Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών ΑΠΕ για την αποθήκευση ενέργειας, καθώς θεωρείται από όλους ότι αποτελεί τη λύση που μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά. Τόσο το πρόβλημα των μηδενικών τιμών που προκαλείται από την υπερπροσφορά ενέργειας σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες, θα μπορούσε να περιοριστεί αν η ενέργεια των έργων ΑΠΕ μπορούσε να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί αργότερα, όσο και το πρόβλημα κορεσμού του ηλεκτρικού χώρου θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την αποσυμφόρηση που μπορούν να φέρουν οι αποθήκες ενέργειας.
Κι αυτό γιατί η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη άμεσης προώθησης των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος, ιδίως στις περιόδους που υφίσταται υψηλή παραγωγή και παράλληλα χαμηλή ζήτηση.
Η νομοθεσία εισήγαγε με τον ν. 4951/2022 (άρθρα 59-89) ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταθμών αποθήκευσης, καθιερώνοντας δύο κατηγορίες αδειών έργων. Η μεν πρώτη αφορά σταθμούς αμιγούς αποθήκευσης (μπαταρίες) που μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο και να συνδεθούν με το δίκτυο με απλή αδειοδοτική διαδικασία, και η δε δεύτερη σταθμούς αποθήκευσης που συνδυάζονται με έργα ΑΠΕ. Η δεύτερη αυτή κατηγορία χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: α) Σταθμούς που δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο και β) σταθμούς αποθήκευσης που μπορούν και να δίνουν ενέργεια στο δίκτυο και να απορροφούν από αυτό.
Έκδοση 841 αδειών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΡΑΑΕΥ στην πρόσφατη ημερίδα του ΙΕΝΕ, το ενδιαφέρον της αγοράς για την αποθήκευση είναι σταθερά ανοδικό.
Σήμερα η ΡΑΑΕΥ έχει εκδόσει 841 άδειες για αμιγούς σταθμούς αποθήκευσης (μπαταρίες) συνολικής έκχυσης 46.210 MW και εγγυημένης χωρητικότητας 141.881 MWH.
Σε αυτές προστίθενται οι άδειες των Ειδικών Έργων ΑΠΕ με αποθήκευση 11α - σταθμούς που δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο, και οι άδειες των Ειδικών Έργων ΑΠΕ με αποθήκευση 11β δηλαδή για σταθμούς αποθήκευσης που μπορούν και να δίνουν ενέργεια στο δίκτυο και να απορροφούν από αυτό. Οι βεβαιώσεις ΑΠΕ με αποθήκευση 11Α ανάερχονται σε 256 συνολικής ισχύος 12.609 MW και εγγυημένης χωρητικότητας 21.422, και οι βεβαιώσεις Ειδικών Έργων ΑΠΕ με αποθήκευση (11β) ανέρχονται σε 120 συνολικής έκχυσης 5.408 MW και εγγυημένης χωρητκότητας 12.925 MWh.
Σημειώνεται ότι τα 12 GW έργων ΑΠΕ με αποθήκευση επωφελούνται των διατάξεων για την προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης.
Επίσης έχουν δοθεί 29 άδειες για αποθήκευση με αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5 GW χωρητικότητας 41,4 GWh. Όπως τονίστηκε τα έργα αντλησιοταμίευσης, έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων αποθήκευσης ενέργειας (όπως π. χ. οι εισαγόμενες μπαταρίες), καθώς έχουν δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, πολύ χαμηλότερο κόστος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και μεγάλο χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια.
Η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον δοκιμασμένη μέθοδος, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στη δοκιμασμένη τεχνολογία της υδροηλεκτρικής παραγωγής, έχει δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, τεράστιο χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια και κυρίως αποτελεί υποδομή με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής απεξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και τεχνολογίες.
Όσον αφορά τις συνολικές άδειες ΑΠΕ είναι 95 GW από τα οποία 58 GW είναι φωτοβολταϊκά.
Τα έργα AΠΕ σε λειτουργία ξεπερνούν τα 12 GW τον Ιανουάριο του 2024, από τα οποία 1,5 GW έχουν προστεθεί τα τελευταία δυο χρόνια, με αποτέλεσμα τις περικοπές, αφού η ζήτηση δεν αυξάνεται. Επιπλέον 40 GW αναμένουν όρους σύνδεσης ενώ 15 GW έχουν πάρει όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Για το 2030 αναμένεται ο ηλεκτρικός χώρος των 30 GW να έχει εξαντληθεί από τους σημερινούς όρους σύνδεσης.
www.worldenergynews.gr