Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

BESS: Στον «αέρα» η αλυσίδα εφοδιασμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω υποψιών καταναγκαστικής εργασίας (Energy Storage)

BESS: Στον «αέρα» η αλυσίδα εφοδιασμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω υποψιών καταναγκαστικής εργασίας (Energy Storage)
Οι περισσότερες από τις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορούν εταιρείες εξόρυξης και διύλισης πρώτων υλών στην Κίνα
Πολλά από τα υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (BESS) θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ, εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν το νόμο περί καταναγκαστικής εργασίας.

Σύμφωνα με το Energy Storage, τα 3/4 της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών ιόντων λιθίου θα μπορούσαν να παραβιάζουν τους κανονισμούς περί καταναγκαστικής εργασίας, γεγονός που ενδεχομένως οδηγήσει σε αποκλεισμό των εν λόγω προϊόντων από τις συγκεκριμένες αγορές, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας AI Infyos.

Η εν λόγω έκθεση σημειώνει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτεται πως πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αποθήκευσης ενέργειας και άλλων βιομηχανιών χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου που για την κατασκευή τους ίσως απαιτήθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ιόντα λιθίου είναι η κυρίαρχη τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (BESS).

Η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της Infyos, Sarah Montgomery και ο επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας Jeff Williamson συζήτησαν με το Energy-Storage τα ευρήματα και τη σημασία τους για τον κλάδο.

Η εταιρεία παρέχει μια πλατφόρμα για την παρουσίαση της έρευνάς της και επιτρέπει στους προμηθευτές και τους πελάτες να επιχειρούν ενέργειες μετριασμού του φαινομένου.

Η εταιρεία δεν κατονόμασε ποιους κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού ιόντων λιθίου (OEM) έχει εντοπίσει ότι παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά επισήμανε τις πρόσφατες εκκλήσεις των Ρεπουμπλικανών νομοθετών στις ΗΠΑ να εμποδίσουν άμεσα τις αποστολές μπαταριών από τις εταιρείες CATL και Gotion με έδρα την Κίνα.

Η CATL αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού της, ενώ ούτε άλλες εταιρείες με τις οποίες ήρθε σε επαφή η Ιnfyos ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για σχολιασμό.

H Kίνα στο στόχαστρο

Η Infyos δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορούν εταιρείες εξόρυξης και διύλισης πρώτων υλών στην Κίνα, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uyghur, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες.

Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι η CATL και η Gotion συνδέονται «βαθιά» με τον κρατικό μηχανισμό καταπίεσης των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Xinjiang».

Η CATL, όπως και η BYD, προβάλλονται γενικά ως οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες με πάνω από το 50% της παγκόσμιας αγοράς, ακολουθούμενες -κατά σειρά- από τις LG Energy Solution, Panasonic, Rept, Hithium, SK On, Samsung SDI, Gotion και CALB, οι οποίες έχουν έδρα είτε στην Κίνα είτε στην Κορέα.

Σε πρόσφατη πυρκαγιά σε μονάδα παραγωγής εξαρτημάτων μπαταριών ιόντων λιθίου στη Νότια Κορέα, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Aricell, σκοτώθηκαν 23 εργαζόμενοι, κυρίως συμβασιούχοι από το εξωτερικό. Πιθανή εκμετάλλευση των συμβάσεων εργασίας σε περιπτώσεις όπως αυτές θα ήταν ένας άλλος κίνδυνος που εντοπίζει η πλατφόρμα της Infyos, δήλωσε ο Montgomery.

Η καταπάτηση των δικαιωμάτων που παρατηρείται συστηματικά στην αλυσίδα εφοδιασμού και η έλλειψη ορατότητας που εντοπίζει η Infyos θα μπορούσαν να παραβιάζουν τους όρους της ΕΕ για τις μπαταρίες, και οι οποίοι πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όπως φαίνεται να παραβιάζουν και τον νόμο των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι εισαγωγές θα μπλοκαριστούν και τα προϊόντα θα κατασχεθούν, κάτι που συνέβη πέρυσι σε ύλες αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ΕΕ, τα προϊόντα που ξεφεύγουν από το νομικό πλαίσιο θα μπορούσαν επίσης να αποκλειστούν από την αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης