Τελευταία Νέα

ΥΠΕΝ: Τα Φωτοβολταϊκά γίνονται Μπαταρίες για επιχειρήσεις - Μέχρι 50% η επιδότηση συσσωρευτών

ΥΠΕΝ: Τα Φωτοβολταϊκά γίνονται Μπαταρίες για επιχειρήσεις - Μέχρι 50% η επιδότηση συσσωρευτών
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα με  στόχο τον περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους και των  εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Ριζικές αλλαγές στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του  ΥΠΕΝ, η οποία σκοπεύει να το μετατρέψει σε «Μπαταρίες για επιχειρήσεις», εντάσσοντάς το στη στρατηγική του για στήριξη της αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός στο ΥΠΕΝ   από το έλλειμμα ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις», στο οποίο παρά τις δύο παρατάσεις, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί καλύπτουν μόνο το 65% των κονδυλίων. 

Ειδικότερα,  όσον αφορά στο «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» ο Οδηγός του προγράμματος, προϋπολογισμού 161,5 εκατ. ευρώ επανασχεδιάζεται με επίκεντρο την επιδότηση μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας. Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά στις      αρχές του 2022, στα τέλη του 2023 ήταν έτοιμος ο Οδηγός και αναμενόταν η έναρξή του. Ωστόσο, ο γενικότερος σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την στήριξη των μπαταριών οδήγησε σε …αλλαγή πλεύσης. 

 
Φόρτιση από το δίκτυο

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η εγκατάσταση μπαταριών σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν με  ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο όταν υπάρχει υπερπαραγωγή «πράσινης» ενέργειας, όπως τα μεσημέρια λόγω της παραγωγής των φωτοβολταϊκών, και να την καταναλώνουν το βράδυ, οδηγώντας παράλληλα και σε περιορισμό των περικοπών.   

Στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΥΠΕΝ έχει πέσει και η πρόταση,  να μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεργάζονται με ένα υφιστάμενο φωτοβολταϊκό σταθμό προκειμένου να προμηθεύεται πράσινο ρεύμα για τη φόρτιση των μπαταριών. Η επιδότηση των συσσωρευτών ενέργειας ενδέχεται να φτάνει ακόμη και το  50%. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η προκήρυξη του προγράμματος να γίνει τον Σεπτέμβριο από το ΤΑΙΠΕΔ.   

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα με  στόχο τον περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους και των  εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.  Τα  60 εκατ. θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, άλλα 60 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 40 εκατ. για την επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων.


Με τον …αραμπά οι αιτήσεις στο «Αλλάζω Συσκευή σε Επιχειρήσεις»

Παράλληλα, με τις αλλαγές στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις, το ΥΠΕΝ προβληματίζεται με τον μικρό  αριθμό αιτήσεων στο  «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις», το οποίο είχε ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά, παρά τις δύο παρατάσεις που έχουν δοθεί λόγω της πολύ χαμηλής προσέλευσης, δεν υπήρξε βελτίωση. 

Το πρόγραμμα ύψους  97,5 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης «τρέχει»  το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, προβλέπει   επιδότηση περίπου 10.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, συστημάτων ηλιακής θέρμανσης και έξυπνων μετρητών.  Ωστόσο έως σήμερα μόλις     6.500   αιτήσεις έχουν υποβληθεί, με 1.500 να βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης.

Ο προβληματισμός της πολιτικής ηγεσία είναι μεγάλος, καθώς το ύψος ενίσχυσης είναι σημαντικό και μπορεί να φτάσει  στο 50% των επιλέξιμων δαπανών για τις μικρές επιχειρήσεις και στο 40% για τις μεσαίες, με το ανώτατο όριο επιλέξιμων δαπανών να έχουν προσδιοριστεί στα 20.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα.   Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις με ελάχιστο αριθμό 10 εργαζόμενους και μέγιστο αριθμό 250 εργαζόμενους και με ετήσιο κύκλο εργασιών που κυμαίνεται από 2 έως 50 εκατ. ευρώ.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν  δαπάνες αγοράς   νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας ή το  50% της δαπάνης για την προμήθεια νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης κλπ. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης