Ενέργεια

Reuters: Νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας με στόχο, για πρώτη φορά, το LNG

Reuters: Νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας με στόχο, για πρώτη φορά, το LNG

Απαγορεύει τις επανεξαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ύδατα της ΕΕ

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων περιορισμών στο ρωσικό αέριο.
Το πακέτο απαγορεύει τις επανεξαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ύδατα της ΕΕ, αλλά δεν απαγορεύει τις εισαγωγές όπως έκανε το μπλοκ το 2022 για το ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο. Ορισμένες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ειδικοί στην αγορά φυσικού αερίου λένε ότι το μέτρο θα έχει μικρό αντίκτυπο καθώς οι μεταφορτώσεις φυσικού αερίου μέσω λιμένων της ΕΕ στην Ασία αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 10% των συνολικών ρωσικών εξαγωγών LNG.

Το πακέτο επιβάλει επίσης κυρώσε σε τρία ρωσικά έργα LNG και περιλαμβάνει μια ρήτρα που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ακυρώσουν τα ρωσικά συμβόλαια LNG, δήλωσαν διπλωμάτες.

Κλείνουν τα κενά

Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως την 1η Ιουλίου, δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι το πακέτο «μεγιστοποιεί τον αντίκτυπο των υφιστάμενων κυρώσεων κλείνοντας τα κενά».

"Αυτό το σκληρό πακέτο θα στερήσει περαιτέρω τη Ρωσία την πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες. Θα αφαιρέσει από τη Ρωσία περαιτέρω ενεργειακά έσοδα. Και θα αντιμετωπίσει τον σκιώδη στόλο και το σκιερό τραπεζικό δίκτυο του Putin στο εξωτερικό", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο X. .

Οι χώρες συζήτησαν τα νέα μέτρα για περισσότερο από ένα μήνα και τελικά αποδυνάμωσαν μία από τις προτάσεις της Επιτροπής, με στόχο την αποφυγή ακόμη μεγαλύτερης καταστρατήγησης, με την προτροπή της Γερμανίας.
Το μέτρο που καταργήθηκε θα ανάγκαζε τις θυγατρικές εταιρειών της ΕΕ σε τρίτες χώρες να απαγορεύσουν συμβατικά τις επανεξαγωγές των αγαθών τους στη Ρωσία. Η ΕΕ επιθυμεί να σταματήσει τη ροή τεχνολογίας διπλής χρήσης, όπως τα τσιπ πλυντηρίων ρούχων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η Γερμανία ζήτησε εκτίμηση επιπτώσεων και το μέτρο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί αργότερα.

Μέτρα για τους σκιώδεις στόλους

Το πακέτο ενισχύει επίσης τα μέτρα κατά του σκιώδους στόλου που μετακινεί το ρωσικό πετρέλαιο εκτός του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού αργού που έχει ορίσει η Ομάδα των Επτά (G7). Οι χώρες της ΕΕ πρόσθεσαν δεξαμενόπλοια στον κατάλογο των οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις καθώς και τουλάχιστον δύο ρωσικής ιδιοκτησίας πλοία που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν πλησιάσει περισσότερο η μια την άλλη από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία. Αυτή την εβδομάδα, οι δύο χώρες συμφώνησαν να παράσχουν άμεση στρατιωτική βοήθεια εάν κάποια από τις δύο αντιμετωπίσει ένοπλη επιθετικότητα σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Putin στην Πιονγκγιάνγκ.
Συνολικά, 47 νέες οντότητες και 69 φυσικά πρόσωπα προστέθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2.200. Το πακέτο αναμένεται να εγκριθεί επίσημα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, ανέφεραν διπλωμάτες.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης