Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Επιστολή Κοντολέων στο ΥΠΕΝ για τα 20 εκ του τέλους ψηφιακών συναλλαγών

Επιστολή Κοντολέων στο ΥΠΕΝ για τα 20 εκ του τέλους ψηφιακών συναλλαγών
Στις εξαιρέσεις του νόμου περιλαμβάνονται και τα ποσά που καταβάλλονται προς ενεργοβόρες ή άλλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο μέτρων και μηχανισμών αποζημίωσης που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε περίπου 20 εκατ. ευρω υπολογίζεται το κόστος που θα υποστούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες καταβάλλοντας τέλος ψηφιακών συναλλαγών για τα ποσά που θα λάβουν στο πλαίσιο μιας σειρά μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των βιομηχανιών με τον προσφάτως επανεκλεγέντα πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανιών Καταναλωτών Αντώνη Κοντολέοντα να απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας να κατατεθεί άμεσα διευκρινιστική τροπολογία στο άρθρο 56 περί έναρξης ισχύος του Ν.5135/2024. Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ η τροπολογία θα πρέπει να αναφέρει τα εξής:

«Η παρ.2 (ι) του άρθρου 24, έχει αναδρομική ισχύ για το σύνολο των καταβληθέντων ποσών από την 01.01.2023, τα οποία δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου έως και την ημερομηνία έναρξης επιβολής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής».

Το θέμα αφορά τις βιομηχανίες που λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις για την Αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους των ρύπων, αλλά και από τον ειδικό μηχανισμό ΤCTF αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που έχει εγκρίνει η ΕΕ.  Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν αποφασίστηκε στις κρατικές ενισχύσεις να μην επιβάλλεται ΦΠΑ.

Η κατάργηση του ΦΠΑ, ο οποίος όμως δεν επιβαρύνει τις επιχειρήσεις αφού τον συμψηφίζουν, ενεργοποίησε στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να επιβάλλεται στις κρατικές ενισχύσεις τέλος χαρτοσήμου ή τέλος ψηφιακών συναλλαγών.

Αποφασίστηκε λοιπόν να μην επιβάλλεται τέλος ψηφιακών συναλλαγών στις κρατικές ενισχύσεις και αυτό συμπεριελήφθη ως εξαίρεση από το τέλος ψηφιακών συναλλαγών στο νόμο 5135/2024 άρθρο 24, παράγραφος ι. Συγκεκριμένα στις εξαιρέσεις του νόμου περιλαμβάνονται και τα ποσά που καταβάλλονται προς ενεργοβόρες ή άλλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο μέτρων και μηχανισμών αποζημίωσης που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το ενωσιακό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ωστόσο στο άρθρο 32 του νόμου που αφορά τις μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται ότι συναλλαγές, που γίνονται μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2024 επιβαρύνονται με τέλος χαρτοσήμου.
Όμως η καθυστέρηση στις συναλλαγές τόσο για την Αντιστάθμιση όσο και το TCTF έχει ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να πληρώσουν τελικώς τέλος χαρτοσήμου, ενώ η βούληση του νομοθέτη φαίνεται ότι δεν ήταν αυτή.

Όπως προαναφέρθηκε το κόστος για τις επιχειρήσεις εκτιμάται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ και οι αντιδράσεις είναι έντονες. Οι επιχειρήσεις ζητούν να διευκρινιστεί το ταχύτερο δυνατό το ζήτημα και βεβαίως να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει την κατάσταση.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης