Ενέργεια

Montel: Η στροφή της Ιταλίας σε ζώνες τιμολόγησης θα μπορούσε να φέρει προβλήματα στα PPAs

Montel: Η στροφή της Ιταλίας σε ζώνες τιμολόγησης θα μπορούσε να φέρει προβλήματα στα PPAs
Οι επτά ζώνες της Ιταλίας θα παραμείνουν αμετάβλητες, αλλά οι τιμές μπορεί να ποικίλλουν, με χαμηλότερες τιμές στις πλούσιες -σε ανανεώσιμες πηγές- νότιες ζώνες και υψηλότερες τιμές στον βαρύτατο σε κατανάλωση βορρά
Η μετάβαση της Ιταλίας από την ενιαία πανεθνική τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας σε διαφορετικές ζώνες τιμολόγησης τον Ιανουάριο πρόκειται να αυξήσει τους κινδύνους και τη μεταβλητότητα για τις νέες και τις υφιστάμενες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), δήλωσαν εμπειρογνώμονες στο Montel.

Το ιταλικό χρηματιστήριο ενέργειας (GME) υπολογίζει μια ενιαία τιμή ημέρας, γνωστή ως PUN, με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο από επτά διαφορετικές ζώνες τιμών στη χώρα, ωστόσο μέχρι το 2026, οι συμβάσεις PPA θα πρέπει να συνάπτονται με βάση τις διαφορετικές ζώνες τιμολόγησης.

Η Simona Soci της MBS Consulting προειδοποίησε ότι η επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων PPA θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα θέλει να συνάψει σύμβαση με τη δική του ζώνη τιμολόγησης.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα βρεθούν να έχουν αγοράσει σε PUN αλλά να πωλούν σε άλλες τιμές.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για νέα PPAs μπορεί ήδη να κινούνται προς την κατεύθυνση της τιμής ζώνης, δημιουργώντας δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνιών, καθώς οι πωλητές προτιμούν τις τιμές ζώνης, ενώ οι αγοραστές προτιμούν την PUN, συμπλήρωσε η Soci.

Ως εκ τούτου, «ο κίνδυνος είναι στραμμένος προς τη μία ή την άλλη πλευρά» και αυτό το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών «θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω» στο μέλλον, πρόσθεσε η Soci.

Υψηλότερη μεταβλητότητα

Ο Leonardo Santi, επικεφαλής της ένωσης χονδρεμπόρων και εμπόρων ενέργειας της Ιταλίας, τόνισε την ανάγκη για μια «σταδιακή» και «διαφανή» μετάβαση για τους φορείς εκμετάλλευσης και τους πελάτες.

Οι επτά ζώνες της Ιταλίας θα παραμείνουν αμετάβλητες, αλλά οι τιμές μπορεί να ποικίλλουν, με χαμηλότερες τιμές στις πλούσιες -σε ανανεώσιμες πηγές- νότιες ζώνες και υψηλότερες τιμές στον βαρύτατο σε κατανάλωση βορρά, πρόσθεσε.

«Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική, διότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιτείνει πιθανότατα αυτή τη δυναμική γεωγραφικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Santi.

Ο Dario Gallanti, συνεργάτης της Our New Energy, συμφώνησε ότι η υιοθέτηση ζωνικών τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα.

«Δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικός για να δεις ότι η διαφορά μεταξύ του νότου και του βορρά θα είναι πολύ πιο ασταθής από ό,τι ήταν μεταξύ του νότου και του PUN», δήλωσε ο Gallanti, προσθέτοντας ότι ο εταιρικός τομέας εξακολουθεί να προσαρμόζεται σε αυτή τη ρυθμιστική αλλαγή.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν προβλέπει στροφή προς μικρότερης διάρκειας PPA, καθώς οι 10ετείς συμβάσεις παραμένουν η καλύτερη επιλογή για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων και για τα δύο μέρη.

Η μετάβαση στις τιμές ζώνης θα γίνει σταδιακά, με μηχανισμούς εξισορρόπησης των διαφορών μέχρι το 2026, διατηρώντας κάποια συνέχεια με την PUN, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ιταλίας.

Επτά διαφορετικές ζώνες

Ο Gallanti παρομοίασε το νέο σύστημα με την ύπαρξη «επτά διαφορετικών αγορών», προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις αποφεύγουν γενικά τον κίνδυνο διασυνοριακών συναλλαγών, εκτός αν είναι απαραίτητο.

«Φανταστείτε ότι ο αγοραστής βρίσκεται στο βορρά και ο παραγωγός στο νότο: κάθε μέρος θα θέλει να χρησιμοποιήσει τον δείκτη ζώνης του», δήλωσε ο Gallanti. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «μάχη» για το ποιος αναλαμβάνει τον διασυνοριακό κίνδυνο, το νέο spread είναι ανάλογο με το προηγούμενο CCT.

Με τις ζωνικές διαφορές να επηρεάζουν τους αγοραστές, θα χρειαστούν νέα εργαλεία κάλυψης του κινδύνου, αν και δεν είναι σαφές ποια θα είναι αυτά, δήλωσε η Soci της MBS.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης