Ισπανία: Κρατική ενίσχυση 800 εκατ. ευρώ σε επτά έργα πράσινου υδρογόνου (Hydrogen Insight)

Ισπανία: Κρατική ενίσχυση 800 εκατ. ευρώ σε επτά έργα πράσινου υδρογόνου (Hydrogen Insight)
Η Ισπανία επιδιώκει να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη όσον αφορά το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο, δηλαδή το υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ
Μετά από σχεδόν δυο χρόνια αναμονής, δόθηκε επιτέλους το πράσινο φως στην εκταμίευση κρατικής οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για πάνω από 650 MW νέας δυναμικότητας ηλεκτρολυτών στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, η κυβέρνηση της χώρας αναμένει ότι άνοιξε ο δρόμος για να αναπτυχθούν άμεσες επενδύσεις που θα αγγίζουν μέχρι και το 1,14 δισ. ευρώ.

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα (10/7) την έγκρισή της για άμεση ενίσχυση ύψους 794 εκατ. ευρώ (859 εκατ. δολάρια) σε επτά έργα πράσινου υδρογόνου - σχεδόν δύο χρόνια μετά την έγκρισή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του καθεστώτος «Hy2Use
Σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI)».

Περίπου το 40% των κεφαλαίων θα διατεθούν σε δύο έργα που διαχειρίζεται η εταιρεία πετρελαίου Repsol, το καθένα με ισχύ ηλεκτρόλυσης 100 MW.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 900 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στα εν λόγω έργα εντός εβδομάδων, αν και δεν είναι σαφές αν έκτοτε αποκλείστηκαν κάποια έργα από την κατανομή της χρηματοδότησης ή αν το ποσό αυτό αποτελούσε απλώς μια προσεγγιστική εκτίμηση του ποσού που θα χορηγηθεί.

Η Ισπανία επιδιώκει να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη όσον αφορά το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο, δηλαδή το υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, εκμεταλλευόμενη την άφθονη ηλιοφάνεια και την ενέργεια από τον άνεμο της με στόχο την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Το πράσινο υδρογόνο θεωρείται κλειδί για την απεξάρτηση της οικονομίας της Ευρώπης από τον άνθρακα στο μέλλον. Ωστόσο, δεδομένου του κόστους τους, τα έργα αυτά γενικά δεν είναι ανταγωνιστικά χωρίς επιδοτήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης