβέβαιοι για το αν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω λόγω αλλαγών στην πολιτική», δήλωσε στους FT ο Robert Fisher (πρόεδρος της Ping Petroleum).


Φόβος για δραματικές συνέπειες
στην παραγωγή ενέργειας

Το απόλυτο πρόβλημα με αυτή την κατάσταση είναι ότι όταν δεν υπάρχουν χρήματα, οι ενεργειακές εταιρείες δεν θα εργαστούν για να επεκτείνουν ή ακόμα και να διατηρήσουν την παραγωγή.

Αυτό σημαίνει χαμηλότερο εισόδημα για τα κρατικά ταμεία και λιγότερη προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ εξακολουθούν να χρειάζονται πολύ.

«Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει το είδος των απροσδόκητων φόρων για τους οποίους μιλάνε, τότε θα καταλήξετε σε ένα γκρεμό… στην παραγωγή ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή η βιομηχανία θα φορολογηθεί ως μη ανταγωνιστική.

Αυτό θα προκαλέσει μια πολύ δραματική μείωση των επενδύσεων και συνεπώς της παραγωγής και των θέσεων εργασίας, και μεγάλο πλήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια», είπε τον Αύγουστο στους Financial Times ο Chris Wheaton (αναλυτής της Stifel).

Θα προκαλέσει επίσης δραματική μείωση των φορολογικών εσόδων από την ενεργειακή βιομηχανία η οποία πέρυσι έφτασε σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια λίρες, ή 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό πρόκειται να μειωθεί απότομα σε μόλις 2 δισεκατομμύρια λίρες σε 4 χρόνια, εάν οι τρέχουσες φορολογικές πολιτικές παραμείνουν σε ισχύ. Αυτά τα 2 δισεκατομμύρια λίρες δεν θα βοηθήσουν πολύ στη χρηματοδότηση μιας μετάβασης, ενώ την ίδια στιγμή θα έκαναν το Ηνωμένο Βασίλειο να εξαρτάται περισσότερο από τις εισαγωγές ενέργειας, κάτι που δεν είναι ποτέ καλή ιδέα όταν έχετε το δικό σας πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι μια μοναδική περίπτωση που αξίζει να μελετηθεί από τις μελλοντικές γενιές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης