Τελευταία Νέα

Ενίσχυση σε βιομηχανία και μεγάλες επενδύσεις – Οι αλλαγές στα κίνητρα

Ενίσχυση σε βιομηχανία και μεγάλες επενδύσεις – Οι αλλαγές στα κίνητρα
Έμφαση θα δοθεί κατά βάση στη μεταποίηση και στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά και στη Θεσσαλία

Ο ανασχεδιασμός του αναπτυξιακού νόμου, για τους επιχειρηματικούς κλάδους που ενισχύονται, τα κίνητρα, και την ανακατανομή των πόρων, βρίσκεται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου σύμφωνα με το moneyreview.gr. «Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πρέπει να τρέξουμε. ∆εν έχουμε χρόνο για χάσιμο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης των νέων παρεμβάσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Εθνική Πινακοθήκη παρουσία, μεταξύ άλλων, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, του προέδρου του ΣΕΒ Σπ. Θεοδωρόπουλου, υπουργών, βουλευτών και πλήθους επιχειρηματιών.

Η έμφαση πλέον θα δοθεί κατά βάση στη μεταποίηση και στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά και στη Θεσσαλία σε συνέχεια των όποιων μέτρων έχουν ληφθεί μετά τον «Daniel», ενώ μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών –υποβολή, αξιολόγηση, έγκριση– εντός σφιχτών και δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε μια κίνηση που μένει να δούμε εάν θα είναι ουσιαστική και όχι μόνο συμβολική, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στην Εθνική Πινακοθήκη και την ενεργοποίηση της κυβερνητικής επιτροπής για τη βιομηχανία. Η εν λόγω επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκτός από υπουργοί και εκπρόσωποι των βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας, είχε συσταθεί από το 2020, χωρίς ωστόσο να λειτουργήσει ιδιαιτέρως εντατικά.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις μεγάλες επενδύσεις και τις επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές, το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει τα εξής, όπως είχε αποκαλύψει και η «Καθημερινή» της Κυριακής:

• ∆ίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Το καθεστώς αυτό υπήρχε στον υφιστάμενο αναπτυξιακό, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί έως τώρα και προέβλεπε διάφορες μορφές ενισχύσεων για επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ. Τώρα προβλέπονται για μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ που θα υπάγονται σε αυτό το καθεστώς ενισχύσεις με τη μορφή φοροαπαλλαγής, με τον προϋπολογισμό του μέτρου να ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.

• Θεσπίζεται στον αναπτυξιακό νόμο ειδικό καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας παραμεθορίων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.

• Ολες οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις. Για την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών θα παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.

• Για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεων δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ. ευρώ.

• Στο καθεστώς μεταποίησης του αναπτυξιακού νόμου, στο πλαίσιο του οποίου έχουν προκηρυχθεί ήδη δύο κύκλοι, θα δοθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. θα είναι επιδοτήσεις και τα άλλα 75 εκατ. ενίσχυση με τη μορφή φοροαπαλλαγής.

• Ο θεσμός των εμβληματικών επενδύσεων θα διατηρηθεί και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προκήρυξη καθεστώτος αγροδιατροφής (σ.σ. έχει προκηρυχθεί μόνο ένας κύκλος έως τώρα) στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε προχωρημένη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Το ίδιο θα γίνει και το 2026.

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε τα εγκαίνια της νέας πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας. Πρόκειται για την πλατφόρμα Open Business, η οποία, όπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» (25.8.2024) θα αντικαταστήσει την πλατφόρμα Notify Business, η οποία θα είναι πιο διαλειτουργική με άλλα πληροφοριακά συστήματα του ∆ημοσίου και θα προστεθούν σε αυτή σειρά νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στην κατεύθυνση της στήριξης της καινοτομίας, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

• Συνέχιση της στήριξης της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clawback. Σε αυτά προστίθεται και το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης για την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Θα διοχετευθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης –μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων– για τη δημιουργία fund μεταφοράς τεχνολογίας και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αξιοποιούνται για τη δημιουργία του Equifund II –το οποίο διαχειρίζεται το European Investment Fund (EIF)– για επενδύσεις στη βιοτεχνολογία.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω στήριξης της βιομηχανίας, ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ του προγράμματος αναβάθμισης των βιομηχανικών πάρκων, το οποίο έχει προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ και είναι ήδη σε εξέλιξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης