Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η DTEK θα κατασκευάσει BESS 200 ​​MW στην Ουκρανία (energy-storage)

Η DTEK θα κατασκευάσει BESS 200 ​​MW στην Ουκρανία (energy-storage)

Καταλυτικός ο ρόλος της συνέχισης των επιθέσεων της Ρωσίας στο ουκρανικό δίκτυο - Η εταιρεία θα επενδύσει 140 εκατ. ευρώ σε έργα για δημιουργία πιο πράσινου ενεργειακού συστήματος και μετριασμού των ρωσικών επιθέσεων στην υποδομή της χώρας

Η DTEK (ενεργειακός επενδυτικός όμιλος με έδρα την Ουκρανία ο οποίος έχει εισέλθει και στην πολωνική αγορά), θα κατασκευάσει 200 ​​MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) στην Ουκρανία καθώς η χώρα εισέρχεται στον τρίτο χειμώνα του πολέμου με τη Ρωσία, με τις συνεχείς επιθέσεις στην υποδομή ηλεκτρικής της να διαφαίνονται.

Η εταιρεία θα επενδύσει 140 εκατομμύρια ευρώ (155 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε μια σειρά έργων τα οποία στοχεύουν τόσο στη δημιουργία ενός πιο πράσινου ενεργειακού συστήματος όσο και στον μετριασμό των ρωσικών επιθέσεων στην υποδομή της, οι οποίες έχουν αυξηθεί πρόσφατα και έχουν προγραμματιστεί. για να συνεχίσει και τον χειμώνα.

Τα έργα BESS θα μπουν στο δίκτυο το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2025 και θα παρέχουν βοηθητικές υπηρεσίες στον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Ουκρανίας (TSO) Ukrenergo, αφού η DTEK κέρδισε το δικαίωμα παροχής βοηθητικών υπηρεσιών —κυρίως αποθεμάτων αυτόματης αποκατάστασης συχνοτήτων— σε ανταγωνιστική δημοπρασία στις 22 Αυγούστου.

«Η συμφωνία καλύπτει πολλά έργα που διανέμονται σε ολόκληρη την Ουκρανία. Το BESS είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η αποκέντρωση του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση, βοηθώντας τον να μετακινηθεί από ένα σύστημα που κυριαρχείται από λίγους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε ένα με χιλιάδες πηγές ενέργειας. Η χώρα χρειάζεται το BESS για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση σε περίπτωση αύξησης της παραγωγής.

«Η Ρωσία επιτίθεται στρατηγικά σε υποσταθμούς για να θέσει εκτός σύνδεσης πυρηνικούς σταθμούς», είπε τοπική πηγή στο Energy-Storage.news, καθώς η επίθεση στους ίδιους τους σταθμούς κινδυνεύει για άλλη μια καταστροφή που μοιάζει με το Τσερνομπίλ.

Οι δυνατότητες βοηθητικών υπηρεσιών του BESS έχουν αποκτηθεί με στόχο την ελαχιστοποίηση τέτοιων διακοπών του υποσταθμού.

 

Υπό κατασκευή έργο BESS της DTEK στην Πολωνία

Η DTEK κατασκευάζει επίσης ένα από τα πρώτα μεγάλης κλίμακας έργα BESS στην Πολωνία.

Πρόκειται ένα σύστημα 132 MW με σύμβαση αγοράς δυναμικότητας του 2027 που αποκτήθηκε από την εταιρεία ανάπτυξης Colombus Energy νωρίτερα φέτος.

Η DTEK ανέπτυξε επίσης το πρώτο BESS μεγάλης κλίμακας της Ουκρανίας το 2021, χρησιμοποιώντας μονάδες μπαταριών Powin σε ένα BESS που ενσωματώθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Honeywell (εικόνα παραπάνω).

Σημειώνεται ότι στελέχη της DTEK θα μιλήσουν στο Solar Media's Energy Storage Summit Central Eastern Europe σε δύο εβδομάδες (24-25 Σεπτεμβρίου) στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης