Η BHP διπλασιάζει την παραγωγή χαλκού μετά την αύξηση των κερδών της (Reuters)

Η BHP διπλασιάζει την παραγωγή χαλκού μετά την αύξηση των κερδών της (Reuters)
Η BHP δεν πέτυχε τον Μάιο να εξαγοράσει την Anglo, καταθέτοντας την εντυπωσιακή προσφορά ύψους 49 δισ. δολαρίων και τώρα στρέφεται σε άλλες επιλογές
Ο όμιλος της BHP θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του τομέα του χαλκού μέσω μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να εξαγοράσει την Anglo American, όπως δήλωσε η εταιρεία παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, που έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των κερδών κατά 2%.

Σύμφωνα με το Reuters, ο μεγαλύτερος παίκτης στα μέταλλα διεθνώς, πιέζει σκληρά για να επεκταθεί στον τομέα του χαλκού, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει το εμπόρευμα στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και δεδομένων των δυσκολότερων προοπτικών για την κορυφαία πηγή εσόδων του, το σιδηρομετάλλευμα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται και η προσφορά αυξάνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BHP δεν πέτυχε τον Μάιο να εξαγοράσει την Anglo, καταθέτοντας την εντυπωσιακή προσφορά ύψους 49 δισ. δολαρίων και τώρα στρέφεται σε άλλες επιλογές.

«Ήμουν πολύ ξεκάθαρος τότε, ότι δεν ήταν το σχέδιο Α για εμάς. Το σχέδιο Α είναι όλα όσα βλέπετε να περιγράφονται σε αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της BHP Mike Henry. «Συνεχίζουμε με το σχέδιο Α».
Χιλή, Αυστραλία και Αργεντινή στο στόχαστρο

Η BHP αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τα σχέδια δαπανών και ανάπτυξης για τις βασικές επαρχίες χαλκού στη Χιλή, τη Νότια Αυστραλία και την Αργεντινή, αφού ανακοίνωσε υποκείμενα αποδιδόμενα κέρδη για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου ύψους 13,66 δισ. δολαρίων, τα οποία δεν περιλαμβάνουν έκτακτα στοιχεία.

Οι μετοχές της BHP κυμαίνονταν περίπου 2% υψηλότερα στις πρώτες συναλλαγές, ξεπερνώντας τον αμετάβλητο δείκτη αναφοράς της Αυστραλίας.

«Έχουν καθορίσει σαφώς τις προσδοκίες για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του χαλκού, όπου εξακολουθούν να τον θεωρούν ως βασικό εμπόρευμα», δήλωσε ο Andy Foster, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Argo Investments.

«Απλώς είναι τόσο δύσκολο να κάνεις εξαγορές μεγάλης κλίμακας, οπότε πρέπει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα υπάρχοντα περιουσιακά σου στοιχεία και στη συνέχεια να κοιτάξεις άλλες ευκαιρίες».

Νέες εξαγορές ενόψει

Ο χαλκός αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των κερδών της μεταλλευτικής εταιρείας, αλλά το ποσοστό αυτό πρόκειται να αυξηθεί.

Στη Νότια Αυστραλία αξιολογεί επιλογές για την παραγωγή περισσότερων από 500.000 μετρικών τόνων χαλκού ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 2030, σε σχέση με τους 322.000 τόνους το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Η BHP δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα εξαγοράσει μαζί με την καναδική Lundin Mining, την Filo Corp για να προχωρήσει τα έργα ανάπτυξης χαλκού κοντά στα σύνορα Αργεντινής-Χιλής, καταβάλλοντας 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι βρετανικοί κανονισμοί απαγορεύουν στην BHP να υποβάλει άλλη προσφορά για την Anglo μέχρι τον Νοέμβριο, εάν εξακολουθεί να το επιθυμεί.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα κέρδη της BHP υποστηρίχθηκαν από την παραγωγή ρεκόρ σιδηρομεταλλεύματος για δεύτερο έτος και τις ανθεκτικές τιμές, οι οποίες αντιστάθμισαν τις αδύναμες τιμές άνθρακα και την πώληση δύο ανθρακωρυχείων της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης