Ενέργεια

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει νέες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στη Βόρεια Θάλασσα - Διαψεύδει το υπουργείο

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει νέες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στη Βόρεια Θάλασσα - Διαψεύδει το υπουργείο
Η απόφαση αυτή σταματά την αναμενόμενη έγκριση νέων γεωτρήσεων σε έως και 35 περιοχές
Ο υπουργός Ενέργειας του Η.Β., Ed Miliband, θέσπισε την άμεση απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για γύρο αντιπαράθεσης με τις πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας.

Σύμφωνα με το Oil Price, η απόφαση αυτή σταματά την αναμενόμενη έγκριση νέων γεωτρήσεων σε έως και 35 περιοχές, μια διαδικασία που ξεκίνησε από τα τέλη του 2023 και αφορά στην ανακάλυψη τόσο κοιτασμάτων πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου.

Η κίνηση του Miliband αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της ενεργειακής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου με τις πράσινες δεσμεύσεις του για το κλίμα, ωστόσο οι πετρελαϊκές εταιρείες που είχαν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την αύξηση της παραγωγής τους είναι πιθανό να κινηθούν νομικά προκειμένου να ανακτήσουν τα εκατομμύρια λίρες που ξόδεψαν.

Η Μεταβατική Αρχή της Βόρειας Θάλασσας είχε δηλώσει μόλις πριν από μία ημέρα ότι οι αιτήσεις για τις 35 περιοχές εξακολουθούσαν να εξετάζονται παρά την αλλαγή στο τιμόνι του κράτους μετά τις εκλογές.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Ενέργειας έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκριθούν άδειες για νέα πεδία.

Πολέμιος των υδρογονανθράκων

Ο Miliband, γνωστός πολέμιος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχει υποστηρίξει ότι οι νέες αδειοδοτήσεις δεν θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος, δεν θα ενισχύσουν την ασφάλεια και δεν θα παράσχουν βιώσιμο μέλλον για τις υπεράκτιες ενεργειακές κοινότητες.

Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποφύγει την εξάρτηση από τις αγορές ορυκτών καυσίμων, οι οποίες ελέγχονται από «κράτη- δικτάτορες».

Η στάση αυτή έχει αντιμετωπιστεί με ανησυχία από τον ενεργειακό τομέα.

Αναλυτές του κλάδου τονίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντλεί το 75% της ενέργειάς του από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξημένη εξάρτηση από τις εισαγωγές, υπονομεύοντας την ενεργειακή του ασφάλεια.

Η Offshore Energies UK προειδοποιεί ότι η εγχώρια παραγωγή μειώνεται ήδη κατά 8% ετησίως, ρυθμός που θα μπορούσε να επιταχυνθεί στο 15% χωρίς νέες πρωτοβουλίες για γεωτρήσεις.

Οι επικείμενες πολιτικές που θα περιγραφούν λεπτομερώς στην ομιλία του βασιλιά στις 17 Ιουλίου θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του ενεργειακού τοπίου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς θα τεθούν λεπτομερώς τα σχέδια για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Το υπουργείο διαψεύδει τα δημοσιεύματα

Το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας του Η.Β. διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντάς τα «πλήρη επινόηση».

Νωρίτερα σήμερα, η Telegraph υποστήριξε ότι ο νέος υπουργός ενεργειακής ασφάλειας είχε παρακάμψει τους υπαλλήλους του για να σταματήσει την Αρχή Μεταβατικής Διαχείρισης της Βόρειας Θάλασσας (NSTA) από την έκδοση νέων αδειών, ακόμη και εκείνων που βρίσκονταν στον τελικό γύρο έγκρισης με τη ρυθμιστική αρχή.

Όμως το υπουργείο του Miliband αντέδρασε στους ισχυρισμούς αυτούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης