Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βραζιλία: Εγκρίθηκε το FPSO της Brava Energia (reneweconomy)

Βραζιλία: Εγκρίθηκε το FPSO της Brava Energia (reneweconomy)

Το πλωτό σκάφος παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης μπορεί να αποθηκεύσει 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

Η βραζιλιάνικη δημόσια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, Brava Energia (ονομαζόταν 3R Petroleum πριν από τη συγχώνευση με την Enauta), έλαβε την απαιτούμενη έγκριση για να αναπτύξει ένα πλωτό σκάφος παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) για επιχειρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας.

Πλέον περιμένει το «πράσινο φως» για την έναρξη παραγωγής σε ένα κοίτασμα πετρελαίου στη λεκάνη Σάντος, όπου θα λειτουργεί αυτό το FPSO.

Βάσει δημοσιεύματος του reneweconomy.com.au, αυτό το FPSO μπορεί να αποθηκεύσει 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (boe) και να επεξεργάζεται 50.000 boe και 140.000 βαρέλια νερού την ημέρα. Ναυλωμένο και να λειτουργεί από την Yinson Production της Μαλαισίας, το σκάφος θα παραμείνει στην Βραζιλία για 15 χρόνια, συν μια πενταετή προαιρετική περίοδο.

Αφού η Brava Energia σταμάτησε την παραγωγή σε άλλο κοίτασμα πετρελαίου στη λεκάνη του Κάμπος στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, η ημερομηνία επανέναρξης δεν έχει αποκαλυφθεί.

 

Χρονικό δραστηριοτήτων της Brava Energia

Οι δραστηριότητες της βραζιλιάνικης εταιρείας με στόχο την αντικατάσταση του FPSO Petrojarl I το οποίο από το 2018 εργάζεται στο πεδίο της Ατλάντα στο μπλοκ BS-4 στο Santos Basin με το FPSO Atlanta (το 2022 αγοράστηκε για το σύστημα Full Development System (FDS) της Ατλάντα), είναι στο τελικό στάδιο.

Η τελετή ονομασίας του σκάφους πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο Dubai Drydocks World στις 13 Δεκεμβρίου 2023.

Το FPSO έφτασε στη Βραζιλία τον Μάιο του 2024, επιτρέποντας την έναρξη δραστηριοτήτων για τη σύνδεσή του με τα πηγάδια στο πεδίο. Με τις 19 από τις 20 εγκαταστάσεις αγκύρωσης να έχουν ολοκληρωθεί, οι δραστηριότητες για τη σύνδεση των δύο πρώτων γεωτρήσεων με το FPSO Atlanta αναμένονταν τον Ιούνιο του 2024.

Προηγουμένως, όλες οι εργασίες έπρεπε να ολοκληρωθούν για να καταστεί δυνατή η παραγωγή του πρώτου πετρελαίου από το FPSO Atlanta τον Αύγουστο του 2024.

Στόχος είναι να έχει αρχικά 6 πηγάδια ηλεκτρονικά και το 2029 να φτάσει τα 10. Ωστόσο, ο χειριστής του κοιτάσματος της Ατλάντα δήλωσε τον Ιούλιο του 2024 ότι η έναρξη της παραγωγής μέχρι θα μπορούσε να επηρεαστεί από την εξαγγελθείσα απεργία των εργαζομένων των ρυθμιστικών φορέων.

Στις 22 Αυγούστου, το δεύτερο πηγάδι αποσυνδέθηκε από το FPSO Petrojarl I για σύνδεση με το FPSO Atlanta.

Σύμφωνα με το σχέδιο υλοποιήθηκαν επίσης η εγκατάσταση της δεύτερης πολυφασικής μονάδας άντλησης και η σύνδεση των άλλων φρεατίων για αύξηση της παραγωγής.

Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας (IBAMA) εξέδωσε την άδεια λειτουργίας για το FPSO Atlanta στην Brava Energia, γεγονός που οδηγεί την εταιρεία ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο πρώτο πετρέλαιο.


Οι πιο πρόσφατες δράσεις της Brava Energia

Επί του παρόντος, η εταιρεία εργάζεται για να συμμορφωθεί με τις κανονιστικές απαιτήσεις που είναι απαραίτητες για την εκκρεμή άδεια από την Εθνική Υπηρεσία Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Βιοκαυσίμων (ANP) για την πρώτη παραγωγή πετρελαίου μέσω του νέου σκάφους.

Σύμφωνα με την βραζιλιάνικη εταιρεία, η εκστρατεία εγκατάστασης της δεύτερης πολυφασικής μονάδας άντλησης και η σύνδεση των άλλων 4 γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τη Φάση Ι της ανάπτυξης του πεδίου, συνεχίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης