Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η μεγαλύτερη επένδυση δέσμευσης άνθρακα 30.000 τόνων CO2 εντός δεκαετίας στον Καναδά

Η μεγαλύτερη επένδυση δέσμευσης άνθρακα 30.000 τόνων CO2 εντός δεκαετίας στον Καναδά

Θα είναι η πρώτη εγκατάσταση (στο είδος της) παγκοσμίως - Στα υπέρ συγκαταλέγονται η βελτίωση ταχύτητας και η μείωση του χρόνου παράδοσης (interestingengineering)

Η Deep Sky (καναδική εταιρεία ανάπτυξης αφαίρεσης άνθρακα), ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή του πρώτου κέντρου καινοτομίας και εμπορίας αφαίρεσης άνθρακα στον κόσμο.

Συγκεκριμένα θα κατασκευάσει την πρώτη στον κόσμο εγκατάσταση άνθρακα που θα μπορεί να δεσμεύει 30.000 τόνους CO2 στη διάρκεια της δεκαετίας.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε μια στρατηγικά επιλεγμένη τοποθεσία μια ώρα βόρεια του Κάλγκαρι, στο Innisfail (πόλη στην κεντρική Αλμπέρτα του Καναδά).

Η εταιρεία θεωρεί ότι η εν λόγω πόλη είναι ένας αναδυόμενος κόμβος καθαρής ενέργειας.

Η εγκατάσταση αφαίρεσης άνθρακα θα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη λύσεων αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα (CDR) υψηλής κλιμάκωσης που είναι χαμηλού κόστους και λιγότερο ενεργοβόρες.


1ο έργο ποικίλης τεχνολογίας για την παραγωγή πιστώσεων άνθρακα

Το Deep Sky Labs είναι το πρώτο έργο πολλαπλής τεχνολογίας στον Καναδά που παράγει πιστώσεις άνθρακα υψηλής ακεραιότητας. Είναι επίσης το πρώτο εμπορικό έργο άμεσης σύλληψης αέρα.

Η κατασκευή του κέντρου καινοτομίας αφαίρεσης άνθρακα πρόκειται να ξεκινήσει αμέσως πριν από τη χειμερινή περίοδο και η εγκατάσταση αναμένεται να είναι σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024.

«Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω τη σημασία του πρώτου κέντρου καινοτομίας και εμπορίας αφαίρεσης άνθρακα στον κόσμο και τι σημαίνει αυτό για τον Καναδά και τον πλανήτη μας γενικότερα.

Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια πρωτιά και χρησιμεύει ως πεδίο δοκιμών από το οποίο η εκκολαπτόμενη βιομηχανία μπορεί να εξελιχθεί σε μια επιχείρηση πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Καναδά», δήλωσε ο Damien Steel (Διευθύνων Σύμβουλος της Deep Sky).

 

Τοποθεσία εργοταξίου

Το εργοτάξιο εκτείνεται σε 5 στρέμματα εντός ενός δημοτικού βιομηχανικού πάρκου στην 6015 35th Street.

Βρίσκεται κοντά σε άλλα προγραμματισμένα έργα πρασίνου, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλιακού πάρκου και μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα.

Η μηχανική και ο σχεδιασμός των εργαστηρίων αφαίρεσης άνθρακα βρίσκονται επί του παρόντος σε συνεργασία με την BBA (εταιρεία μηχανικών).


Δέσμευση 30.000 τόνων σε 10 χρόνια

Η εγκατάσταση θα μπορεί να δεσμεύει 3.000 τόνους CO2 ετησίως ή 30.000 τόνους σε 10 χρόνια, μέσω διαφορετικών τεχνολογιών (το ανώτερο 10).

Θα περιλαμβάνει επίσης χώρο για μελλοντική επέκταση, δήλωσε η εταιρεία.

Η Deep Sky Labs θα επιτρέψει επίσης τη δοκιμή νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα. Για παράδειγμα, διαφορετικές έννοιες Direct Air Capture (DAC) μπορούν να εξεταστούν ταυτόχρονα.


Βελτίωση ταχύτητας και χρόνου παράδοσης

Η εταιρεία υποστήριξε ότι η εγκατάσταση αφαίρεσης άνθρακα μειώνει τους κινδύνους παράδοσης και λειτουργίας.

Επίσης αυξάνει την ταχύτητα με την οποία μπορεί να κλιμακωθεί ο κλάδος.

Σε μια πρώτη στο είδος της προσέγγιση, τα εργαστήρια στοχεύουν να επιλύσουν τις καθυστερήσεις παράδοσης που συχνά έχουν θέσει σε κίνδυνο άλλα παγκόσμια έργα αφαίρεσης άνθρακα.

Οκτώ τεχνολογίες DAC, μαζί με τυπικά όργανα για τη συλλογή επιχειρησιακών δεδομένων, σχεδιάζονται να τοποθετηθούν στα εργαστήρια Deep Sky.


Εγκατάσταση αφαίρεσης άνθρακα με κορυφαία τεχνολογία DAC

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα μηχανήματα θα δοκιμάζονται και θα βελτιώνονται για απόδοση όλο το χρόνο στο κλίμα του Καναδά και θα επικυρώνονται πριν από την εμπορική τους διάθεση.

«Το ιδιόκτητο λογισμικό Deep Sky θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα για να επιταχύνει την R&D (Έρευνα και την Ανάπτυξη) των τεχνολογικών συνεργατών και του κλάδου γενικότερα», πρόσθεσε η Deep Sky.

Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην εγκατάσταση θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιστώσεις αφαίρεσης άνθρακα για την απόσπαση νόμιμων πιστώσεων αφαίρεσης άνθρακα που επικυρώνονται περαιτέρω από μητρώα άνθρακα τρίτων.

Μερικοί από τους παρόχους DAC είναι οι Airhive, Avnos, Phlair (πρώην Carbon Atlantis), Greenlyte Carbon Technologies, Mission Zero, NEG8 Carbon, Skyrenu και Skytree.

Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών διαμορφώνει τις κορυφαίες καινοτομίες στον κόσμο για την αφαίρεση εκπομπών άνθρακα.

«Ασχολούμαστε με την κλιμάκωση της αφαίρεσης άνθρακα και αυτή η πρώτη εγκατάσταση αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την υγεία του πλανήτη μας και της οικονομίας μας», εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deep Sky.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης