Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποια PPAs παίρνουν προβάδισμα με την Υπουργική Απόφαση

Ποια PPAs παίρνουν προβάδισμα με την Υπουργική Απόφαση

Προτεραιότητα σε έργα συνολικής ισχύος άνω των 2 GW έναντι αιτήσεων για ισχύ 3,9 GW

 

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η οριστικοποίηση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει το χαρτοφυλάκιο των έργων ΑΠΕ που έχoυν υπογράψει PPAs με βιομηχανίες και θα λάβει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ. Προβάδισμα, σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί σε έργα συνολικής ισχύος άνω των 2 GW έναντι αιτήσεων για ισχύ 3,9 GW που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ και στον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του περασμένου Μαρτίου.
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ισχύος των 3,9 MW έχει, σύμφωνα με πληροφορίες απορριφθεί διότι δεν πληρούσε τους προβλεπόμενους όρους, όπως για παράδειγμα πιστοποίηση ότι η ισχύς του PPAs είναι κάτω από το σύνολο των αναγκών της ωφελούμενης βιομηχανίας.

Τα PPAs που έχουν συναφθεί και άρχισαν να εκτελούνται πριν την έναρξη ισχύος της ρύθμισης του περασμένου Μαρτίου και συγκεκριμένα τα PPAs της ΔΕΗ με τις εταιρίες Viohalco και ΤΙΤΑΝ -περί τα 820 MW- ανήκουν στην κατηγορία που σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση θα έχουν προβάδισμα στους όρους σύνδεσης.
Τα υπόλοιπα έργα (έως την ισχύ των λίγο πάνω από τα 2 GW) θα επιλεγούν με το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Δηλαδή με βάση το πότε υποβλήθηκαν τα PPAs στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ).

Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των PPAs που έχουν υπογραφεί και έχουν υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση της κατά προτεραιότητα διασφάλισης όρων σύνδεσης είναι:

  • ΔΕΗ - Viohalco: 520 MW (αφορά φωτοβολταϊκά που έχουν από κοινού η ΔΕΗ με τη Motor Oil)
  • ΔΕΗ – ΤΙΤΑΝ: 300 MW (αφορά επίσης φωτοβολταϊκά που έχουν από κοινού η ΔΕΗ με τη Motor Oil).
  • Μetlen (πρώην Mytilineos) : 300 MW, για δική της κατανάλωση.
  • Helleniq Energy: 200 MW, για δική της κατανάλωση.
  • ΑΓΕΤ - Macquarie: 40 MW.
  • Χαλυβουργία Ελλάδος (συμφερόντων οικογένειας Μάνεση) - Interphoton: 104 MW.
  • TEΡNA - Viohalco: 360 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης