Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκυλακάκης: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Η πρώτη γεώτρηση το 2025

Σκυλακάκης: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Η πρώτη γεώτρηση το 2025
Μέλη του East Mediterranean Gas Forum είναι οι : Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη) ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα
Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ελληνικά ύδατα θα λάβει χώρα στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, δήλωσε σήμερα (28/5) ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στο East Mediterranean Forum που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Ο κ. Σκυλακάκης, έκανε αναφορά στις γεωπολιτικές εντάσεις στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως θέτουν σε κίνδυνο την συνεργασία των κρατών της περιοχής στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας πως οι χώρες δεν θα πρέπει να αφήσουν να επηρεαστούν τα σχεδιαζόμενα έργα από τις εξελίξεις αυτές.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο υπουργός δήλωσε πως Αίγυπτος και Ισραήλ θα αυξήσουν τη διάθεση φυσικού αερίου, με την Ελλάδα να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη μεταφορά του, καθώς διαθέτει τις υποδομές για τη διέλευση του καυσίμου στην Ευρώπη.

Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερα έργα δέσμευσης άνθρακα (CCS), λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα υπάρχουν έξι περιοχές για συλλογή και αποθήκευση Co2, με κορυφαία τον Πρίνο της Θάσου, ο οποίος είναι μια από τις ελάχιστες τέτοιες επενδύσεις που σχεδιάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχέση με το ενεργειακό μείγμα της χώρας, ο υπουργός ανέφερε πως τον Απρίλιο, το 63% του μείγματος προήλθε από ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε πως κινούμαστε πολύ γρήγορα στην πράσινη μετάβαση και ακριβώς για αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ενεργειακό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί.

Ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε να κάνει λόγο στην ανάγκη που υπάρχει για έργα αποθήκευσης ενέργειας καθώς τα έργα ΑΠΕ αναπτύσσονται.

Ο γγ του EMGF Osama Mobarez εξήρε το ρόλο της χώρας μας για τη διασύνδεση της Αν.Μεσογείου με την ΕΕ ενώ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Μάριος Παναγιδης αναφέρθηκε στο ρόλο των Κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ καθώς και στα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων για την άρση της απομόνωσης του νησιού.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την υιοθέτηση της απόκρισης στη ζήτηση και για την επιθετική προώθηση της αποθήκευσης, ενώ καταργεί και τις επιδοτήσεις στις ΑΠΕ.

Συνολικά η κυβέρνηση -σύμφωνα με τον υπουργό- αναθεωρεί τη στρατηγική της για τις ΑΠΕ για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο ενεργειακό τοπίο.

Μέλη του East Mediterranean Gas Forum είναι οι : Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη) ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης