Τελευταία Νέα

Αυτές είναι οι 15 χώρες που ηγούνται στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας (Statistical Review of World Energy)

Αυτές είναι οι 15 χώρες που ηγούνται στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας (Statistical Review of World Energy)
Η Κίνα ξεπερνά κατά πολύ κάθε άλλη χώρα στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, έχοντας εγκαταστήσει μέχρι στιγμής συνολικά 609.921 MW ηλιακής ισχύος
Είναι γεγονός πως η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσεται -παρά τα όποια προβλήματα- με ραγδαίο ρυθμό παγκοσμίως, επιταχύνοντας την διεθνή πράσινη μετάβαση.

Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει τις 15 κορυφαίες χώρες με βάση τα σωρευτικά MW εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής (PV) και συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας (CSP) από το 2023.


Solar_Installations_and_Growth_SITE.jpg


Στο γράφημα, κάθε ηλιακός πίνακας δείχνει τα συνολικά εγκατεστημένα MW ηλιακής ενέργειας από το 2023 για κάθε χώρα και τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το 2013 έως το 2023.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση Statistical Review of World Energy 2024 του Ινστιτούτου Ενέργειας.

Ηγείται η Κίνα

Η Κίνα ξεπερνά κατά πολύ κάθε άλλη χώρα στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, έχοντας εγκαταστήσει μέχρι στιγμής συνολικά 609.921 MW ηλιακής ισχύος.

Η διαφορά μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο βρίσκεται στη 15η θέση.


Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-28_123730.png



Με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 42%, ο τομέας της ηλιακής ενέργειας στην Κίνα δεν δείχνει κανένα απολύτως σημάδι επιβράδυνσης.

Ωστόσο, σε άλλες μικρότερες χώρες παρατηρούνται ακόμη μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Η Βραζιλία, το Βιετνάμ και η Πολωνία καταγράφουν εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια, ξεπερνώντας η καθεμία από αυτές έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 120%.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία.

Συνολικά, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ηγείται της μετάβασης στην ηλιακή ενέργεια, με έξι χώρες στην περιοχή αυτή να δίνουν τον τόνο.

Συγκεκριμένα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ κατατάσσονται μεταξύ των 15 πρώτων χωρών.

Οι ασιατικές χώρες καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένης της υψηλής ζήτησης ενέργειας και της μεγάλης εξάρτησής τους από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη, έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για ουδετερότητα ή μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να διπλασιαστούν σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης