Συμφωνία TotalEnergies - RWE για το 50% του OranjeWind για πράσινο υδρογόνο

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για το 50% του OranjeWind για πράσινο υδρογόνο

Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου σκοπεύει να παράγει πράσινο Η2 για την απανθρακοποίηση των διυλιστηρίων της

Η TotalEnergies (γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου) υπέγραψε συμφωνία με την RWE (γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ΑΠΕ), για την απόκτηση ποσοστού 50% στο OranjeWind (υπό ανάπτυξη υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 795 MW στην Ολλανδία) με σκοπό την παροχή πράσινου υδρογόνου στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια της και τη μείωση των εκπομπών τους.

Η TotalEnergies θα αφιερώσει το μερίδιό της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) από αυτό το έργο για την τροφοδοσία έργων ηλεκτρολύτη 350 MW.

Αυτά θα παράγουν περίπου 40.000 τόνους ετησίως πράσινου υδρογόνου για την απανθρακοποίηση των διυλιστηρίων της TotalEnergies στη Βόρεια Ευρώπη.

 

Παραγωγή πράσινου Η2 για την απανθρακοποίηση των διυλιστηρίων της

Η TotalEnergies σχεδιάζει να απανθρακοποιήσει το υδρογόνο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων της και να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει το μερίδιό της στην OranjeWind για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης.

Η παραγωγή αυτού του πράσινου υδρογόνου ή χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που θα αντικαταστήσει το υδρογόνο που καταναλώνεται σήμερα στα διυλιστήρια της TotalEnergies, θα αποφύγει την εκπομπή περίπου 400.000 τόνων CO2 ετησίως.

Το έργο είναι ένα νέο ορόσημο προς τον στόχο της TotalEnergies για μείωση κατά 40% των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που συνδέονται άμεσα με τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030, σε σύγκριση με τη βασική γραμμή του 2015.


Σχετικά με το OranjeWind

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και καινοτόμο έργο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 53 χιλιόμετρα από τις ολλανδικές ακτές, το έργο OranjeWind κέρδισε η RWE το 2022 ως μέρος του διαγωνισμού Hollandse Hollandse Kust West VII.

Στη συνέχεια, η RWE δεσμεύτηκε να αναπτύξει ηλεκτρολύτες στους οποίους θα συνεισφέρει τώρα και η TotalEnergies.

Εκτός από την παραγωγή πράσινης ενέργειας και υδρογόνου, το OranjeWind θα υποστηρίξει επίσης τη σταθερότητα του ολλανδικού δικτύου με τους ηλεκτρικούς λέβητες και την αποθήκευση μπαταριών. Η κατασκευή του αιολικού πάρκου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2026, ενώ η πλήρης θέση σε λειτουργία αναμένεται στις αρχές του 2028.

 

Δηλώσεις επιτελικών στελεχών αμφότερων των εταιρειών

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την RWE, έναν σημαντικό παίκτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ένα έργο που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο χρειαζόμαστε για να απελευθερώσουμε τα διυλιστήρια μας στη Βόρεια Ευρώπη.

Αυτό το ολοκληρωμένο, καινοτόμο έργο απεικονίζει τέλεια τον πρωτοποριακό μας ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, ειδικά μέσω της εμφάνισης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που συνδέεται με πράσινες ηλεκτρολύτες υδρογόνου στην Ολλανδία», δήλωσε ο Stephane Michel (Πρόεδρος Gaz Renewables & Power και ο Bernard Pinatel, Πρόεδρος, Refining & Chemicals, TotalEnergies).

«Η Ολλανδία είναι μια από τις στρατηγικές βασικές αγορές μας για την ανάπτυξη του πράσινου χαρτοφυλακίου μας.

Στην TotalEnergies χαιρόμαστε που έχουμε έναν ισχυρό συνεργάτη στο πλευρό μας με τον οποίο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το πρώτο μας υπεράκτιο αιολικό έργο στην Ολλανδία και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε την πλήρη ενοποίηση του συστήματος OranjeWind.

Μαζί θα παράσχουμε ένα σχέδιο για το ολλανδικό ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος, σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της διακοπτόμενης αιολικής παραγωγής και της ευέλικτης ενεργειακής ζήτησης.

Ως βασικοί παίκτες στην ολλανδική αγορά ενέργειας, δεσμευόμαστε και οι δύο να βοηθήσουμε την Ολλανδία να επιτύχει τους στόχους της για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», δήλωσε ο Sven Utermöhlen (Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Offshore Wind).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης