Τελευταία Νέα

Η Ευρώπη ξεπέρασε τις ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών

Η Ευρώπη ξεπέρασε τις ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών

Διπλασιάστηκαν το 2023 - Oι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να υποστηρίξουν τη συνεχή ανάπτυξη, σύμφωνα με την SolarPower Europe

Οι ετήσιες αναπτύξεις αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν το 2023, αλλά ο ρυθμός υιοθέτησης εξακολουθεί να είναι πολύ πιο αργός από ό,τι απαιτείται, σύμφωνα με το SolarPower Europe.

Η ηπειρωτική εμπορική ένωση βιομηχανιών ηλιακών φωτοβολταϊκών δημοσίευσε νέα ανάλυση του κλάδου στην έκθεσή της, European Market Outlook for Battery Storage 2024-2028.

Παράλληλα με την κυκλοφορία της έκθεσης, η SolarPower Europe ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική αποθήκευσης ενέργειας και έναν στόχο ανάπτυξης 200 GW έως το 2030 ο οποίος θα ξεκλειδώσει πλήρως το δυναμικό ανάπτυξης ηλιακών φωτοβολταϊκών στο μπλοκ.

 

Μεγάλη αύξηση την τελευταία 10ετία

Η ανάλυση της ένωσης διαπίστωσε ότι 17,2 GWh εγκαταστάσεων συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) πραγματοποιήθηκαν το 2023 (αύξηση 94% σε ετήσια βάση από το 2022), μετά από παρόμοια ποσοστιαία αύξηση το προηγούμενο έτος.

Tο 2014, όταν οι εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ανήλθαν συνολικά σε μόλις 150 MWh.

Στην πραγματικότητα, η αγορά έχει διπλασιαστεί ή σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος για 3 συνεχόμενα χρόνια και ο συνολικός στόλος σε όλη την Ευρώπη αντιπροσώπευε 35,9 GWh χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το τέλος του 2023.

Ωστόσο, αυτό υστερούσε σε σχέση με τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει μόλις το 15% όλων των προσθηκών παγκοσμίως, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 133% πέρυσι αντίθετα.

 

Ο κρίσιμος ρόλος της αποθήκευσης

Η SolarPower Europe ανέφερε ότι με περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) η αποθήκευση μπαταριών γίνεται όλο και περισσότερο το πιο κρίσιμο εργαλείο για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο.

Η ταχεία ανάπτυξη που παρατηρήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες (ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας πυροδότησε κρίση τιμών ενέργειας και φόβους για την ασφάλεια του εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την πτώση του κόστους των τεχνολογιών αποθήκευσης μπαταριών την τελευταία δεκαετία).

 

Πρόβλεψη για επιβράδυνση ανάπτυξης (2025 - 2028)

Η SolarPower Europe προέβλεψε επιβράδυνση της ανάπτυξης τα επόμενα 3 χρόνια, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης από 30% έως 40% ετησίως μεταξύ 2025 και 2028.

Τώρα είναι η σειρά των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν την αποθήκευση ενέργειας και τον ρόλο της στην ενεργειακή μετάβαση, όπως θεωρεί ο εμπορικός όμιλος.

Η νέα νομοθεσία για τον Σχεδιασμό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EMD) θέτει τις βάσεις για μια πιο ισχυρή ενεργειακή πολιτική.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε επειγόντως αυτά τα μέτρα και να καλέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της EMD πριν από το πρώτο Συμβούλιο Ενέργειας το 2025», δήλωσε η Walburga Hemetsburger (Διευθύνουσα Σύμβουλος της SolarPower Europe).

 

Η Ευρώπης ξεπέρασε τις ΗΠΑ - 10,1 GW το 2023

Το European Market Monitor on Energy Storage (EMMES) 7.0, έδωσε το συνολικό εγκατεστημένο αριθμό για το 2023 στα 10,1 GW, καθιστώντας την πρώτη φορά που οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης σε βάση GW ξεπέρασαν τις ΗΠΑ (8,7 GW σε όλες τις κλίμακες πέρυσι σύμφωνα με την Wood Mackenzie).

Τόσο οι εκθέσεις LCP Delta-EASE όσο και οι εκθέσεις της SolarPower Europe συγκλίνουν σε μια ιδέα ότι ο οικιακός τομέας στην Ευρώπη ξεπερνά κατά πολύ την κλίμακα κοινής χρήσης και την εμπορική και βιομηχανική (C&I) κλίμακα για υιοθέτηση αποθήκευσης.

 

Ποσοστά εγκατεστημένης χωρητικότητας

Περίπου το 70% της εγκατεστημένης χωρητικότητας προήλθε από συστήματα αποθήκευσης στο σπίτι, περίπου το 21% από συστήματα μεγάλης κλίμακας ή βοηθητικά συστήματα και το υπόλοιπο 9% στον χώρο C&I, σύμφωνα με τη SolarPower Europe.

Πολλές από αυτές τις οικιακές μπαταρίες εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία με 5,9 GWh συνολικών αναπτύξεων σε όλες τις κλίμακες που αντιπροσωπεύουν αύξηση 152%, ενώ η Ιταλία ήταν δεύτερη με 3,7 GWh (αύξηση 86%).

Αν και φαίνεται ότι η ΕΕ σταδιακά αναγνωρίζει ότι δεν θα φτάσει στον κλιματικά ουδέτερο στόχο της μέχρι το 2050 χωρίς αποθήκευση ενέργειας, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, δήλωσε η εμπορική ένωση, απηχώντας πρόσφατη έκκληση του ομολόγου της για την αποθήκευση ενέργειας EASE.

 

Απαιτείται άμεση πολιτική προσοχή και ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Η έκθεση 60 σελίδων SolarPower Europe, που κυκλοφόρησε στον απόηχο των εκλογών στην ΕΕ και ενόψει των μεγαλύτερων εμπορικών εκδηλώσεων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στην Ευρώπη, (Intersolar Europe και ees Europe την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία), αποτελεί έκκληση για δράση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και για τη βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές.

«Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επικεντρωθεί στις μπαταρίες για την ηλεκτροδότηση της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο κρίσιμος ρόλος τους στην πράσινη μετάβαση του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας έχει σε μεγάλο βαθμό παραβλεφθεί.


Απαιτεί άμεση πολιτική προσοχή και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Η SolarPower Europe ζητά μια ολοκληρωμένη στρατηγική αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στόχο 200 GW έως το 2030», δήλωσε ο Michael Schmela (Διευθυντής πληροφοριών αγοράς της SolarPower Europe).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης