Τελευταία Νέα

Εξάπλωση Γερμανίας στις μπαταρίες της Αυστραλίας με τη συμφωνία RWE - Tesla

Εξάπλωση Γερμανίας στις μπαταρίες της Αυστραλίας με τη συμφωνία RWE - Tesla

Θα κατασκευαστεί η πρώτη μπαταρία 8 ωρών η οποία θα ενωθεί με τουλάχιστον άλλα 2 αντίστοιχα έργα (reneweconomy)

 

Μεγάλη συμφωνία μεταξύ δύο ενεργειακών γιγάντων δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο των μπαταριών της Αυστραλίας.

Ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας RWE (έχει πιέσει να συνεχίσει την προτεινόμενη μεγάλη μπαταρία 8 ωρών στη νοτιοδυτική NSW) και αποφάσισε να συνάψει σύμβαση με την Tesla για την προμήθεια της μπαταρίας Megapack της για το έργο των 400 μεγαβατώρα (MWh).

Βάσει δημοσιεύματος της ιστοσελίδας reneweconomy.com.au, η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2ο εξάμηνο του 2024 και η λειτουργία στα τέλη του 2025.

Η μπαταρία Limondale 50 MW (400 MWh) η οποία θα κατασκευαστεί δίπλα στο υπάρχον ηλιακό πάρκο Limondale 249 MW της RWE (κοντά στο Balranald), θα είναι η πρώτη μπαταρία 8 ωρών που θα κατασκευαστεί στην Αυστραλία αφού αναδείχθηκε ο νικητής έκπληξη της πρώτης αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας.  

Ο διαγωνισμός LDES είχε σχεδιαστεί για να προσελκύσει ενδιαφέρον από μια σειρά έργων αντλίας υδραυλικής αποθήκευσης, αλλά αυτά δυσκολεύονται καθώς διαπραγματεύονται εγκρίσεις πολεοδομικού σχεδιασμού και αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση στο κόστος αστικής κατασκευής.

Η μπαταρία Limondale αφορά ουσιαστικά μια συμφωνία μακροπρόθεσμης ενεργειακής υπηρεσίας που εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση της NSW.

Με την εξάλειψη του κινδύνου στο χαμηλότερο άκρο της αγοράς, σημαίνει ότι οι κατασκευαστές έργων μπορούν να αποκτήσουν πιο εύκολα ελκυστικές χρηματοδοτικές συμφωνίες, μειώνοντας το κόστος της μπαταρίας.

«Η επενδυτική απόφαση της RWE και η υπογραφή συμβάσεων προμηθευτών για το έργο Limondale BESS είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός στη δέσμευσή μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αυστραλίας και στην υποστήριξη των φιλοδοξιών της Νέας Νότιας Ουαλίας σε αυτόν τον τομέα.

Ως πρωτοπόρος στην αποθήκευση μπαταριών, η RWE αναπτύσσει, κατασκευάζει και λειτουργεί καινοτόμα και ανταγωνιστικά συστήματα αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και σύντομα εδώ στην Αυστραλία. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να βοηθήσουμε στην υλοποίηση των στόχων της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η Katja Wünschel (επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της RWE στο Ευρώπη και Αυστραλία).

 

Τα άλλα 2 έργα μπαταριών

Η μπαταρία Limondale θα ενωθεί με τουλάχιστον άλλα 2 οκτάωρα έργα μπαταρίας, μετά την επιτυχία τους στον δεύτερο διαγωνισμό LDES που διεξήχθη από την πολιτειακή κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Ark Energy πρόκειται να κατασκευάσει μια τεράστια μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου 275 MW (2.200 MWh) στο Myrtle Creek (νότια του Casino στα βόρεια της NSW), ενώ η Lightsource bp πρόκειται να κατασκευάσει την μπαταρία Goulburn River 49 MW (392 MWh) στην άνω κοιλάδα Hunter.

Οι 3 οκτάωρες μπαταρίες κατασκευάζονται δίπλα σε υπάρχοντα ή προτεινόμενα ηλιακά πάρκα.

Ένας 3ος διαγωνισμός LDES στη ΝΝΟ βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, με τις προσδοκίες ότι οι μπαταρίες θα είναι και πάλι ο κυρίαρχος παίκτης, αλλά με την ελπίδα ότι ένα από τα πιο προηγμένα υδροηλεκτρικά έργα αντλίας μπορεί να ρίξει μια ματιά.

Ο Daniel Belton (επικεφαλής της RWE Renewables στην Αυστραλία), είπε ότι η Tesla θα προμηθεύσει την τεχνολογία και η Beon Energy Solutions θα παρέχει την ισορροπία των εργασιών του εργοστασίου.

 

Χρονοδιάγραμμα κατασκευής και λειτουργίας - Επενδύσεις 55 δισ. ευρώ

Η μπαταρία θα συνδεθεί στον υπάρχοντα υποσταθμό με την κατασκευή να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και να τεθεί σε λειτουργία προγραμματίζεται για τα τέλη του 2025.

«Η RWE βλέπει έναν αυξανόμενο ρόλο για την αποθήκευση ποικίλης διάρκειας για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης της Αυστραλίας», είπε, σημειώνοντας ότι η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει έως και 3 GW χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστραλία έως το 2030.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 55 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπεράκτια και χερσαία έργα αιολικής, ηλιακής ενέργειας, μπαταριών, ευέλικτης παραγωγής και υδρογόνου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανεβάζοντας τη συνολική χωρητικότητα του πράσινου χαρτοφυλακίου της σε περισσότερα από 65 GW.

Τέλος αναφέρει ότι απελευθερώνει τις ανθρακούχες δραστηριότητές της σύμφωνα με το μονοπάτι μείωσης 1,5 βαθμού και θα καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης