Πρόκειται για ηλιακούς συλλέκτες που είναι λιγότερο επαχθείς στην εγκατάσταση
Σύμφωνα με το thecooldown.com, μια ομάδα επιστημόνων που εργάζονταν πάνω σε αυτό ακριβώς το ζήτημα βρήκαν πρόσφατα μερικές δυνητικά ευκολότερες λύσεις στο πρόβλημα.
Οι ερευνητές από το εργαστήριο Cavendish στο Cambridge και το AMOLF με έδρα το Άμστερνταμ διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δέσμευση ηλιακής ενέργειας όχι κάνοντας τα ηλιακά κύτταρα πιο αποτελεσματικά, αλλά απλώς σχεδιάζοντάς τα ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στο περιβάλλον τους. Η TechXplore ανέφερε για πρώτη φορά τα ευρήματά της.
«Το να κάνουμε τα ηλιακά κύτταρα εξαιρετικά αποδοτικά αποδεικνύεται πολύ δύσκολο. Έτσι, αντί να προσπαθούμε απλώς να κάνουμε τα ηλιακά κύτταρα καλύτερα, σκεφτήκαμε κάποιους άλλους τρόπους για να συλλάβουμε περισσότερη ηλιακή ενέργεια.
Αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρήσιμο για τις κοινότητες, δίνοντάς τους διαφορετικές επιλογές για να σκεφτούν αντί να εστιάζουν απλώς στο να κάνουν τα κύτταρα πιο αποτελεσματικά με το φως», δήλωσε ο Δρ Tomi Baikie (πρώτος συντάκτης της μελέτης).
Οι εφαρμογές των ευρημάτων των επιστημόνων σημαίνουν ότι στο μέλλον τα ηλιακά πάνελ θα μπορούσαν να κάμπτονται ή να διπλώνουν για να χωρούν σε δύσκολα σημεία ή να είναι μερικώς διαφανή για να αναμειγνύονται άψογα στο περιβάλλον τους.
Κατασκευάζοντας ηλιακούς συλλέκτες που είναι λιγότερο επαχθείς στην εγκατάσταση, ο Δρ Baikie υπέθεσε ότι θα μπορούσε να αυξήσει την υιοθέτησή τους παγκοσμίως.
www.worldenergynews.gr