Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βόρεια Θάλασσα: Σχεδόν έτοιμη η πλατφόρμα της ONE-Dyas που θα λειτουργεί με αιολική ενέργεια (Offshore Energy)

Βόρεια Θάλασσα: Σχεδόν έτοιμη η πλατφόρμα της ONE-Dyas που θα λειτουργεί με αιολική ενέργεια (Offshore Energy)
Η πλατφόρμα προβλέπεται να τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμη ενέργεια από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Riffgat ισχύος 113,4 MW, το οποίο κατασκευάστηκε από την EWE το 2013
Η ολλανδική εταιρεία ONE-Dyas, ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο τελικό της στάδιο για την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου στην πλατφόρμα που εγκατέστησε πρόσφατα, 20 χιλιόμετρα βόρεια των νησιών Borkum, Rottumerplaat και Schiermonnikoog, στη Βόρεια Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Offshore Energy, αφότου η Heerema Marine Contractors (HMC) ολοκλήρωσε τη μεταφορά και την εγκατάσταση της πλατφόρμας φυσικού αερίου N05-A στη Βόρεια Θάλασσα, την οποία κατασκεύασε η HSM Offshore Energy για την ONE-Dyas, σειρά έχει η έναρξη παραγωγής του πρώτου αερίου, μέχρι το τέλος του έτους. Το έργο αυτό θα τροφοδοτείται με υπεράκτια αιολική ενέργεια από το κοντινό υπεράκτιο αιολικό πάρκο Riffgat.

Σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης, η φάση εγκατάστασης ξεκίνησε με την ανύψωση της πλατφόρμας από την αποβάθρα της HSM στο πλοίο μεταφοράς και ολοκληρώθηκε μιάμιση εβδομάδα αργότερα, όταν το γερανοφόρο πλοίο Sleipnir την τοποθέτησε στα βάθη της Βόρειας Θάλασσας.

Η πλατφόρμα N05-A είναι πλέον σταθερή στη θέση της στη Βόρεια Θάλασσα, μετά από χρόνια προετοιμασίας, αρκετά εμπόδια, μια προσωρινή διακοπή των εργασιών με δικαστική εντολή λόγω της εναντίωσης στο έργο από οικολόγους και μια προσωρινή απόφαση, η οποία επέτρεψε στην ONE-Dyas και στους εταίρους της, Hansa Hydrocarbons και EBN, να προχωρήσουν με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες για το έργο.

Η πλατφόρμα προβλέπεται να τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμη ενέργεια από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Riffgat ισχύος 113,4 MW, το οποίο κατασκευάστηκε από την EWE το 2013 ως το πρώτο αιολικό πάρκο που λειτουργεί εμπορικά στο γερμανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, με τη N05-A να είναι η πρώτη ηλεκτροδοτούμενη πλατφόρμα παραγωγής φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Με την πλατφόρμα να προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2024, ο όγκος που θα παραχθεί, αναμένεται να ανέλθει σε 4,5 έως 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης