Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Fraunhofer: Η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά με μπαταρίες είναι φθηνότερη στην Γερμανία

Fraunhofer: Η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά με μπαταρίες είναι φθηνότερη στην Γερμανία

Το Ινστιτούτο για Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας της χώρας θεωρεί ότι αποτελεί πιο οικονομική λύση σε σχέση με τα ορυκτά εργοστάσια  

Ερευνητές από το Fraunhofer ISE (Ινστιτούτο για Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας της Γερμανίας) ανακάλυψαν ότι η ηλεκτρική ενέργεια από μεγάλα επίγεια ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε συνδυασμό με μπαταρίες έχει γίνει φθηνότερη εν συγκρίσει με αυτή που παράγεται από ορυκτές πηγές ενέργειας στη χώρα.

«Τα φωτοβολταϊκά συστήματα παράγουν τώρα ηλεκτρική ενέργεια πολύ πιο φθηνά από ό,τι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή αερίου, ακόμη και σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης μπαταριών», ανέφερε το ινστιτούτο.

Μετά από ανάλυση του λεγόμενου ισοπεδωμένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, οι ερευνητές είπαν ότι το κόστος των επίγειων φωτοβολταϊκών συστημάτων με αποθήκευση μπαταρίας κυμαινόταν μεταξύ 6,0 και 10,8 σεντ ανά κιλοβατώρα (ct/kWh), υποθέτοντας ότι η επένδυση της μπαταρίας κοστίζει μεταξύ 400 και 600 ευρώ/kWh.

«Αυτοί οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα έργα μεγάλης κλίμακας που ξεκινούν επί του παρόντος στη Γερμανία με συνδυασμό επίγειων φωτοβολταϊκών συστημάτων, αιολικών πάρκων και σταθερών συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών είναι καλές επενδύσεις», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Christoph Kost.

Πρόσθεσε ότι αυτός ο συνδυασμός επέτρεψε επίσης την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δικτύου.

Η έκθεση ανέφερε ότι τα επίγεια συστήματα ηλιακής ενέργειας και οι χερσαίες ανεμογεννήτριες είναι οι πιο οικονομικές τεχνολογίες στη Γερμανία μεταξύ όλων των τύπων σταθμών παραγωγής ενέργειας, με κόστος από 4,1 έως 9,2 ct/kWh.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα συνεχίσει να μειώνεται τις επόμενες 2 δεκαετίες.

«Οι νέες ανεμογεννήτριες που  θα κατασκευασθούν το 2045 θα μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στην ξηρά με κόστος μεταξύ 3,7 και 7,9 ct/kWh.

Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες έχουν επίσης ισχυρή δυνατότητα μείωσης του κόστους», ανέφερε το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ωρών πλήρους φορτίου και οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες θα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μείωση του κόστους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ανανεώσιμο υδρογόνο (η Γερμανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως εφεδρικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές), θα είναι πολύ πιο ακριβό, κοστίζοντας μεταξύ 23,6 – 43,3 ct/kWh σε εξαιρετικά ευέλικτη λειτουργία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης